Premiul Nobel pentru Medicină 2019 a fost câștigat de cercetătorii William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza, pentru descoperirile despre adaptarea celulelor la concentraţia de oxigen

1.470 de vizualizări
Foto: www.nobelprize.org
Premiul Nobel pentru Medicină 2019 a fost acordat cercetătorilor William G. Kaelin Jr (profesor la Harvard), Sir Peter J. Ratcliffe (Oxford) şi Gregg L. Semenza (Johns Hopkins University), a anunțat în această dimineață Comitetul Nobel reunit la sediul Institutului Karolinska din Stockholm. Cei trei au câștigat Nobelul pentru Medicină “pentru descoperirile lor despre cum simt celulele şi cum se adaptează la concentraţia de oxigen”, transmite News.ro.

Comitetul Nobel a anunțat că cei trei cercetători “au identificat sistemul molecular care reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri ale oxigenului“. Vezi aici mai multe informații despre cercetările pentru care a fost acordat anul acesta Nobelul pentru Medicină.

Modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen a fost multă vreme un mister, iar Premiul Nobel pentru Medicină din acest an recompensează studiul care dezvăluie mecanismele moleculare care stau la baza modului în care celulele se adaptează la variaţiile cantităţii de oxigen disponibil, scrie Agerpres.

Descoperirile laureaţilor din acest an deschid calea către noi strategii de combatere a anemiei, cancerului și a multor alte boli, notează agenția de presă.

William G. Kaelin jr. este cercetător american, profesor de medicină la Universitatea Harvard.

Sir Peter J. Ratcliffe este cercetător britanic, profesor la Universitatea Oxford.

Gregg L. Semenza este cercetător american, profesor la Johns Hopkins University.

Comitetul Nobel va anunța marţi, 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Fizică, miercuri 9 octombrie Premiul Nobel pentru Chimie, joi 10 octombrie Premiul Nobel pentru Literatură și vineri 11 octombrie Premiul Nobel pentru Pace. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat la 14 octombrie.

Anul trecut, Nobelul pentru Medicină 2018  a fost câștigat de doi cercetători care au descoperit o nouă terapie de tratare a cancerului. Cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo au câştigat premiul Nobel pentru Medicină în 2018 “pentru descoperirea terapiei în cancer prin inhibarea reglării imune negative”.

Între 1901 şi 2018, au fost acordate 109 distincţii Nobel pentru Medicină, scrie News.ro. Agenția de presă relatează că, până în prezent, 12 femei au primit Nobelul, iar cel mai tânăr laureat – Frederick G. Banting -, premiat pentru descoperirea insulinei, avea 32 de ani la momentul decernării premiului, în 1923. Cel mai vârstnic laureat al Nobelului pentru Medicină, Peyton Rous, avea vârsta de 87 de ani, în 1966, când a primit distincţia pentru descoperirea oncovirusurilor.

În urmă cu un an, laureații premiilor Nobel au primit 9 milioane de coroane suedeze (873.000 de euro) – sumă împărţită dacă există mai mulţi câștigători ai unui singur premiu.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La clasă, spune profesorul de geografie Daniel Anghel, puțini elevi știu de evenimente actuale: Ați văzut ce s-a întâmplat în Myanmar? – unul singur răspunde. Sunt prinși în lumea lor digitală / Cercetătoarea Carmen Cioflan, INFP, despre cutremurul de 7,7 care a provocat moartea a peste 3.500 de oameni: A fost atât de puternic, încât a fost înregistrat și în România

Cutremurul cu magnitudinea 7,7 produs în Myanmar pe 28 martie 2025 a fost unul dintre cele mai puternice evenimente seismice ale începutului de an, cu efecte devastatoare asupra populației și…
Vezi articolul

Ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care ar fi trebuit atinsă din 2020, ar urma să fie din nou amânată până în 2026 / Limitări privind cheltuielile de personal pentru institutele de cercetare / Indemnizații stabilite la nivelul decembrie 2024 pentru membrii Academiei – Proiectul „ordonanței-trenuleț” pregătite de guvern

Institutele de cercetare ar urma să țină cont de limitări suplimentare privind numărul de personal și cheltuielile per salariat în 2025, în funcție de rezultatul lor financiar, arată proiectul „ordonanței-trenuleț”…
Vezi articolul

EXCLUSIV Dan Timotin, Institutul de Matematică al Academiei: Președintele Nicușor Dan are contractul suspendat din 2016. Postul său nu blochează angajarea nimănui, nu este ca în învățământ. Decizia pe care o poate lua ar fi să își dea demisia

Președintele Nicușor Dan are contractul suspendat din 2016 la Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române și nu blochează niciun post sau angajarea unui alt cercetător pe poziția sa,…
Vezi articolul