Primă de instalare, pentru profesorii care se titularizează în zone defavorizate, echivalentă cu 5 salarii minime brute pe țară, din anul școlar 2025-2026

4.914 vizualizări
Foto: Pexels.com
Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Obligația acestor profesori este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de 5 ani.

Articolul 190 – „(6) Personalul didactic repartizat cu statut de cadru didactic titular în unități de învățământ aflate în zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului educației, beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară cu obligația ca, pentru o perioadă de 5 ani școlari, să rămână titular în unitatea de învățământ respectivă. Prima se asigură din bugetul Ministerului Educației și se acordă o singură dată, indiferent de numărul de repartizări/transferuri/pretransferuri”, prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește, la secțiunea „dispoziții tranzitorii și finale” că prevederile art. 190 (6) se aplică începând cu anul școlar 2025-2026:

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

În februarie 2023, Ligia Deca spunea că „ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar.”

Tot din anul școlar 2025-2026, profesorii care se pensionează la împlinirea vârstei standard beneficiază de o primă în cuantum de două salarii de bază, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Citește și:
Prima de pensionare pentru profesori, echivalentă a două salarii, se aplică din anul școlar 2025-2026
februarie 2023 – Prime de instalare sau posibilitatea de creștere a salariului pentru cadrele didactice care merg în comunitățile dezavantajate, anunțate de Ligia Deca: „Ne dorim ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă sprijin suplimentar”

3 comments
  1. Și pentru profesorii care lucrează de zeci de ani in zone defavorizate, au rezultate și contribuie la evoluția învățământului ce oferiți? S-au tăiat sporurile de zonă, s-au plafonat salariile. Oare cei care au rămas în sistem și sunt în astfel de zone nu ar merita ai ei un spor de fidelitate, ceva? Sau ei doar servesc patria și cam atât? …

  2. Da, da, se va proroga mereu până se schimbă legea și e scos articolul cu pricina. Cunoaștem.

    Dar e an electoral și promisiunile nu costă nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FSLI cere măsuri urgente ministerului Educației în cazul “șocant” de la Clejani, dar nu are nicio reacție la învățătoarea care a dat cu spray lacrimogen asupra a doi copii de 6 ani

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Ministerului Educației Naționale măsuri urgente privind creșterea numărului de psihologi școlari, dar și introducerea pazei și protecției în unitățile de învățământ din întreaga țară,…
Vezi articolul

Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Peste 150 de copii fuseseră respinși, deși aveau aviz de la psihologi

Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și în cazul cărora psihologii au dat aviz că sunt…
Vezi articolul
Premiul Nobel pentru Medicină

Premiul Nobel pentru Medicină 2022: Cercetătorul suedez Svante Pääbo a primit distincția pentru “descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”

Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat lui Svante Pääbo „pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruți și evoluția umană”, notează G4Media.ro. „Prin cercetările sale de pionierat, Svante Pääbo a…
Vezi articolul

DOCUMENT Condiţiile puse de USR-PLUS pentru un guvern cu PNL – domeniul Educației: „Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri performanţi, aleşi prin concurs”

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare şi transformarea directorilor de şcoli în manageri  performanţi, aleşi prin concurs, o descentralizare a sistemului care presupune ca deciziile în şcolile publice să fie luate nu de…
Vezi articolul