Prăpastia între colegiile de elită, cu medii mari, și celelalte școli, cu multe medii sub 5, se menține și după pandemie, arată rezultatele testării inițiale din județul Iași, ediția 2022-2023 – Un raport relevant pentru școala fără teze, care se pregătește pentru examene de admitere la liceele de top

7.094 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Decalajele majore între mediul rural și cel urban și între unitățile de învățământ de elită și celelalte, semnalate în pandemie prin prima testare inițială standardizată extinsă, cea organizată în județul Iași în toamna anului 2021, se mențin și după perioada de criză. Rezultatele celei de-a doua runde de testare inițială, organizată la începutul acestui an școlar tot în județul Iași, sunt considerabil diluate în urma scandalurilor ce au marcat evaluarea, însă chiar și așa ele arată contraste puternice între liceele de top și celelalte școli și licee, cu atât mai mult cu cât situația se menține gravă în școlile de la sat. 

Raportul privind administrarea testelor inițiale în județul Iași – 12-23 septembrie 2022, realizat de Inspectoratul Școlar Județean Iași și consultat de Edupedu.ro, include mult mai puține date decât cel de anul trecut. Dacă atunci erau agregate rezultatele la nivel de județ, ce arătau, de exemplu, că peste 70% dintre elevii județului nu luaseră nota 5 la matematică, informațiile fiind detaliate pe note la fiecare dintre materii, în noua ediție a raportului privind testarea inițială rezultatele sunt limitate la un eșantion de zece unități de învățământ. Iar propunerile de măsuri care să remedieze problemele identificate acum un an sunt înlocuite, în noul raport, cu o serie de considerații generice.

Motivul ține de modul cum a fost organizată testarea inițială anul acesta, în care inspectorul general din Iași, Luciana Antoci, punea presiunile din jurul evaluărilor pe seama unei “orchestrări politice” – detalii mai jos.

Date-cheie din raportul privind testarea inițială în anul 2022-2023

Raportul pentru ultima rundă de testare inițială, din septembrie 2022, se bazează pe medii obținute la nivelul fiecărei opțiuni, pe baza unui eșantion de 10 unități de învățământ, de la colegii de elită la licee teoretice, licee profesionale, școli din mediul urban și rural. Acestea sunt:

  • Colegiul Național “Emil Racoviţă”, Iaşi (unitatea 1)
  • Colegiul Național, Iaşi (unitatea 2)
  • Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi (unitatea 3)
  • Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară “Vasile Adamachi”, Iaşi (unitatea 4)
  • Colegiul Tehnic de Căi Ferate “Unirea”, Paşcani (unitatea 5)
  • Școala Gimnazială “Alexandru Vlahuță”, Iași (unitatea 6)
  • Școala Gimnazială “Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Iaşi (unitatea 7)
  • Școala Gimnazială, Deleni (unitatea 8)
  • Școala Gimnazială, Golăieşti (unitatea 9)
  • Școala Gimnazială, Liteni (unitatea 10) 

Matematică:

În cazul testării la matematică, aceasta indică o prăpastie între rezultatele celor două colegii naționale incluse în eșantion și celelalte unități de învățământ, chiar și în condițiile în care, la nivelul fiecărei unități, cu o singură excepție, este remarcată o îmbunătățire ușoară a situației înregistrate de acea unitate anul trecut. 

Astfel, în niciuna dintre școlile gimnaziale, fie ele din rural sau urban, media de gimnaziu nu depășește nota 5. Cea mai mică medie la nivel de gimnaziu este 2.66, într-una din școlile de la sat, unde în clasa a 6-a, media este de doar 1,77. În singurul liceu teoretic de la oraș, altul decât cele două colegii naționale, care a fost inclus în eșantion și are clase de gimnaziu, anul acesta media la nivel de gimnaziu a depășit pragul de 5, dar nu a ajuns la 6: 5,97 (comparativ cu o medie de doar 4,58 în 2021).

Rezultate teste initiale Matematica – gimnaziu / Sursa. Raport ISJ Iasi

Și aceasta, în condițiile în care mediile la nivelul colegiilor naționale sunt de peste 8 (8,81, respectiv 8,27), ambele în creștere față de anul anterior.

Diferențele se mențin la nivelul claselor 9-12: dacă cele două colegii naționale au medii foarte ridicate, chiar și în ușoară scădere față de anul trecut (8.01, respectiv 7,81), niciunul dintre celelalte licee – unul teoretic și două tehnologice – nu reușește să depășească pragul de 5. Și aceasta, deși liceul teoretic din urban, care nu este colegiu național, inclus în sondaj reușise anul trecut o medie cu aproape un punct mai mare, (4.76 în 2022, 5,63 în 2021).

Rezultate teste initiale Matematica – liceu / Sursa. Raport ISJ Iasi

Limba și literatura română

Situația stă mai bine, dar păstrează discrepanțe majore și în cazul testării la limba și literatura română. Raportul notează o diferență mare – de 1,81 de puncte – între mediile calculate pe clasele 5-8, în unitățile de învățământ din urban și cele din rural, diferență care este însă mai redusă decât cea din 2021 (2,38 puncte). Diferența crește însă și mai mult când sunt comparate rezultatele la nivel de gimnaziu ale celor două colegii naționale cu cele ale școlilor, atât din rural, cât și din urban.

