Premierul Dăncilă susține că părinții i-au cerut să renunțe la Programul „Merg la școală”, prin care toți elevii primeau vouchere de 250 de lei pentru cărți, manuale, rechizite și echipament sportiv

7.903 vizualizări
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a renunțat la programul „Merg la școală” după discuții cu mai mulți părinții care i-au spus că „noi avem avem posibilități, degeaba ne dați nouă rechizitele”. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă la Iași.

După ce atât ministerul Finanțelor cât și ministerul Educației au anunțat că programul „Merg la școală”, prin care erau oferite tuturor elevilor vouchere de 250 de lei pentru cumpărarea de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv, nu se mai face pentru că nu fusese implementat la timp pentru a fi gata anul acesta, Viorica Dăncilă a explicat de fapt motivul real. Guvernul nu mai vrea să facă acest program pentru că, în opinia premierului: „nu trebuie să le dăm tuturor (n.r. rechizite), ci copiilor din familiile defavorizate”.

Aceasta a lăsat de înțeles că a luat decizia de a opri din derulare programul „Merg la școală” după ce ar fi stat de vorbă cu „mai mulți părinți”, care i-ar fi cerut, pe lângă alte persoane nemeționate de premier, să nu le dea lor rechizite pentru că „noi avem posibilități”, potrivit relatării premierului transcrisă de site-ul oficial al PSD.

”Se dau în continuare rechizite, dar trebuie să dăm poate mult mai multe pentru cei care au într-adevăr nevoie de ele. Nu trebuie să le dăm tuturor, ci copiilor din familiile defavorizate, iar acest lucru a fost solicitat și de părinți. Am discutat cu mulți părinți care au spus „noi avem posibilități, degeaba ne dați nouă rechizitele, mai bine să le dăm familiilor care au într-adevăr nevoie, mai bine să ajutăm copiii din familiile defavorizate”,” potrivit explicațiilor premierului Dăncilă.

Discuția a avut loc în contextul rectificării bugetare de la Educației, de unde guvernul a tăiat 1,03 miliarde lei.

În urmă cu doar 4 zile, în ședința de Guvern din data de 12 august, Viorica Dăncilă spunea cu totul altceva. Aceasta declara de la Palatul Victoria că „reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetul Ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an”.

În loc de implementarea noului program care ar fi lăsat la alegerea părinților (prin oferirea de vouchere) ce fel de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv cumpără, premierul susține că va continua programele existente, pentru rechizite cumpărate de stat.

Vezi aici mai multe detalii despe cum a fost pus în dezbatere proiectul programului „Merg la școală”, după care a fost retras la doar două zile fără nicio explicație.

În conferința de presă de la Iași Viorica Dăncilă a fost întrebată ce priorități ar fi avut, dacă ar fi participat la redactarea bugetului. Exact prioritățile care sunt și acum în buget: educație, sănătate și poate aș fi fost mult mai atentă cu siguranța cetățeanului.”

După care a insistat pe fondurile de la Educație: „Am văzut în spațiul public că s-au tăiat fondurile pentru educație, că este o problemă legată de acest aspect. Nu s-au tăiat fondurile pentru educație, dimpotrivă, dacă sunt proiecte importante care se pot realiza pentru orice minister, venim la a doua rectificare și alocăm fondurile respective. Dacă pentru Ministerul Transporturilor terminăm mai repede un studiu de fezabilitate, ne implicăm cu fonduri guvernamentale. La educație au fost tăiate fondurile în plus”, a declarat premierul.

Oficialii Guvernului au fost întrebați la Iași și dacă România este pregătită pentru începerea anului școlar, pe 9 septembrie? Vicepremierul Mihai Fifor a evitat un răspuns direct: „Am avut săptămâna trecută o nouă videoconferință cu prefecții și le-am cerut să meargă în fiecare localitate cu o echipă mixtă formată din inspectori școlari pentru a fi convinși de faptul că suntem pregătiți să începem anul școlar în cele mai bune condiții. Luni vom avea o nouă videoconferință, pentru că facem evaluare în fiecare săptămână, astfel încât să știm că suntem pregătiți pentru începerea anului școlar. Mai mult, am avut o videoconferință cu inspectorii șefi de la inspectoratele județene de poliție, pentru că ne interesează ca elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ. Nu avem competențe în unitatea de învățământ, dar în aria unității de învățământ luăm toate măsurile pentru a avea copiii în siguranță.”

Apoi Viorica Dăncilă a declarat din nou cât de importantă e Educația și că în scurt timp acest minister va avea un nou ministru: „Dacă îmi permiteți, vreau să fac o completare: în timp ce alții au închis școli, știm foarte bine acest lucru, au închis spitale, noi prin PNDL 1 și 2 avem aici în județ 241 de unități școlare, dintre care 80 terminate. Pentru noi, școala este o prioritate și cred că, dincolo de cifre, de declarații, rămân aceste lucruri concrete. Vom face toate eforturile să avem condiții cât mai bune pentru elevi. Conștientizăm importanța școlilor, importanța unor condiții foarte bune pentru elevi. Oamenii pot face diferența și văd abordarea diferită legată de educație. Legat de alte detalii, de manuale, în scurt timp vom nominaliza un nou ministru al Educației și sunt convinsă că va veni în spațiul public cu toate detaliile legate de începerea anului școlar.”

FOTO: psd.ro (vizita premierului la Mănăstirea Putna)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Noi relaxări ale restricțiilor: liber la pelerinaje religioase, pot fi organizate competiții sportive, concerte și evenimente – pilot doar pentru spectatorii vaccinați, care au avut Covid sau au test negativ. Nicio modificare la școli

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat că guvernul a adoptat luni o hotărâre de guvern pentru prelungirea cu o lună a stării de alertă începând cu…
Vezi articolul

Universitățile trebuie să aibă până la finalul anului o strategie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe site-ul lor. Vor primi 5 milioane de euro pentru verificarea doctoratelor din 1990 – 2016 – Cîmpeanu | VIDEO

„Fiecare universitate care e organizatoare de studii de doctorat va trebui să aibă, până la finele anului, o strategie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe…
Vezi articolul

VIDEO Experiența “Școlii din valiză”: Conținutul este printre principalele provocări ale educației digitale / Trebuie să abordezi și problemele de bază ale comunităților – Angela Galeța, Fundația Vodafone România

Realizarea de conținut pentru educație digitală este una dintre cele mai mari provocări, iar orice proiect de digitalizare în învățământ trebuie să meargă dincolo de furnizarea de ajutor precum dispozitive,…
Vezi articolul