Primă de instalare, pentru profesorii care se titularizează în zone defavorizate, echivalentă cu 5 salarii minime brute pe țară, din anul școlar 2025-2026

5.529 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Obligația acestor profesori este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de 5 ani.

Articolul 190 – „(6) Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unități de învățământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educației, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară cu obligația ca, pentru o perioadă de 5 ani școlari, să rămână titular în unitatea de învățământ respectivă. Prima se asigură din bugetul Ministerului Educației și se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește, la secțiunea „dispoziții tranzitorii și finale”, că prevederile art. 190 (6) se aplică începând cu anul școlar 2025-2026:

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

În februarie 2023, Ligia Deca spunea că „ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar.”

Tot din anul școlar 2025-2026, profesorii care se pensionează la împlinirea vârstei standard beneficiază de o primă în cuantum de două salarii de bază, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Citește și:
Prima de pensionare pentru profesori, echivalentă a două salarii, se aplică din anul școlar 2025-2026
februarie 2023 – Prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului pentru cadrele didactice care merg în comunitățile dezavantajate, anunțate de Ligia Deca: „Ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar”

3 comments
  1. Și pentru profesorii care lucrează de zeci de ani in zone defavorizate, au rezultate și contribuie la evoluția învățământului ce oferiți? S-au tăiat sporurile de zonă, s-au plafonat salariile. Oare cei care au rămas în sistem și sunt în astfel de zone nu ar merita ai ei un spor de fidelitate, ceva? Sau ei doar servesc patria și cam atât? …

  2. Da, da, se va proroga mereu până se schimbă legea și e scos articolul cu pricina. Cunoaștem.

    Dar e an electoral și promisiunile nu costă nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce face un consilier școlar? Norma didactică și noile atribuții: În situații de criză sau risc, consilierul școlar poate interveni fără acordul de părintelui

Consiliere în carieră și pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, CES, prevenirea violenței școlare, consilierea părinţilor și profesorilor sunt câteva dintre atribuțiile unui profesor consilier școlar, prevăzute în regulamentul de…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu: În ciuda tuturor greutăților și “apocalipsei”, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului până la sfârșitul acestui an

Premierul Marcel Ciolacu a spus în deschiderea ședinței de Guvern de joi, 23 noiembrie, că “în ciuda tuturor greutăților și apocalipsei, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7…
Vezi articolul