De luni de zile, zeci de profesori care predau în comuna Țibana, județul Iași, nu mai primesc banii pentru navetă. Primarul PSD Gheorghe Rotaru le-ar fi spus cadrelor didactice care au cerut aceste drepturi: „Nu vă dau niciun ban, dați-mă în judecată”, scrie bzi.ro.
Edupedu.ro l-a contactat pe primar și l-a întrebat ce pot face profesorii care nu au bani să ajungă la școală pentru că nu le decontează naveta: „Dar n-au luat salariile?”, a răspuns Gheorghe Rotaru, care a spus că bugetul a fost diminuat cu 1 milion de lei. Discuția a durat doar un minut: primarul a închis telefonul pe motiv că nu se aude bine, ca în cazul dialogului cu reporteri din Iași.
- Amintim că Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” 2025 a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, prin care profesorii ar trebui să primească banii pentru navetă, transferând responsabilitatea către autoritățile locale.
- Ministerul Educației spunea în luna februarie într-un răspuns pentru sindicate obținut Edupedu.ro că asigurarea fondurilor este în sarcina autorităților publice locale. Școlile au obligația să ceară banii de transport în bugetele locale
Primarul comunei Țibana din județul Iași, Gheorghe Rotaru, nu mai plătește de 6 luni decontul navetei pentru profesorii care nu locuiesc în zonă și predau la una dintre școlile sau grădinițele din satele arondate primăriei.
În Țibana sunt în total 12 unități de învățământ: două grădinițe, 4 școli gimnaziale, 5 școli primare și o școală profesională, potrivit ISJ Iași.
Contactat de Edupedu.ro, primarul a spus că nu are bani la buget: „Mi-a fost tăiat bugetul cu 1 milion de lei, de la Consiliul Județean nu am primit niciun ban și rectificare bugetară nu a fost anul ăsta”. Întrebat ce se va întâmpla în situația în care unii profesori nu au bani să mai facă naveta și să ajungă la școală ca să le predea elevilor, primarul a răspuns: „Dar n-au luat salariile?”. Apoi, a închis telefonul cu pretextul că „nu se aude bine” convorbirea telefonică.
Zeci de profesori din comună au semnalat public sub anonimat că vor să dea în judecată primăria pentru că nu li se decontează naveta din decembrie 2024.
„Suntem 50 de cadre didactice care facem naveta. În fiecare lună depunem documentele cerute de lege: cereri, tichete de benzină, bilete de microbuz. Le depunem, dar le dăm degeaba. Am decis să-l dăm în judecată. Săptămâna trecută, liderul nostru sindical, împreună cu reprezentanți USLIP, s-au dus direct la primar. Știți ce a spus? «Nu vă dau niciun ban, dați-mă în judecată»”, a declarat, unul dintre profesorii revoltați, pentru presa locală.
Practic, profesorii nu mai primesc bani pentru navetă de când Guvernul Ciolacu a transferat această responsabilitate în sarcina autorităților locale, din decembrie 2024, când a fost dată ordonanța trenuleț care a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, care obliga să se facă decontul. Măsura a generat deja refuzuri din partea unor primării de a mai suporta aceste costuri, conform adreselor oficiale transmise, obținute de Edupedu.ro.
Informații de context
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au adresat în ianuarie 2025 Guvernului și mai multor ministere o serie de solicitări privind decontarea navetei cadrelor didactice. Asta după ce Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” 2025 a suspendat aplicarea prevederilor din Legea educației, transferând responsabilitatea către autoritățile locale.
- Edupedu.ro a scris că profesorii și angajații din școli și inspectorate nu mai beneficiază de decontarea navetei pe întreg anul 2025, a decis Guvernul Ciolacu prin ordonanța-trenuleț.
Sindicatele au cerut ministrului Educației și Cercetării, Daniel David, în funcție din 24 decembrie 2024, să intervină prin discuții la ministerul Finanțelor și ministerul Dezvoltării pentru a clarifica obligația administrației publice locale de a deconta naveta profesorilor și celorlalte categorii de personalul din educație care lucrează în alte localități decât cea de domiciliu.
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a transmis în februarie un răspuns oficial sindicatelor din învățământ prin care susține că decontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele didactice și personalul auxiliar rămâne în responsabilitatea autorităților locale. Conform legislației în vigoare, primăriile trebuie să asigure aceste fonduri, însă termenul de aplicare a prevederilor din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a fost amânat până în anul școlar 2026-2027.
6 comments
O comună ce trebuie să dispară prin comasare.
da’ ce, el își plătește deplasările la primărie din salariul lui? bai, cum se trezește cate un nene asa, sa ne lumineze…
E o mare bătaie de joc ce se intampla cu profesorii navetiști…..eu am câștigat procesul …dar instanta a scos primăria din proces pt ca eu nu sunt angajatul primarie…si acum mă vad nevoit sa execut silit școala la care predau….pt ca marele primar din Comuna Constantin Daicoviciu din Caraș-Severin a zis ca el nu trebe sa deie bani Primaria….deși stie clar ca el administrează scoala si bani de naveta sa dau din bugetul local….precizez ca de 4 ani fac naveta câte 100 de km zilnic…..ce este cel mai rau ca noi profesori ajungem sa stam la mâna unor primari care se cred mai presus de lege sau de obligațiile pe care le are…trist dar adevărat…ca profesorii sunt singurii bugetari care stau la mâna primarilor….restul sunt decontate direct prin ministere…MAI…MAPN…ETC
Dacă nu sunt in stare să funcționeze ca o primărie, comuna respectivă trebuie desființată și arondată alteia. In Romania sunt sute de UAT care nu-și justifică existența, zeci de mii de tăietori de frunza la caini care consumă bugetul țării și ne mirăm că este deficit.
buhaiul ăsta ar trebui dat in judecată pe persoană fizică, dacă e așa șmecher. că la decontat deplasările lui fiți siguri că e fruntaș
nu i ar fi rușine ….ce atitudine de tatuc…