Povestea italianului care a absolvit facultatea la 96 de ani – “Vecinii mă întrebau: de ce te mai agiți, la vârsta ta? Nu înțelegeau cât e de important să-ți îndeplinești un vis”

2.375 de vizualizări
Giuseppe Paterno la primirea diplomei / Sursa: Captura Youtube – La Repubblica
Italianul Giuseppe Paternò și-a dorit să meargă la universitate încă de pe când copilărea în Sicilia, în anii 1930. N-a putut să o facă de-a lungul deceniilor, din cauza sărăciei, războiului și nevoii de a-și întreține familia, dar acum, la 96 de ani, și-a realizat visul, devenind, la capătul unui an universitar afectat de epidemia de Covid, cel mai bătrân absolvent de facultate din Italia, potrivit The Guardian. Paternò, fost muncitor feroviar și veteran al celui de-al doilea război mondial, a absolvit studiile de filosofie la Universitatea din Palermo.

Publicația britanică îl citează pe Paternò, cel mai mare dintr-un grup de șapte frați, spunând că “studiul a fost mereu cea mai mare aspirație a mea, dar familia nu a putut să-mi plătească educația. Am fost o familie mare și foarte săracă”.

El a început să muncească de mic, la o berărie din Palermo, a fost telegrafist pentru pentru armata italiană în timpul războiului mondial, apoi s-a angajat ca muncitor feroviar, slujbă care nu i-a plăcut, dar pe care a urmat-o pentru a-și putea întreține familia. A absolvit liceul la seral, la vârsta de 31 de ani.

Bătrânul s-a înscris la Filosofie, la Universitatea din Palermo, în 2017, iar despre aceste studii spune:

  • “Mă trezeam la șase dimineața ca să studiez. Foloseam o veche mașină de scris, pentru a scrie lucrăriile. Mă odihneam după-amiaza, iar seara învățam din nou, până la miezul nopții. Vecinii mă întrebau: “De ce te mai agiți, la vârsta ta? Dar ei nu înțelegeau cât de important e să-ți îndeplinești un vis, indiferent de vârstă.”

Înaintea ultimelor examene, pandemia Covid-19 risca să îi blocheze absolvirea, iar cursurile s-au mutat pe platforme de învățare la distanță, fapt pentru care Paternò a trebuit să se obișnuiască și cu acestea. Fiul său i-a zis să amâne cursurile până la toamnă, dar l-a refuzat, gândindu-se la vârsta sa înaintată.

Când a absolvit – primul din grupa sa – el a descris momentul drept unul dintre cele mai fericite din viața sa. Iar acum și-a stabilit un nou obiectiv: “Mă gândesc să urmez un master. Mama a trăit până la 100 de ani. Dacă numerele și genetica țin cu mine, mai am patru ani.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Este interzis ca elevii și profesorii să strângă fonduri pentru activități din „Săptămâna verde”, dar părinții o pot face printr-o asociație cu personalitate juridică. Fiecare școală stabilește o echipă de coordonare a programului și un profesor responsabil de mediu / Model de raportare a activităților pentru școli

Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost publicată în Monitorul Oficial. Părinții pot contribui financiar prin asociația de părinți, dar este interzis ca elevii și profesorii să strângă…
Vezi articolul

Ciprian Mihali, conferențiar universitar la UBB Cluj, despre plagiatul ministrului Cîmpeanu, în debutul anului universitar: Trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze

“Tot mai jos, tot mai rușinos: Imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul…
Vezi articolul