Peste 7.000 de elevi au fost absenți la proba scrisă de Limba Română de la Evaluarea Națională 2023. Secretarul de stat Florian Lixandru: Avem și doi eliminați la nivel național

3.750 de vizualizări
Foto: © Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com
Peste 7.000 de elevi au fost absenți la proba scrisă de Limba Română de la Evaluarea Națională 2023, potrivit datelor secretarului de stat Florian Lixandru: „Au fost înscriși în examen 161.654 de elevi și astăzi au fost prezenți la proba de limbă și literatura română 154.601”, a declarat secretarul de stat Florian Lixandru la Euronews.ro.

„Astăzi a debutat prima probă din cadrul Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a VIII-a. După o perioadă tensionată atât pentru elevi, cât și pentru colectivul profesoral, iată că am reușit astăzi să demarăm examenul în cele mai bune condiții și în calendarul anunțat. Au fost înscriși în examen 161.654 de elevi și astăzi au fost prezenți la proba de limbă și literatura română 154.601, grad de participare de 95,63%”, a spus secretarul de stat.

Moderator: E importantă această cifră 154 de mii de elevi prezenți. Ce se întâmplă cu cei care nu s-au prezentat, domnule Lixandru? Pentru rigoare, iertați-mă, care nu s-au înscris. E chiar mai important.

Florian Lixandru: „Înscrierea la Evaluarea Națională se face automat prin secretariatele unităților de învățământ, deci nu este nevoie de o cerere în acest sens din partea elevului sau a părintelui. Sunt două situații: sunt elevi care nu au ajuns în Evaluarea Națională. La sfârșitul anului școlar avem în evidență 176.000 de elevi în clasa a VIII-a, dintre care doar 161.654 au ajuns să fie înscriși în examenul de Evaluare Națională. Diferența de opt procente o reprezintă elevii care nu s-au înscris fie că sunt corigenți la unu sau două obiecte, fie sunt repetenți, dar sunt și elevii cu cerințe educaționale speciale care nu sunt obligați să susțină Evaluarea Națională, sunt și elevii olimpici care, la fel, potrivit ultimelor reglementări, au posibilitatea să fie admiși la liceu fără Evaluare Națională, peste numărul de locuri alocat în clase, conform premiului pe care l-au obținut la olimpiada națională sau internațională. (…)

Din nefericire, avem și doi eliminați la nivel național, unul în județul Ilfov și unul în județul Alba, pentru fraudă sau pentru tentativă de fraudă, primind nota 1 la examen.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Sindicatele acuză purtătorul de cuvânt al Guvernului că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: Sindicatele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării

Într-un comunicat comun al federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, FSLI și FSE „Spiru Haret”, către sindicatele afiliate, obținut de Edupedu.ro, acestea susțin că purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru,…
Vezi articolul

VIDEO Procurorul șef adjunct al DIICOT susține că „de cele mai multe ori” instituția a ales „discreție în mediatizarea” cazurilor de consum de droguri în școli „uneori de prestigiu” / Cupșa, PNL: Cum să facem așa? Să nu se afle cumva că în liceele noastre de prestigiu se consumă droguri. Dacă credeți că așa vom interveni eficient, cred că ne înșelăm cu toții

În contextul recentului caz mediatizat “Droguri în licee”, procurorul șef adjunct al DIICOT, Oana Pâțu, a spus în cadrul unei dezbateri în comisia de învățământ din Camera Deputaților că au…
Vezi articolul

Daniel David, despre absenteismul elevilor la examenele naționale, cercetat pentru prima dată de Institutul pentru Științele Educației: Știm care sunt cauzele, știm ce ar trebui făcut, așteptăm resursele. Teama mea este că și dacă am avea resurse, de multe ori am observat că autoritățile din zona educației nu înțeleg nevoia specialistului

Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, rector UBB, spune că ne aflăm “într-un moment de decizie, dacă vrem să facem ceva”, după ce au fost publicate…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor contestă veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase, legate de eliminarea discriminării pe bază de orientare sexuală din proiectul legii și a definiției diversității: Nu sunt experți în educație / Este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect

Consiliul Național al Elevilor (CNE) reacționează la propunerile cultelor religioase privind eliminarea “diversității” și sintagmei “orientare sexuală” din proiectele legilor educației dar și la propunerea prin care Religia ar putea…
Vezi articolul

Ultima zi de cursuri din primul modul. Vineri, după terminarea programului, elevii intră în vacanța de toamnă. Modulul al doilea durează 7 săptămâni

Primul modul de cursuri pentru elevi se încheie vineri, 27 octombrie, potrivit structurii anului școlar 2023-2024. Elevii din București au început vacanța mai devreme cu o zi decât ceilalți, pentru că vineri…
Vezi articolul

GHID Înscrierea în clasa pregătitoare 2024. Din 11 aprilie, părinții depun cererile la școală sau online / Clarificări de la Ministerul Educației la cele mai frecvente întrebări

Ministerul Educației publică răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2024, criterii de departajare, acte necesare, evaluarea CJRAE,  într-un ghid publicat pe site-ul instituției. Ghidul…
Vezi articolul