Prima conexiune cuantică funcţională şi integrată din România, la Universitatea Politehnică Bucureşti

887 de vizualizări
Foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com
Universitatea Politehnică Bucureşti a implementat primele conexiuni cuantice, prin institutele de cercetare PRECIS şi CAMPUS, împreună cu RoEduNet-Reţeaua Naţională pentru Educaţie şi Cercetare din România, potrivit unui comunicat UPB.

„Pe parcursul anului 2022, 85% dintre companiile şi organizaţiile din întreaga lume au fost vizate de cel puţin un atac cibernetic. Doar jumătate din datele distruse au putut fi, însă, şi recuperate. Totodată, România este una dintre ţările din Europa cu un număr ridicat de atacuri cibernetice. Acestea sunt, în general, îndreptate fie către instituţiile publice, fie către cele private. Căutând soluţii la această problemă a prezentului, Universitatea Politehnică Bucureşti devine promotor al tehnologiilor cuantice, implementând primele conexiuni cuantice din România, care schimbă, printr-un mediu sigur, chei criptografice, cu scopul de a creşte securitatea şi eficienţa comunicaţiilor”, potrivit comunicatului.

„În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par a fi imposibil de realizat. Au fost deja înregistrate progrese tehnice majore în multe domenii diferite. Fie că vorbim de calculul cuantic, de senzori, simulări, criptografie sau telecomunicaţii, începe să apară o întreagă generaţie de noi tehnologii cuantice, cu un impact economic şi social de mare amploare. Unele sunt deja în curs de dezvoltare, în timp ce multe altele vor fi dezvoltate în următoarele câteva decenii. La nivelul învăţământului superior şi al cercetării din România se observă o preocupare constantă privind cercetarea în acest domeniu şi participarea activă la iniţiativele europene privind Quantum Technologies. Acestea vor impacta lumea pe care o cunoaştem astăzi”, a declarat Mihnea Costiu, Rector Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti’

„Pentru a sprijini extinderea acestei reţele inovatoare, la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti vor fi pregătiţi specialişti în tehnologia cuantică. Cercetarea în acest domeniu are un rol cheie. Astfel, studenţii vor avea acces la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor, prin intermediul primului program din România de masterat, înfiinţat de Departamentul de Calculatoare, specializat în calculul cuantic.

Guvernele din întreaga lume, precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa sau China, au investit deja masiv în ultimii ani în cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei comunicaţiilor cuantice pentru obţinerea rezultatelor în ceea ce priveşte siguranţa şi eficienţa comunicaţiilor.

Noile tehnologii vor fi disponibile studenţilor şi echipelor de cercetare. Astfel universitatea continuă tradiţia de a fi deschizătoare de drumuri noi în diverse domenii emergente, promovând astăzi tehnologiile cuantice în România”, se precizează în comunicat.

Foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Numiti un singur studiu internationalizat, de preferinta articol publicat intr-un jurnal de prestigiu, in ‘quantum computing’, si care sa vina de la UPB. Demonstrati adica faptul ca stiti despre ce vorbiti.
    Tare ma tem ca sinteti ‘zero’ si doar doriti sa luati ‘fata’; ati citit si voi despre domeniu printr-o revista in l. franceza si ati decis: ‘gata, de miine sintem si noi excelenti la asta, ca da bine, ne ridica’. Asa ati defilat peste tot: alaltaieri ati fost best in nanao, ieri in green energy, azi in quantum computing, pe chestii auzite la telejurnal. Cam la fel e si cu inteligenta artificiala made in RO, a se vedea Ion. Imediat cum apare ceva inalt, ne bagam si noi in fata, sa nu spuna lumea ca n-avem preocupari si evident sa ne facem reclama pt. viitorii studenti. Dar stiinta..cam zero..si cind vor afla stundetii despre asta va fi prea tirziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a să fie susținută și de elevii de clasa a VII-a, corigențele să fie date înaintea examenului, iar școlile să completeze în SIIIR și caracteristici ale profesorilor, recomandări în raportul pentru neprezentarea a peste 7 mii de elevi la examenul din 2023

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a ar trebui să fie dată și de elevii de clasa a VII-a, este una dintre propunerile făcute de cercetătorii de la IȘE,…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

DOCUMENT Ministerul Justiției a pierdut un proces în instanță, pentru secretizarea avizului pe Legile Educației Deca-Iohannis. Ștefan Pălărie, USR: În aviz, Ministerul Justiției desființa inclusiv admiterea paralelă la liceu

Ministerul Justiției a pierdut în primă instanță procesul intentat de senatorul USR Ștefan Pălărie, care a acuzat instituția că refuză ilegal să facă public avizul pe care juriștii Ministerului l-au…
Vezi articolul

Salvați Copiii cere un ghid care să ajute școlile la toamnă: Toți elevii trebuie să revină la școală, în condiții egale de siguranță sanitară. 46% din elevii români au accest limitat la educația online

Este nevoie de norme metodologice clare, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare, atrage atenția Organizația Salvați Copiii într-un comunicat de presă. În…
Vezi articolul

Există specialişti care doresc să se angajeze în universităţi, însă procedura birocratică este stufoasă, atrage atenția rectorul Universității Politehnica din Timișoara/ Vom avea o criză atât în sistemul universitar, cât şi în piaţa muncii, dacă nu se iau măsuri

La Universitatea Politehnica Timişoara, în ultimii ani a scăzut cu 10% gradul de ocupare a posturilor de cadre didactice titulare, pentru că din sistem au ieşit foarte mulţi profesori, atrage…
Vezi articolul