Pressone: Cum legiferează Sorin Cîmpeanu în interes propriu: a plagiat în 2006, ca universitar, iar în 2022, ca ministru, încearcă să-și auto-amnistieze plagiatul

1.069 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o anchetă publicată de pressone.ro.

Jurnalista Emilia Șercan scrie că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit jurnalistei.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă.

Potrivit legislației din România, reglementările privind dreptul de autor al unor opere originale se aplică și domeniului științific, inclusiv cursurilor universitare, care sunt protejate din punct de vedere legal ca orice altă creație originală. 

„Sorin Cîmpeanu nu a răspuns nici la solicitarea pe care i-am adresat-o direct, nici la cea transmisă prin intermediul Biroului de Presă al Ministerului Educației, de a oferi o declarație referitoare la acest caz de plagiat și fraudă academică”, a precizat Emilia Șercan.

Citește articolul complet pe pressone.ro.

Reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat în dezbatere publică în iulie, în plină vacanță școlară, două proiecte de legi pentru educație, criticate dur pentru că desființează practic etica la doctorat și instituie privilegii pentru colegiile naționale.

Concret, articolul 154 din Legea învățământului superior Cîmpeanu prevede că răspunderea pentru plagiat se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei. Detalii aici privind prescrierea plagiatului în 3 ani de la săvârșirea faptei introdusă în proiectul Legii educației pus în dezbatere publică de ministrul Educației.

La articolul 73, același proiect al Legii învățământului superior prevede că titularii titlului de doctor pot renunța la titlul de doctor, “prin act unilateral de voință”, fără să invoce vreun motiv și fără să plătească vreo despăgubire. Recent PNL a propus ca cei care cer retragerea titlului să plătească taxele de școlarizare. Este a treia prevedere în favoarea plagiatorilor, după desființarea CNATDCU și prescrierea plagiatului. Amnistierea plagiatorilor este introdusă oficial de ministrul Sorin Cîmpeanu în textul proiectului de Lege a educației în plin scandal de plagiat la adresa șefului său de Guvern și de partid – premierul Nicolae Ciucă. 

Proiectul de Lege Cîmpeanu prevede că plagiatele analizate în prezent de CNATDCU ar trebui soluționate de aceeași instituție, pe regulile actuale, legea neretroactivând în această materie


4 comments
  1. Exista un alt aspect care trece neobservat.
    Campeanu este, la momentul respectiv, doctorand și lector. Era în regula, conform statului personalului didactic, dar… devine lector în 1997, cu o vechime de doar 5 ani în învățământul superior, Desi statutul personalului didactic de atunci cerea o vechime de 6 ani. Exista și o “explicație” valida: a fost promovat pe o poziție de lector, după doar 5 ani de activitate, înainte ca prevederile noului statut al cadrelor didactice sa între în vigoare. Sau?

  2. Se pierde din vedere esențialul.

    Un presupus hoț vrea sa dea cu forța legi prin care se da exemplu de etică si status intelectual.
    Când e acuzat de incompetență si politizarea educației (liderii PNL fac conferințe in teritoriu lăudând ,,minunatele legi” gandite la partid) pseudoministru strigă că e atac politic.
    Domnule Tâmpeanu, totuși unde ții teza de doctorat??
    E bine încuiată???

  3. Daca inteleg bine astia la irigatii pe camp invata in anii 2000 ce se invata in anii 80? In 20 de ani nu s-a facut nici un progres in domeniul asta? lol Presupun ca in 2022 invata fix aceleasi chestii ca acum 40 de ani? Ce facultate de 2 lei ahahaha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Continuarea funcționării unei clase a IX-a cu specializarea instructor sportiv, refuzată 2 ani la rând de inspectoratul școlar pentru liceul din Topolog / Primarul și comunitatea rurală susțin că au performanță și insistă să primească cifră de școlarizare, în timp ce ISJ Tulcea îi ignoră și face o clasă sportivă la oraș  

Liceul Tehnologic Topolog din județul Tulcea nu a primit nici anul acesta aprobare de la Inspectoratul Școlar Județean pentru înființarea unei clase cu specializarea „Instructor Sportiv”, pentru anul școlar 2024-2025,…
Vezi articolul

India a devenit a patra țară care a aselenizat o navă spațială / Ce se află în spatele cursei către Polul Sud al Lunii: interesul pentru gheața selenară, resursă pentru viitoare curse spațiale

India a aselenizat cu nava spațială Chandrayaan-3 pe Lună, devenind astfel a patra națiune care reușește o astfel de performanță. Misiunea ar putea consolida statutul Indiei de superputere globală în domeniul…
Vezi articolul

Liceeni din Buzău, aduși de senatoarea Nicoleta Pauliuc la un eveniment în Parlament în care industria tutunului și două cercetătoare de la SNSPA au promovat politici publice mai blânde pentru produsele din tutun încălzit / Autoritățile avertizează că un număr mare de minori fumează

Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL), cunoscută pentru susținerea politicilor de combatere a cancerului, a organizat în luna aprilie un eveniment la Palatul Parlamentului, bazat pe un studiu care recomandă, printre altele,…
Vezi articolul