Premierul Ciucă a fost de acord cu propunerea ca debutanții să aibă salariul mediu brut pe economie în noua lege a salarizării, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ

23.223 de vizualizări
Modificările pentru Bacalaureat -Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului
Foto: Moose Photos – Pexels.com
„Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie”, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Marți, sindicatele s-au întâlnit de premierul Ciucă, iar tema discuției a reprezentat-o majorarea salariilor pentru angajații din învățământ.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna octombrie 2022, câștigul salarial mediu brut a fost 6.461 lei.

În comunicat apare că „Nu în ultimul rând, am solicitat Executivului indexarea salariilor cu indicele inflației”.

„O altă propunere care va fi analizată în perioada următoare este cea privind includerea personalul nedidactic în aceeași grilă cu personalul didactic”, potrivit sursei menționate.

Amintim că sute de angajați din sistemul de educație vor protesta miercuri, 14 decembrie, în fața Parlamentului, în intervalul orar 12-13, după cum anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) – detalii aici

Salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023, a spus luni, în cadrul unor audieri desfășurate la Parlament, ministrul Educației, Ligia Deca.

Redăm informarea FSLI:

Astăzi, 13.12.2022, conducerea FSLI, reprezentată de Simion Hancescu – președinte și George Purcaru – vicepreședinte, alături de reprezentanți ai celorlalte federații sindicale din învățământ, au participat la o primă rundă de discuții cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Educației, Ligia Deca, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, și Mihai Păunică, director în Ministerul Educației. Am înaintat membrilor Executivului o adresă oficială privind principalele probleme cu care se confruntă salariații din sistemul de învățământ.

Premierul a promis că va analiza posibilitatea aplicării integrale, în perioada următoare, a Legii nr. 153/2017 pentru personalul nedidactic și auxiliar (cei care nu au atins nivelul maxim). Totodată se analizează variantele prin care se va aplica Regulamentul pentru condiții vătămătoare și sectorului de educație.

Un alt subiect discutat a fost cel privind acordarea unor majorări salariale celor care ocupă funcții de conducere (directori, secretari, contabili etc.) care nu au primit nicio majorare salarială în ultimii ani, pentru că au atins nivelul maxim.

În ceea ce privește situația salarizării personalului didactic, Legea nr. 153/2017 fiind nefavorabilă aceste categorii profesionale, Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie.

O altă propunere care va fi analizată în perioada următoare este cea privind includerea personalul nedidactic în aceeași grilă cu personalul didactic.

Nu în ultimul rând, am solicitat Executivului indexarea salariilor cu indicele inflației.

Așteptăm soluțiile Executivului, după cum ni s-a promis la discuțiile de astăzi.

Acțiunile de protest vor continua, însă conform calendarului stabilit: miercuri (14 decembrie 2022) pichetarea Parlamentului României, joi și vineri (15 și 16 decembrie 2022) pichetări în fața prefecturilor din majoritatea județelor țării.

Președinte FSLI,

Simion Hancescu

Citește și:
Sute de angajați din învățământ vor protesta astăzi în fața Parlamentului, anunță cel mai mare sindicat din educație
Marius Nistor, FSE Spiru Haret, după întâlnirea cu premierul Ciucă: Am cerut creșterea decentă, de exemplu, toate salariile să crească cu cel puțin 15% pentru personalul din Educație
Premierul Ciucă se întâlnește marți cu sindicatele din învățământ. Tema discuției este majorarea salariilor pentru profesori

6 comments
  1. Ciucă și liderii sindicatelor din învățământ (care nu îi reprezintă pe profesori dar le iau cotizațiile) ne cred pe toți prosti rău!
    Promit cai verzi pe pereți și vor sa fie crezuți!
    Oamenii nu va mai cred!
    PNL, vei avea sub 20% la alegeri, in cel mai optimist caz! Dacă continui așa te așteaptă soarta țărăniștilor și meriți!

  2. Sa vedem performanta inainte,nu analfabeti functionali iesiti de pe bancile școlilor si liceelor.Masa de vot cu cea mai mare pondere din aparatul bugetar.

  3. Intrebarea este cat va dura pana va fi adopta o noua lege a salarizarii? Dupa ce este adoptata am vazut ca a trebuit 5 ani pentru a fi implementata actuala lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Elevii nu vor mai învăța în trei schimburi, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar / Anul trecut, Cîmpeanu spunea că a eșuat să interzică școlilor, prin lege, să aibă cursuri în 3 schimburi

Școlile vor organiza cursuri în cel mult două schimburi, după cum apare în proiectul Legii învățământului preuniversitar. Amintim că, în luna august, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că…
Vezi articolul