Prima zi de înscrieri la Bacalaureat 2023. Termenul limită este 7 iunie. Peste 147 de mii de elevi erau înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă

7.613 vizualizări
https://www.dreamstime.com/three-students-talking-their-studies-campus-education-concept-friendship-group-people-image147648226
Foto: © Olha Romaniuk | Dreamstime.com
UPDATE: Ministerul e prelungit termenul de înscrieri până pe 9 iunie. Luni, 29 mai, este prima zi în care se pot face înscrierile la examenul Bacalaureat pentru absolvenții de clasa a XII-a, iar termenul limită este 7 iunie, potrivit calendarului oficial, pe care ministerul Educației nu l-a modificat, deși este grevă generală pe termen nelimitat în școli, din 22 mai. Potrivit datelor anunțate de Ministerul Educației la simularea de la BAC 2023, peste 147 de mii de elevi erau înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Amintim, vineri, Ministerul Educației a pasat responsabilitatea înscrierii la BAC„directorilor care pot”. De exemplu, la Liceul Teoretic Bulgar, “Hristo Botev” din Capitală nu se fac înscrieri pentru că secretarele sunt în continuare în grevă generală, iar la Liceul Traian din București, secretarele fac înscrieri deși sunt în grevă generală.

UPDATE: Pe 30 mai, a fost publicat ordinul de ministru în Monitorul Oficial care a prelungit până pe 9 iunie termenul de înscrieri la BAC și de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.

Știrea inițială:

Peste 147.000 de elevi erau înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, potrivit datelor de la Ministerul Educației, publicate cu ocazia simulării de BAC. Elevii se pot înscrie la BAC 2023 până în data de 7 iunie, potrivit calendarului oficial.

Ministerul Educației nu a schimbat calendarul înscrierilor la BAC 2023, deși în școli este grevă de 6 zile, din 22 mai. Ministerul le transmitea săptămâna trecută directorilor de școli “care pot asigura resursa umană necesară” pentru înscrierea candidaților la examenul de Bacalaureat să le comunice “părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”.

Prima zi de înscrieri la BAC 2023 coincide cu a 6-a zi de grevă generală și sunt școli unde întreg personalul școlar, nedidactic și auxiliar este în grevă și nu se desfășoară nici un fel de activitate, anunță liderii de sindicat. Este și cazul Liceului Teoretic Bulgar “Hristo Botev” din Capitală, unde Edupedu.ro a întrebat la secretariat dacă se fac înscrieri astăzi:

“La noi în liceu majoritatea profesorilor sunt în grevă generală, și personalul auxiliar și cel nedidactic. Deocamdată însă nu au venit astăzi pentru înscrieri și este timp până pe 7 iunie, eu sper să se rezolve până atunci greva”, ne-a spus una dintre secretarele liceului.

La Liceul Traian din București, personalul nedidactic care era în grevă, a decis ca în această perioadă să facă înscrierile la BAC 2023, ni s-a spus de la secretariatul liceului.

Totuși e nevoie de încheierea mediilor pentru înscrierea la examen, iar mulți profesori nu au făcut acest lucru, fiind în grevă generală.

Amintim, Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat și concretizarea propunerilor profesorilor cât mai urgent posibil. “Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie“, atrage atenția Consiliul.

Până acum Ministerul Educației a anunțat schimbări în regulile de la Evaluarea Națională și Admiterea la liceu 2023: se suplimentează numărul membrilor în comisii, iar președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu numai directori și directori adjuncți.

De precizat, calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. 

Cererea de înscriere poate fi descărcată de aici.

Cum se completează cererea-tip de înscriere

În documentul Ministerului Educației se arată că, în vederea completării cererii de înscriere, se parcurg următoarele etape:

1. Candidații completează partea I a cererii de înscriere;

2. Elevii care solicită recunoașterea/echivalarea unor probe susținute în anii anteriori/sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere;

3. Liceenii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip;

4. Candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalare acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare.

5. Dacă elevii au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită echivalarea cu proba D, atunci vor completa cererea de înscrierea și o cerere de recunoaștere și echivalare.

6. Liceenii care au obținut, ulterior datei de 15 septembrie 2020, unul dintre certificatele ECDL completează cererea de înscriere și cererea de recunoaștere și echivalare de mai jos, care este aprobată în urma validării digitale a certificatului.

Calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie:
 • 29 mai – 7 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 
 • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 
 • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A 
 • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B 
 • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D 
 • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 •  26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă 
 • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă 
 • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă 
 • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00 
 • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
 •  7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2023:
 • 17 – 24 iulie 2023: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 7 – 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 8 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 9 august 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 10 – 11 august 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 16 august 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 21 august 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
 • 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Olha Romaniuk | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Au început înscrierile pentru Bacalaureat 2023, deși în școli este grevă generală. Ministerul Educației a pasat responsabilitatea „directorilor care pot”
Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat și concretizarea propunerilor profesorilor cât mai urgent posibil

3 comments
 1. Nici la Liceul teoretic Constantin Brâncoveanu, profesori și diriginți în greva și nu se fac înscrieri pentru bacalaureat.

  1. Nu va mai agitați ca nu vine nimeni la supraveghere și corectare!Suma platita e mizerabilă,nu se merită.
   Nu vot fi suficienți spărgători de grevă ca să acopere necesarul. Aici va fi hopul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea condusă de fostul ministru Sorin Cîmpeanu – trei chemări în judecată în două săptămâni, pentru că nu a răspuns unor solicitări de informații de interes public, anunță jurnalista Emilia Șercan

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV), condusă de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost de două ori chemată în judecată, în ultimele două săptămâni,…
Vezi articolul

Ministrul Sorin Cîmpeanu “forțează un al doilea mandat la președinția Agenției Universitare a Francofoniei” – Pressone.ro. Adunarea Generală a organizației are loc zilele acestea la Politehnica București

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, “are cale deschisă” să candideze pentru un nou mandat de președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), rețea internațională de universități și institute de cercetare, scrie,…
Vezi articolul

(P) Jocuri STEM, jocuri de codare prin care copiii învață limbajul programării, board games și seturi pentru călătorii – pe magazinul online Mara and Tom. Antreprenoarea Iulia Mizgan spune povestea magazinului ce reunește jucării educative, concepute de cercetători cu dorința de a învăța prin joacă

Jocuri de logică, jocuri cu circuite de electricitate, cu magneți sau lasere și lumini – perfecte pentru toate călătoriile cu mașina sau cu avionul, dar și board games care aduc…
Vezi articolul

România din ochii copiilor care își văd țara de două ori pe an, de Paște și Crăciun. Mama: Am zis că fetele mele „vor ști să vorbească în română”, când am văzut durerea din ochii mamei că nu le înțelegea

Milioane de români au emigrat în străinătate în ultimii aproape 15 ani, câți s-au scurs de la aderarea României la UE. Astăzi, o generație de copii născuți din părinți români…
Vezi articolul

DOCUMENT Toate școlile trebuie să raporteze Ministerului Educației, până pe 30 decembrie, câți elevi și profesori nu au dispozitive sau internet pentru acces la școala online, câți profesori s-au pensionat de la începutul anului

Câți elevi și profesori nu au dispozitive sau internet pentru acces la școala online, câți profesori s-au pensionat de la începutul anului și câți dintre cei care s-au pensionat lucrează…
Vezi articolul