Populația Pământului ar urma să ajungă la 8 miliarde de oameni luna aceasta, anunță Organizația Națiunilor Unite / India va depăși China la numărul de locuitori în 2023

292 de vizualizări
Foto: © Heisenberg85 | Dreamstime.com
Populația Pământului va ajunge, la mijlocului acestei luni, la 8 miliarde de locuitori, anunță Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un comunicat de presă de luni. India ar urma să devină cea mai populată țară a lumii, întrecând China, în 2023, potrivit proiecțiilor internaționale făcute și citate într-un raport lansat luni, de ziua mondială a populației.

Cele mai recente estimări ale Organizației Națiunilor Unite “sugerează că populația lumii ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050. Se preconizează că va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080 și că va rămâne la acest nivel până în 2100”, susține organizația, potrivit comunicatului.

În timp ce a fost nevoie de 12 ani pentru ca populația globală să crească de la 7 la 8 miliarde de locuitori, va fi nevoie de aproximativ 15 ani – până în 2037 – pentru a ajunge la 9 miliarde de locuitori, “semn că ritmul general de creștere a populației globale încetinește”, scrie ONU pe site-ul său, la categoria “Ziua celor 8 miliarde” (în engleză: “Day of Eight Billion”).

“În prezent, două treimi din populația mondială trăiește într-o țară sau într-o zonă în care fertilitatea pe parcursul vieții este sub 2,1 nașteri pe femeie, aproximativ nivelul necesar pentru o creștere zero pe termen lung, pentru o populație cu o mortalitate scăzută. Se preconizează că populația a 61 de țări sau zone va scădea cu 1% sau mai mult între 2022 și 2050, din cauza nivelurilor scăzute de fertilitate susținute și, în unele cazuri, a ratelor ridicate de emigrare.

Mai mult de jumătate din creșterea preconizată a populației mondiale până în 2050 va fi concentrată în opt țări: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită a Tanzaniei. Se așteaptă ca țările din Africa Subsahariană să contribuie cu mai mult de jumătate din creșterea anticipată până în 2050″, se mai notează în informarea citată.

Speranța de viață, mai mare decât în 1990, dar afectată de criza Covid-19

ONU mai transmite și că speranța de viață la naștere la nivel mondial a ajuns la 72,8 ani în 2019, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de aproape 9 ani față de 1990. Se preconizează că reducerea, în continuare, a mortalității, va duce la o longevitate medie globală de aproximativ 77,2 ani în 2050. Cu toate acestea, în 2021, speranța de viață pentru țările cel mai puțin dezvoltate a rămas cu 7 ani în urma mediei mondiale.

Pandemia COVID-19 a afectat toate cele trei componente ale schimbărilor demografice. Astfel că speranța de viață la naștere la nivel mondial a scăzut la 71,0 ani în 2021. “În unele țări, este posibil ca valurile succesive ale pandemiei să fi produs reduceri pe termen scurt ale numărului de sarcini și nașteri, în timp ce pentru multe alte țări există puține dovezi ale unui impact asupra nivelurilor sau tendințelor fertilității. Pandemia a restricționat grav toate formele de mobilitate umană, inclusiv migrația internațională”, punctează organizația.

Citește și:
HARTĂ Tinerii de 15-29 de ani reprezentau 16,3% din populația Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2021. Ponderea lor va scădea la sub 15% până în 2050 / Regiunile care vor întineri și cele unde îmbătrânirea se va accentua
Îmbătrânirea populației se accentuează. Sunt cu 21% mai multe persoane de peste 65 de ani decât copii până în 14 ani, cifre în creștere față de anul trecut, potrivit INS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Simion Hăncescu, FSLI, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștri: Legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare / Marius Nistor, FSE: Guvernul trebuie să-și facă niște analize și să ia o decizie în privința inechităților salariale

UPDATE: Guvernul a anunțat că s-au găsit soluții privind eliminarea inechităților salariale, dar rămâne deschis dialogul în privința majorărilor salariale de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării. Liderii sindicali…
Vezi articolul

Cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale, spune Constantin Cucoș, profesor la Facultatea de Științele Educației de la Universitatea „Cuza” din Iași / Acesta susține păstrarea specializării de învățător în liceele pedagogice

Cei mai buni profesori pentru preprimar și primar sunt cei care au beneficiat și de o formare inițială prin școlile normale, scrie profesorul universitar Constantin Cucoș, de la Facultatea de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea și George Maior. Demisia vine în urma unui scandal cu Remus Pricopie, președinte ASSN și rector SNSPA

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-un interviu publicat astăzi pe dcnews.ro că a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de fostul ministru de Interne Gabriel…
Vezi articolul

Doar Parlamentul poate să creeze legislația primară pentru introducerea certificatului verde în Universități, cerută de rectori – ministrul Cîmpeanu / Rata vaccinării este și în rândul studenților sub media europeană

Doar Parlamentul poate să stabilească legislația primară necesară pentru ca certificatul verde digital să fie folosit pentru accesul în spațiile universitare, așa cum cere Consiliul Național al Rectorilor (CNR), a…
Vezi articolul