Președintele Federației Părinților: Noi am solicitat ca probele de competențe de la BAC 2020 să fie anulate, dar ni s-a spus că nu se poate

8.561 de vizualizări
Iulian Cristache
Iulian Cristache / Foto: Facebook Iulian Cristache
După ce autoritățile au stabilit că organizează examenele de Bacalaureat de anul acesta, “trebuia să vedem cum se susțin aceste probe de competențe care noi am solicitat să fie anulate”, a declarat la Realitatea Plus președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache. Acesta a precizat că oficialii din Ministerul Educației le-au spus partenerilor de dialog social că nu se poate anula ceva ce există prin lege, deci probele orale și de competențe de la BAC 2020 vor fi susținute în continuare.

“Dacă soluția este să se susțină online, (…) atunci trebuie să vedem soluția pentru online. Ministerul Educației trebuie să pună la dispoziția tuturor copiilor tehnologia care să le dea acces, astfel încât să nu fie îngrădit dreptul la a susține acest examen”, a afirmat Cristache, la Realitatea Plus.

Reacția părinților vine după ce ministrul Educației a anunțat joi seară, 7 mai, că ia în calcul organizarea online a examenelor de competențe din cadrul Bacalaureatului.

“Aici avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta marți în ședința Comisia de Dialog Social“, a declarat Monica Anisie, la Realitatea Plus.

Ce sunt probele de competențe?

Probele de competențe sunt examenele orale de Limba română, Limba maternă, examenele orale, scrise și de auditare text la Limba străină și examenul de Competențe digitale. Aceste probe ar fi trebuit susținute începând de pe 9 iunie conform calendarului stabilit anul trecut de Minister.

La aceste probe, elevii nu primesc note sau calificativ admis/respins, rezultatele fiind exprimate prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător unei grile aprobate la nivel naţional.

Probele de competențe sunt următoarele:

Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba română – proba A
Competențe lingvistice de comunicare orală în Limba maternă – proba B
Competențe digitale – proba D
Competențe lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

Edupedu.ro a scris în premieră despre planurile Ministerului Educației de a susține online probele de competențe de la BAC 2020.

Potrivit surselor Edupedu.ro, o altă modificare avută în vedere de oficialii din Minister pentru Bacalaureatul de anul acesta este renunțarea la centrele zonale de examinare. Pentru a putea asigura distanțarea și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, liceenii care fac naveta, de exemplu, ar putea susține examenul la școlile din localitatea de domiciliu, spun sursele Edupedu.ro.

Calendar BAC 2020 – probele scrise, anunțate de minister să înceapă în data de 22 iunie

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020                    Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

 • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
 • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

 • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
 • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

Potrivit surselor Edupedu.ro aceste date nu vor suferi modificări.

Structura anului școlar 2019-2020, Semestrul al II-lea (20 săptămâni) 
 • Școlile au fost închise de pe 11 martie 2020

Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri:                           Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară:           Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

 • vacanţa de vară 2020 începe pe 13 iunie
 • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.
Citește și:

8 comentarii
 1. SUNTETI ALES !!deci trebuie sa ne reprezentați! Duceti-va zilnic dacă se poate la minister și prezentati celor de acolo ,situația gravă a acestor tineri.Traiesc in incertitudine ,in stres maxim ! Traiesc in situatii de măsuri și hotărâri militare de urgență!Luati masuri de urgență!Dacă invatamantul superior ia in calcul admiterea pe baza notelor anilor de liceu la materiile de studiu in functie de profilul facultății,de ce invatamantul preuniversitar se tot scarpina pe cap,și nu pot lua acceasi decizie???Cât mai valorează o diplomă de bacalaureat în timpurile actuale???Tinerii acestia trăiesc vremuri ale scenariilor,dar câți dintre ei vor da la teatru????

 2. Suspendați cele două examen din iunie, ati calculat dna ministru riscul la care sunt supuși copiii, cum puteti face acest lucru, de conștiință ce mai ziceți. Spuneti ca doriti sa fie sanatate, dar cu ce pret?
  Nu stiu pe cine reprezinta acest domn, dar pe mine, ca parintr, nu ma reprezinta. Organizarea acestor examene, atat scrise cat si competente, asa cum este acum este un risc major pentru sanatatea copiilor, a familiilor lor si a profesorilor. Punct. Si asta e tot ce ar trebui sa spuna acest domn, daca ar fi cu adevarat reprezentantul parintilor.
  Nu intereseaza pe NIMENI de copii, ii intereseaza doar de ei si numai de ei.

 3. Reprezentat al parintilor ? Are vre-un copil in an terminal ?
  Pe mine nu ma reprezinta !
  Sanatatea si viata primeaza !!!

  Intrebare : ,, presupunand ca ar avea un copil ce va merge la examenul de Bac si ca respectivul copil il va imbolnavi pe dumnealui sau sotia cu coronavirus, ucigandu-l, ce valoarea ar mai avea toata discutia?
  Este usor sa vorbesti la general, sa stai la TV cu o bere in mana si sa numeri mortii, iar apoi sa filosofezi despre egalitate.
  Dar daca printre mortii aceia se afla tatal tau, mama ta, sotia sau sotul, lucrurile se schimba radical ”

 4. se poate anula dar sunt introduse pe proiect european si ceio parte din minister au venitui f. mari in plus, pe proiectul asta.competentele nu arata nimic, se trece si daca elevul nu deschide calculatorul, dar sta in fata lui. sunt valabile 1 an, si nimeni pe piata muncii nu va cere si nu a cerut hartia asta. asa ca sunt pierdere de timp si bani.

 5. Nu stiu pe cine reprezinta acest domn, dar pe mine nu ma reprezinta. Organizarea acestor examene asa cum este acum este un risc major pentru sanatatea copiilor, a familiilor lor si a profesorilor. Punct. Si asta e tot ce ar trebui sa spuna acest domn, daca ar fi cu adevarat reprezentantul parintilor.

  1. Nu a fost niciodată reprezentantul părinților. Dacă ne reprezenta cu adevărat toate problemele care ne ucid încet zi de zi pe noi și copiii noștri erau rezolvate.
   Vă dați seama cât profesionalism și competenta la Guvern, Ministerul Educație și de ce nu Președinție, dacă au nevoie de acest “purtător de cuvant”…..

  2. Acest domn reprezintă federația “ecvestra” din Romania. E proprietar de cai de curse , a se citi copiii, care tre sa producă “succesuri” ce, consuma nutreț degeaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

BAC 2022 Matematică. Sfaturi pentru candidații de la profilurile Pedagogic și Tehnologic, de la profesoara Alina-Elena Grecu: Ingredientul special este bucuria de a lucra matematică, fără a ne lăsa distrași de temeri

Sesiunea iunie-iulie de BAC 2022 continuă marți, 21 iunie, cu proba obligatorie a profilului – Matematică (sau Istorie). Într-un articol trimis pe adresa redactie@edupedu.ro, profesoara de Matematică Alina-Elena Grecu oferă…
Vezi articolul