Petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile / Inițiatorii cer senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației, aflate acum în Senat

602 vizualizări
Foto: Pexels.com
Peste 35.000 de persoane au semnat petiția „Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!”, inițiată de Declic, și le cer senatorilor să includă cursurile de prim ajutor în proiectele legilor Educației. Acestea au trecut, miercuri, de Camera Deputaților și vor fi discutate în Comisia de Învățământ de la Senat, iar votul final ar fi pe 22 mai, potrivit vicepreședintelui Senatului, Sorin Cîmpeanu.
  • PSD a precizat recent că aceste cursuri de prim ajutor trebuie introduse în programa şcolară, aşa cum se întâmpla în trecut, potrivit G4Media.
  • În prezent, în actuala formă a legilor educației, care au trecut de Camera Deputaților, elevii vor învăța în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică și sănătate, fără să se specifice clar și noțiuni de prim ajutor.

Petiția „Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile, anunță inițiatorii.  

În petiție se menționează că „România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește persoanele care știu să acorde primul ajutor. De aceea, introducerea cursurilor de prim ajutor în școli, pentru profesori, personalul auxiliar și elevi, este esențială. Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii”.

„În prezent, 80% dintre români nu știu cum să acorde primul ajutor. Am văzut asta și în cazul tragediei de la Cluj, unde o fetiță a murit după ce s-a înecat cu un jeleu și nimeni nu a aplicat manevra Heimlich. Astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete. Senatorii au acum șansa să salveze mii de vieți, dacă introduc în pachetul Legilor Educației cursurile de prim ajutor. Este un pas spre normalitate, aceste cursuri se predau în toate țările cărora le pasă de cetățeni”, a declarat Anduța Karetsou, reprezentant Declic.

„Manevrele de prim ajutor salvează vieți, dar pentru asta trebuie învățate, chiar de pe băncile școlii”, se arată în petiția Declic. 

Informații de context

Recent, după ce un proiect de lege care viza cursuri de prim ajutor în școli a primit vot negativ în Senat, PSD a precizat că aceste cursuri de prim ajutor trebuie introduse în programa şcolară, aşa cum se întâmpla în trecut, potrivit G4Media.ro.

În actuala formă a legilor educației, care au trecut de Camera Deputaților, elevii vor învăța în trunchiul comun elemente de educație rutieră, de alimentație, de educație civică, sănătate, și altele, fără să se specifice clar și noțiuni de prim ajutor.

Art 85. alin 7 – votat în comisia de învățământ, la care au participat USR și membrii neafiliați și apoi trecut în plenul Camerei Deputaților:

(7) Planurile-cadru de învăţământ şi programele şcolare pentru disciplinele de studiu şi modulele de pregătire obligatorii din învăţământul preuniversitar au în vedere, în mod obligatoriu, includerea următoarelor teme, care pot constitui şi obiectul de studiu al unor discipline modulare, după caz: educaţie pentru mediu și schimbări climatice, educaţie pentru sănătate, educaţie financiară, educaţie juridică, educaţie antreprenorială, educaţie tehnologică, educaţie rutieră, educaţie civică, educaţie interculturală, educaţie pentru cetăţenie democratică, egalitate de şanse, gândire critică, oratorie şi dezvoltare personală, securitate cibernetică, educaţie pentru alimentaţie sănătoasă, educație pentru cetățenie
europeană și euro-atlantică, educația pentru relații de muncă și dialog social.

Citește și:
Legile educației vor trece prin Senat în doar 11 zile, cu vot final pe 22 mai – parlamentari
UPDATE Proiectele de legi ale Educației au fost adoptate în Camera Deputaților. Nu a fost votată nicio modificare susținută de deputați

1 comment
  1. În manualul de clasa a VI-a Biologie editura Art este cursul “Primul ajutor în cazul stopului cardio-respirator” dar nu se predă de către profesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau vor intra la ore în acest an școlar, anunță Ligia Deca / Ministra dă asigurări că „cineva va intra la clasă” mai ales în mediul rural, unde sunt „situații dificile” la găsirea profesorilor de științe

Sunt peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina care o predau și care vor intra la ore din 11 septembrie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, la conferința de presă…
Vezi articolul

Școlile din Franța se redeschid progresiv de luni. Etalon al autorităților, în fața criticilor: o școală unde au continuat să vină copiii personalului medical și unde “nici elevii, nici profesorii nu s-au îmbolnăvit”

Franța își redeschide parțial, luni, școlile, mai întâi pentru profesori, ulterior pentru elevi, ca parte a măsurilor de relaxare treptate anunțate de autorități. Deși decizia sa a fost intens criticată…
Vezi articolul

USAMV București a stabilit că Sorin Cîmpeanu nu a plagiat în teza de doctorat, susține ministrul care citează un raport de verificare primit de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, în urma solicitării publice făcute în urmă cu un an. De ce nu l-a publicat? „Nu cred că era momentul să mă laud cu un conținut laudativ”

Întrebat de Edupedu.ro care au fost concluziile comisiei Universității de Științe Agronomice înființată în urmă cu un an pentru a-i analiza teza de doctorat, Sorin Cîmpeanu a spus: “Rezultatul a…
Vezi articolul