Premierul Dăncilă susține că părinții i-au cerut să renunțe la Programul „Merg la școală”, prin care toți elevii primeau vouchere de 250 de lei pentru cărți, manuale, rechizite și echipament sportiv

7.914 vizualizări
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a renunțat la programul „Merg la școală” după discuții cu mai mulți părinții care i-au spus că „noi avem avem posibilități, degeaba ne dați nouă rechizitele”. Declarația a fost făcută într-o conferință de presă la Iași.

După ce atât ministerul Finanțelor cât și ministerul Educației au anunțat că programul „Merg la școală”, prin care erau oferite tuturor elevilor vouchere de 250 de lei pentru cumpărarea de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv, nu se mai face pentru că nu fusese implementat la timp pentru a fi gata anul acesta, Viorica Dăncilă a explicat de fapt motivul real. Guvernul nu mai vrea să facă acest program pentru că, în opinia premierului: „nu trebuie să le dăm tuturor (n.r. rechizite), ci copiilor din familiile defavorizate”.

Aceasta a lăsat de înțeles că a luat decizia de a opri din derulare programul „Merg la școală” după ce ar fi stat de vorbă cu „mai mulți părinți”, care i-ar fi cerut, pe lângă alte persoane nemeționate de premier, să nu le dea lor rechizite pentru că „noi avem posibilități”, potrivit relatării premierului transcrisă de site-ul oficial al PSD.

”Se dau în continuare rechizite, dar trebuie să dăm poate mult mai multe pentru cei care au într-adevăr nevoie de ele. Nu trebuie să le dăm tuturor, ci copiilor din familiile defavorizate, iar acest lucru a fost solicitat și de părinți. Am discutat cu mulți părinți care au spus „noi avem posibilități, degeaba ne dați nouă rechizitele, mai bine să le dăm familiilor care au într-adevăr nevoie, mai bine să ajutăm copiii din familiile defavorizate”,” potrivit explicațiilor premierului Dăncilă.

Discuția a avut loc în contextul rectificării bugetare de la Educației, de unde guvernul a tăiat 1,03 miliarde lei.

În urmă cu doar 4 zile, în ședința de Guvern din data de 12 august, Viorica Dăncilă spunea cu totul altceva. Aceasta declara de la Palatul Victoria că „reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetul Ministerului Educației se referă în principal la programul ”Merg la școală” care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanțat și implementat până la sfârșitul acestui an”.

În loc de implementarea noului program care ar fi lăsat la alegerea părinților (prin oferirea de vouchere) ce fel de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv cumpără, premierul susține că va continua programele existente, pentru rechizite cumpărate de stat.

Vezi aici mai multe detalii despe cum a fost pus în dezbatere proiectul programului „Merg la școală”, după care a fost retras la doar două zile fără nicio explicație.

În conferința de presă de la Iași Viorica Dăncilă a fost întrebată ce priorități ar fi avut, dacă ar fi participat la redactarea bugetului. Exact prioritățile care sunt și acum în buget: educație, sănătate și poate aș fi fost mult mai atentă cu siguranța cetățeanului.”

După care a insistat pe fondurile de la Educație: „Am văzut în spațiul public că s-au tăiat fondurile pentru educație, că este o problemă legată de acest aspect. Nu s-au tăiat fondurile pentru educație, dimpotrivă, dacă sunt proiecte importante care se pot realiza pentru orice minister, venim la a doua rectificare și alocăm fondurile respective. Dacă pentru Ministerul Transporturilor terminăm mai repede un studiu de fezabilitate, ne implicăm cu fonduri guvernamentale. La educație au fost tăiate fondurile în plus”, a declarat premierul.

Oficialii Guvernului au fost întrebați la Iași și dacă România este pregătită pentru începerea anului școlar, pe 9 septembrie? Vicepremierul Mihai Fifor a evitat un răspuns direct: „Am avut săptămâna trecută o nouă videoconferință cu prefecții și le-am cerut să meargă în fiecare localitate cu o echipă mixtă formată din inspectori școlari pentru a fi convinși de faptul că suntem pregătiți să începem anul școlar în cele mai bune condiții. Luni vom avea o nouă videoconferință, pentru că facem evaluare în fiecare săptămână, astfel încât să știm că suntem pregătiți pentru începerea anului școlar. Mai mult, am avut o videoconferință cu inspectorii șefi de la inspectoratele județene de poliție, pentru că ne interesează ca elevii să fie în siguranță în unitățile de învățământ. Nu avem competențe în unitatea de învățământ, dar în aria unității de învățământ luăm toate măsurile pentru a avea copiii în siguranță.”

Apoi Viorica Dăncilă a declarat din nou cât de importantă e Educația și că în scurt timp acest minister va avea un nou ministru: „Dacă îmi permiteți, vreau să fac o completare: în timp ce alții au închis școli, știm foarte bine acest lucru, au închis spitale, noi prin PNDL 1 și 2 avem aici în județ 241 de unități școlare, dintre care 80 terminate. Pentru noi, școala este o prioritate și cred că, dincolo de cifre, de declarații, rămân aceste lucruri concrete. Vom face toate eforturile să avem condiții cât mai bune pentru elevi. Conștientizăm importanța școlilor, importanța unor condiții foarte bune pentru elevi. Oamenii pot face diferența și văd abordarea diferită legată de educație. Legat de alte detalii, de manuale, în scurt timp vom nominaliza un nou ministru al Educației și sunt convinsă că va veni în spațiul public cu toate detaliile legate de începerea anului școlar.”

FOTO: psd.ro (vizita premierului la Mănăstirea Putna)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ANOSR îndeamnă studenții să îi scrie premierului: Cîțu își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina gratuitate transportului cu CFR Călători pentru studenți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești (ANOSR) îi invită pe studenți să trimită o adresă la cabinetul prim-ministrului, prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a gratuității transportului cu…
Vezi articolul

DOCUMENT Sindicatele din Educație semnalează premierului Ciolacu că personalul din creșele nearondate grădinițelor nu primește indemnizația de hrană și vouchere de vacanță: Se impune intervenția Guvernului pentru alocarea fondurilor necesare

Sindicatele din Educație semnalează premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, că personalul din creșele nearondate grădinițelor nu a primit indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, potrivit unui document consultat de…
Vezi articolul