Astfel, dacă, la nivel de gimnaziu, cele două colegii naționale au medii de peste 8 (8,61, respectiv 8,12), cu medii apropiate de 9 la nivelul clasei a 8-a, media pentru următorul liceu cu clase de gimnaziu scade la 6,88, iar la nivelul școlilor cele mai multe medii sunt între 5 și 6. La nivelul clasei a 8-a, media uneia dintre școlile din rural scade sub 5 și la această disciplină.

Rezultate teste initiale Limba romana – gimnaziu / Sursa. Raport ISJ Iasi

La nivel de liceu (clasele 9-12), diferențele între cele două licee de elită și celelalte licee – unul teoretic și două tehnologice – se mențin: dacă primele au medii peste 8 la Limba și literatura română, media scade la 6,77 la al treilea liceu teoretic și sub 6 la cele două licee tehnologice din eșantion. Diferențele dintre teoretic și tehnologic se menține la un nivel similar cu cea din anul anterior, notează raportul inspectoratului: 1.97 puncte în 2022, față de 2,08 puncte în 2021.

Rezultate teste initiale Limba romana – liceu / Sursa. Raport ISJ Iasi

Rezultatele înregistrate la celelalte discipline incluse în testarea inițială:

Limba modernă 1 (limba engleză): la nivel de gimnaziu, se mențin diferențe majore între colegiile naționale (medii apropiate de 9) și celelalte școli, mai ales cele din rural, unde nicio medie la nivel de gimnaziu nu depășește 5. La nivel de liceu, se păstrează diferențele dintre colegiile naționale (medii peste 8) și celelalte licee, dintre care unul are medie sub 5.

  • Limba modernă 2 (în cele mai multe cazuri, franceza): La nivel de gimnaziu, colegiile naționale au, din nou, medii mult peste celelalte, chiar dacă unul dintre ele are o medie de doar 7,25. Celelalte unități de învățământ au medii între 3.0 și 6.41. La nivel de liceu, diferențele sunt, din nou, majore: colegiile au medii de 7,67, respectiv 8,25, pe când liceele tehnologice au medii sub 5: 3,4, respectiv 4,49.

Fizică: Prăpastia se păstrează – medii de sub 5 la toate școlile din rural incluse în eșantion, inclusiv o medie de 3,43, comparativ cu medii de peste 8 la cele două colegii naționale. Chiar și la al treilea liceu teoretic din eșantion, cu clase de gimnaziu, media la nivelul claselor 7-8 este scăzută: 5,81. Diferențele se păstrează și între colegiile naționale (medii apropiate de 8) și liceele tehnologice (medii sub 5), în timp ce al treilea liceu teoretic din eșantion are medie de aproape 6.

  • Chimie, Biologie, Geografie, Istorie: Situație similară cu cea înregistrată la celelalte materii – medii mari în cazul colegiilor naționale, considerabil mai scăzute la celelalte unități de învățământ din urban și foarte scăzute în școlile de la sat. 

Uniformizare la nivel scăzut:

Singura materie unde se înregistrează, în raportul citat, diferențe mai mici între rural și urban este Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor – clasele 6-8, la nivelul școlilor gimnaziale, dar “uniformizarea” se simte la un nivel foarte scăzut: medii de aproximativ 5/7 la școlile din urban, și de 4.5104.72 la cele din rural.

Uniformizare la nivel ridicat:

În cazul Educației sociale (clasele 6-8), mediile dintre școli sunt mult mai apropiate. Astfel, dacă cele două colegii naționale rămân în top, cu medii de cel puțin 8.50, celelalte școli din urban au medii apropiate de 8, iar cele din rural au toate medii peste 6.

Concluzii sumare pentru un raport rezultat din testări sub presiune, cu acuzații de “orchestrări politice”

Raportul limitează capitolul “Concluzii” la doar câteva paragrafe, ce notează limitările impuse de “redimensionarea modului de raportare” și faptul că se mențin decalajele substanțiale semnalate anterior. Cu privire la măsurile ce vor fi adoptate ca urmare a acestui raport, Inspectoratul se limitează să spună că va monitoriza măsurile pe care le vor lua școlile:

  • “Redimensionarea modului de raportare din partea unităților de învățământ a impus, în contextul testelor inițiale administrate în anul școlar 2022-2023, schimbarea abordării față de analiza rezultatelor obținute și orientarea spre analiza pe bază de eșantion, cu utilizarea rezultatelor TI 2021 ca punct de referință pentru acuratețea concluziilor. 
  • Datele obținute confirmă, în continuare, menținerea unui decalaj substanțial între rezultatele obținute pe medii de rezidență, însă evidențiază și tendința de polarizare a rezultatelor la nivelul mediului urban, atât la nivel gimnazial (licee care au constituite formațiuni de studiu la nivel gimnazial și școli gimnaziale), cât și la nivel liceal (profil teoretic / profil tehnologic). 
  • Accentul demersurilor întreprinse de Inspectoratul Școlar Județean Iași va fi plasat, astfel, atât pe monitorizarea planurilor de măsuri elaborate de unitățile școlare, consiliere și pe dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, cât și pe crearea cadrului pentru ameliorarea rezultatelor școlare, mai ales în rândul elevilor aflați la finalul anilor de gimnaziu, respectiv liceu, prin organizarea simulării examenelor naționale.”

