Planurile Comisiei Europene de “resetare a educației”: competențe digitale pentru toți profesorii, investiții în conectivitate și echipamente, incluziune / Un nou Spațiu euopean al educației și un plan de acțiune pentru educație digitală

3.069 de vizualizări
Foto: 71522913 © Dreamstime.com
Competențele digitale ar trebui să fie esențiale pentru toate cadrele didactice, iar alfabetizarea digitală este esențială pentru traiul în lumea digitalizată: acestea sunt două dintre principiile care stau la baza unui nou Plan de Acțiune pentru Educație Digitală, pentru perioada 2021-2027, prezentat de Comisia Europeană. Aceasta a adoptat, miercuri, două inițiative pentru educația europeană – planul de acțiune pentru “resetarea educației” în contextul digitalizării, respectiv formarea unui Spațiu european al educației, până în 2025.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, cele două inițiative “vor consolida contribuía educației și formării la redresarea UE în urma crizei provoate de coronavirus și vor sprijini construirea unei Europe verzi și digitale”.

Spațiul european al educației

În comunicarea sa privind un viitor Spațiu european al educației, CE prezintă acțiuni prin care statele membre pot crea un Spațiu “bazat pe libertatea celor care studiază și a cadrelor didactice de a învăța și de a lucra pe întregul continent și pe libertatea instituțiilor de învățământ de a se asocia între ele în Europa și dincolo de granițele acesteia”.

Acest spațiu s-ar baza pe șase dimensiuni:

  • calitatea
  • incluziunea și egalitatea de gen
  • tranzițiile verzi și digitale
  • cadrele didactice
  • învățământul superior
  • o Europă mai puternică la nivel mondial.

Spațiul european al educației ar urma să fie creat până în 2025 cu sprijinul Planului european de redresare economică (Next Generation EU) și al programului Erasmus+. Este propus “un cadru de cooperare cu statele membre și cu părțile interesate din domeniul educației, inclusiv o structură de raportare și de analiză, cu obiective educaționale stabilite, pentru a încuraja și a urmări reformele.”

Planul de acțiune pentru educația digitală 2021-2027

Acesta propune “un set de inițiative pentru o educație digitală de înaltă calitate, incluzivă și accesibilă în Europa” și este “un apel la acțiune pentru o cooperare mai strânsă între statele membre la nivel european, precum și între părțile interesate, pentru a face ca sistemele de educație și formare profesională să fie cu adevărat adecvate pentru era digitală”. Comisia arată că situația de criză provocată de coronavirus a plasat învățarea la distanță în centrul practicilor educaționale și a ieșit, astfel, în evidență “nevoia presantă de a îmbunătăți educația digitală, ca obiectiv strategic esențial pentru un proces de predare și de învățare de înaltă calitate în era digitală”.

Principiile planului de acțiune:

  1. Asigurarea unei educații digitale de înaltă calitate și incluzivă, cu respectarea datelor personale și a regulilor etice
  2. Transformarea educației pentru era digitală ar trebui să fie o sarcină pentru întreaga societate
  3. Investiții adecvate în conectivitate, echipamente, capacitate organizațională și abilități
  4. Un rol-cheie al educației digitale pentru creșterea egalității și incluziunii
  5. Competențele digitale ar trebui să fie esențiale pentru toate cadrele didactice
  6. Liderii din educație să joace un rol-cheie în educația digitală.
  7. Alfabetizarea digitală este esențială pentru traiul în lumea digitală
  8. Abilitățile digitale de bază ar trebui să poată fi însușite de oricare cetățean
  9. Trebuie încuarajte abilități digitale avansate, pentru a sprijini competitivitatea
  10. E nevoie de un conținut educațional de înaltă calitate, pentru a întării relevanța, calitatea și incluziunea educației europene la orice nivel.

Prioritățile strategice pe termen lung:

(i) promovarea dezvoltării unui ecosistem educațional digital de înaltă performanță

(ii) dezvoltarea competențelor digitale pentru transformarea digitală.

Comisia arată că “pentru a consolida cooperarea și schimburile în domeniul educației digitale la nivelul UE, Comisia va crea un Pol european pentru educația digitală, care va promova colaborarea și sinergiile dintre domeniile de politică relevante pentru educația digitală, va crea o rețea de servicii naționale de consiliere și va consolida dialogul dintre părțile interesate din sectorul public și din cel privat.”

Ambele inițiative vor fi dezbătute la cel de al treilea Summit european pentru educație, pe care Comisia îl va găzdui online în data de10 decembrie și care va reuni miniștrii și principalele părți interesate pentru a discuta despre modalitățile prin care educația și formarea pot fi adaptate erei digitale.

Photo 71522913 © Monkey Business ImagesDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scena în care personajul Jean Valjean din “Mizerabilii” fură argintăria din casa preotului care îl adăpostise, invocată de senatorul Ștefan Pălărie, USR, în replică la justificarea plagiatului publicată de Sorin Cîmpeanu

Senatorul USR Ștefan Pălărie face o paralelă între romanul Mizerabilii al lui Victor Hugo, și acuzațiile de plagiat la adresa lui Cîmpeanu: “În carte, personajul Jean Valjean, primit de un…
Vezi articolul