Prima conexiune cuantică funcţională şi integrată din România, la Universitatea Politehnică Bucureşti

698 de vizualizări
Foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com
Universitatea Politehnică Bucureşti a implementat primele conexiuni cuantice, prin institutele de cercetare PRECIS şi CAMPUS, împreună cu RoEduNet-Reţeaua Naţională pentru Educaţie şi Cercetare din România, potrivit unui comunicat UPB.

„Pe parcursul anului 2022, 85% dintre companiile şi organizaţiile din întreaga lume au fost vizate de cel puţin un atac cibernetic. Doar jumătate din datele distruse au putut fi, însă, şi recuperate. Totodată, România este una dintre ţările din Europa cu un număr ridicat de atacuri cibernetice. Acestea sunt, în general, îndreptate fie către instituţiile publice, fie către cele private. Căutând soluţii la această problemă a prezentului, Universitatea Politehnică Bucureşti devine promotor al tehnologiilor cuantice, implementând primele conexiuni cuantice din România, care schimbă, printr-un mediu sigur, chei criptografice, cu scopul de a creşte securitatea şi eficienţa comunicaţiilor”, potrivit comunicatului.

„În următorii ani, tehnologiile cuantice vor face posibilă realizarea unor lucruri care astăzi par a fi imposibil de realizat. Au fost deja înregistrate progrese tehnice majore în multe domenii diferite. Fie că vorbim de calculul cuantic, de senzori, simulări, criptografie sau telecomunicaţii, începe să apară o întreagă generaţie de noi tehnologii cuantice, cu un impact economic şi social de mare amploare. Unele sunt deja în curs de dezvoltare, în timp ce multe altele vor fi dezvoltate în următoarele câteva decenii. La nivelul învăţământului superior şi al cercetării din România se observă o preocupare constantă privind cercetarea în acest domeniu şi participarea activă la iniţiativele europene privind Quantum Technologies. Acestea vor impacta lumea pe care o cunoaştem astăzi”, a declarat Mihnea Costiu, Rector Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti’

„Pentru a sprijini extinderea acestei reţele inovatoare, la Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti vor fi pregătiţi specialişti în tehnologia cuantică. Cercetarea în acest domeniu are un rol cheie. Astfel, studenţii vor avea acces la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor, prin intermediul primului program din România de masterat, înfiinţat de Departamentul de Calculatoare, specializat în calculul cuantic.

Guvernele din întreaga lume, precum SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa sau China, au investit deja masiv în ultimii ani în cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei comunicaţiilor cuantice pentru obţinerea rezultatelor în ceea ce priveşte siguranţa şi eficienţa comunicaţiilor.

Noile tehnologii vor fi disponibile studenţilor şi echipelor de cercetare. Astfel universitatea continuă tradiţia de a fi deschizătoare de drumuri noi în diverse domenii emergente, promovând astăzi tehnologiile cuantice în România”, se precizează în comunicat.

Foto: © ProductionPerig | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Numiti un singur studiu internationalizat, de preferinta articol publicat intr-un jurnal de prestigiu, in ‘quantum computing’, si care sa vina de la UPB. Demonstrati adica faptul ca stiti despre ce vorbiti.
    Tare ma tem ca sinteti ‘zero’ si doar doriti sa luati ‘fata’; ati citit si voi despre domeniu printr-o revista in l. franceza si ati decis: ‘gata, de miine sintem si noi excelenti la asta, ca da bine, ne ridica’. Asa ati defilat peste tot: alaltaieri ati fost best in nanao, ieri in green energy, azi in quantum computing, pe chestii auzite la telejurnal. Cam la fel e si cu inteligenta artificiala made in RO, a se vedea Ion. Imediat cum apare ceva inalt, ne bagam si noi in fata, sa nu spuna lumea ca n-avem preocupari si evident sa ne facem reclama pt. viitorii studenti. Dar stiinta..cam zero..si cind vor afla stundetii despre asta va fi prea tirziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asztalos, președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, îl contrazice pe ministrul Cîmpeanu: Pentru rațiuni de sănătate publică, poate dispune închiderea școlilor și la particular

Pentru rațiuni de sănătate publică, ministrul Educației poate dispune închiderea școlilor și pentru instituțiile de învățământ particulare, așa cum a dispus pentru școlile și grădinițele de stat, a declarat pentru…
Vezi articolul

SURSE Liberala Violeta Vijulie, “expertă în comunicare” și cel mai recent șefa Agenției funcționarilor publici, va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa

Liberala Violeta Vijulie va fi secretar de stat pe fonduri europene la Ministerul Educației, în locul Mihaelei Popa, potrivit surselor Edupedu.ro. Expertă în comunicare, după cum singură se intitulează, Vijulie…
Vezi articolul