Ediția din acest an școlar a testării inițiale a stârnit, în septembrie, o serie de critici, despre care inspectorul școlar general din Iași, Luciana Antoci, a spus la acea vreme că sunt “orchestrate politic”. Drept rezultat, spre deosebire de anul trecut, modalitățile de raportare a rezultatelor au fost schimbate, cu un rol sporit pentru raportare în interiorul școlilor, ceea ce a dus la forma “subțiată” a raportului final. 

La începutul anului școlar, Luciana Antoci spunea pentru Edupedu.ro că “persoanele care se exprimă împotriva testelor inițiale de la Iași sunt categoric asociate zonei politice”. Ea spunea, atunci, că evaluările de acest fel “sunt cu atât mai importante în acest an școlar cu cât organizarea modulară a activităților nu mai permite aplicarea de teze semestriale. Evaluările de acest tip au dispărut. Trebuie să avem niște repere. Testarea inițială scrisă, urmată la final de an de o testare sumativă scrisă trebuie să rămână, totuși, repere”.

DOCUMENT Descarcă raportul integral, în format .pdf:
Citește și:
SURSE Toate liceele vor putea organiza examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar / Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a va fi înaintea admiterii și susținută de către toți elevii
Consiliul Național al Elevilor se opune cu fermitate examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: S-ar putea concretiza în meditații private, nivel de stres ridicat și dificultate crescută în alegerea filierei și liceului potrivit, elitism excesiv
Testarea inițială a tuturor elevilor, inițiată în 2021, este reluată în județul Iași la începutul noului an școlar. Critici acuză “supraîncărcare psihologică” și “fiasco” la testarea de anul trecut. Inspectoarea generală Luciana Antoci răspunde: “O orchestrare politică” / Testele – “cu atât mai importante” cu cât nu mai există teze
EXCLUSIV Rezultatele primei testări inițiale standardizate din România în plină pandemie: Peste 70% dintre elevii unui județ nu au luat nota 5 la Matematică, iar în mediul rural doar unul din 10 a luat peste 5 / Diagnoza stadiului de pregătire a elevilor în ultimii doi ani școlari propune măsuri remediale țintite

2 comments
  1. Iarăși publicitate școlilor “de elita”? Unul din principalii factori care a dus la crearea acestor scoli magnet este publicitatea pe care si-au făcut-o. Acolo nu se face vreo educatie deosebita ci sunt strânși elevii care au acces la meditații . Practic școlile astea sunt niște mașini de meditații si publicitate in care mai apar pe ici pe colo un grup de elevi cu rezultate la olimpiade si câte un profesor de valoare. Pana la urma educația se face banii si timpul părinților iar aceste scoli se lauda cu ea.

    Trebuie sa terminam odată cu aceste top-uri! Am ajuns sa publicam top-uri sub pretextul grijii fata de rural! Elevii buni ar trebui sa se împartă omogen între scoli nu sa fie grupați in câteva din ele. In România nu se va face niciodată o educatie incluzivă dacă nu terminam cu împărțirea școlilor in “de elita” si “de prosti”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Csaba Asztalos, Consiliul pentru Combaterea Discriminării: Până când Ministerul Educației și autoritățile nu vor simți că sunt răspunzătoare și față de predarea în limbile minorităților, vor fi discriminări

“Învățământul în limba maghiară este parte a sistemului de învățământ românesc, finanțat de statul român”, nicidecum unul “paralel”, așa cum este percepția generală și cum reiese dintr-un recent sondaj despre…
Vezi articolul
Școala online

Analiză: Școala online, timpul de ecran, aplicațiile de familie – Schimbările profunde prin care au trecut tehnologiile pentru copii în 2020, sub presiunea pandemiei / Protecția datelor și siguranța, în centrul atenției și anul viitor

Adoptarea rapidă a tehnologiilor educaționale, schimbarea obiceiurilor de petrecere a “timpului de ecran”, diversificarea accelerată a tipurilor de plartforme digitale folosite de cei mici se numără printre principalele tendințe privind…
Vezi articolul

Capcanele întinse de Guvernul Ciucă profesorilor, după ce în ultimii doi ani miniștrii Educației au promovat intens creșterea salariului debutantului la nivelul salariului mediu pe economie din anul bugetar încheiat

Salarizarea profesorilor, așa cum a fost adoptată cu forța de Guvernul Ciucă, prin OUG 53/2023, arată două capcane întinse de Executiv pentru corpul profesoral. Concret, în loc să aplice Legea…
Vezi articolul