Gabriela Olimpia Sabău, profesoară de discipline tehnice la Liceul Tehnologic Horea din Marghita (județul Bihor), a declarat că are copii care intră la liceu cu nota 1 sau cu nota 2. „La noi, progresul se vede când aducem copilul de la 3 la 4, de la 4 la 5”, a precizat aceasta. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR.
„Noi avem copii care intră la clasa de liceu cu nota 1, cu nota 2, de la examenul de capacitate (Evaluarea Națională – n.red.). Și noi facem performanță. La noi, progresul se vede când aducem copilul de la 3 la 4, de la 4 la 5. Noi așa măsurăm progresul”, a spus cadrul didactic.
Mihaela Enache, profesoară de fizică și director adjunct al Liceului Tehnologic “Dimitrie Bolintineanu” din Bolintin-Vale, a declarat că „este o muncă titanică” să aduci un elev de la nota 2 la nota 6. Declarația a fost făcută la o dezbatere privind viitoarele planuri-cadru pentru învățământul liceal, eveniment organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ miercuri, 5 martie, la Colegiul Național „Sf. Sava“.
Tot în luna martie, Margareta Peneoașu, directoarea Liceului Tehnologic Economic „Elina Matei Basarab” din Râmnicu Sărat, a vorbit despre faptul că elevii intră la liceu și cu nota 2 la matematică. „Noi îi aducem la 6, ca să poată să ia bacalaureatul. Eu mă refer strict la liceul meu, nu vreau să jignesc pe nimeni”, a spus profesoara.
În februarie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la acea vreme, a declarat, la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „un copil care ia 2 la matematică, la evaluarea națională, are media 10 la niște obiecte la care nu s-ar fi putut descurca fără matematică”. „Nu cred că poți să fii de 2 la matematică și să fii de 10 la fizică, la geografie, poate la chimie, dacă lucrezi cu niște procente”, a precizat acesta.
Despre Matematică
Matematica este percepută, în general, de elevi ca fiind aridă, neprietenoasă și fără utilitate publică, potrivit unui document al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Informația apare în nota de prezentare a disciplinei opționale „Matematica în natură și artă”, făcându-se referire la situația actuală. Este pentru prima dată când instituția recunoaște acest lucru într-un document oficial.
Gabriel Ciora, profesor de Matematică la Școala Gimnazială din Giarmata, a declarat, pentru TVR Info, că „nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă”. Declarația a fost făcută după ce au fost publicate rezultatele inițiale de la Evaluarea națională 2024.
„Nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă. Clasa a VIII-a ar trebui să fie cumva o clasă în care să fie o recapitulare a cunoștințelor acumulate în casele anterioare. Recapitularea aceasta trebuie să o faci în afara programului școlar. De asta foarte mulți apelează a meditații”, a spus cadrul didactic.
Mihaela Zaman, profesoară de matematică, a spus la emisiunea „Educația la putere” (TVR 2) că „eu văd greu și să duc un copil de la 3-4 la 5-6, cum este foarte greu să duc și un copil de la 9 la 10”. Aceasta a menționat ca fiecare cadru didactic „să găsească în fiecare elev targetul și nivelul maxim. Adică avem într-o clasă elevi care pot atinge maximum șapte și atunci trebuie să îi facem să ajungă la maximul lui.”
Un copil de nivel mediu „nu o să scape” fără meditații la Matematică, pentru că „așa cum e făcut sistemul, ca să beneficieze de școli bune, trebuie să intre în acest sistem de dopaj”, spune profesorul Radu Gramatovici de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (FMI UB), într-o emisiune la televiziunea publică difuzată pe 4 aprilie.
„Pentru un copil peste medie meditațiile nu mai sunt ore remediale, ci ajung să fie sisteme de dopaj”, este de părere Gramatovici, conferențiar universitar și fost decan al facultății, care spune că în acest punct meditațiile înseamnă „antrenamente din acelea să visezi soluțiile la probleme”.
Edupedu.ro a scris că peste 18.000 de elevi buni la Matematică în clasa a IV-a, în 2015, au intrat în „declin” în gimnaziu și au luat sub 5 la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a, în 2019, conform unui raport oficial. Este vorba despre raportulul privind Rezultatele Evaluării Naționale de la clasa a VI-a pentru Matematică și Științe, publicat de Centrul Național de Evaluare și Examinare din subordinea Ministerului Educației.
„Pentru elevii care la probele de la Evaluarea Națională de clasa a IV-a din 2015 au rezolvat corect peste 50% dintre itemi, dar la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a din 2019 au obținut o medie sub 5 (în această situație au fost 18731 elevi dintre cei 105495 elevi pentru care există înregistrate rezultatele în ambele baze de date), declinul s-a produs între clasele a IV-a și a VI-a și nu a mai fost recuperat până la finalul clasei a VIII-a.” – potrivit raportului.
10 comments
problema cea mai mare este că la liceele tehnologice învățăm alte materii, precum economia, marketing, iar dăm bacul din matematica. proba de bacalaureat trebuie gândită de la început și să ne ofere libertatea de a alege o alta materie, sa nu mai fie blocată la un anume profil, eu de exemplu as vrea sa dau din istorie bacul, dar nu pot, fiindcă sunt in an terminal, așa că sunt nevoit sa dau bacul din matematica obligatoriu. nu toți copiii au decizia de a își alege un profil anume pentru a îsi înlocui anumite materii.
Da, e clar… Și trebuie să mai tăiem niște fonduri de la educație, ca să cumpărăm niște arme, că are Macron multe să ne vândă.
ce-i aia să intri cu note de 1 și 2?
ai o notă sub 5, mai dai o dată examenul!
Nu ar trebui să ajungă la liceu elevi cu nota 1 sau 2! Nu toată lumea trebuie să facă liceu, nu toată lumea trebuie să facă facultate! Și ar trebui ca profesorii care ” produc” astfel de rezultate trebuie penalizați, nu trebuie să ajungă la liceu să învețe ce nu au învățat în clasele primare!!!
Perfect adevărat ce spune doamna profesoară. PSD-ul a eliminat școlile profesionale de parcă noi am fi toți foarte deștepți. In liceele de top intră copii cu medii peste 9:50 si poate obțin la BAC media 9.
Asta pentru că este plin de materii inutile, balast, metode de predare învechite, pe care nici comuniștii nu le mai folosesc din 1970.
Apoi e vorba aia, înveți și ajungi inginer. Nu înveți, ajungi politician. Scurt. La noi îți trebuie facultate și ca să speli closetul.
Mult adevăr în cele spuse! 👍👍👍
Perfect adevărat! 👍👍👍
Toți miniștrii din ultimii ani, și mai ales secretarii de stat, niște incompetenți, politruci și îngâmfați care habar nu au de realitățile din teritoriu.
Adus la nota 6 și chiar la nota 10, nu pe știință, ci pe…prezență. Prezența, evident pentru a încasa bursa de reziliență, bursa tehnologica, masa caldă, transport gratuit și, eventual și plimbări prin proiecte, fără scop educativ, faptic, doar în teorie, ca răsplată pentru NIMIC. E un fel de spălare autorizata de bani europeni, beneficiarii principali fiind coordonatorii de proiecte și colateralii. Când totul ar putea fi mult mai ieftin: învățământ profesional și școli de ucenici en-gros, toți absolvenții cu medii sub 6. Eventual la practica să fie plătiți cu o sumă derizorie. Dar, evident că se urmărește cheltuirea pe orice altceva a sumelor uriașe, întocmirea de dosare stufoase forma fără fond, dosare de gradații (adică gradații iau bani de 3 ori: pe proiecte, pe orele când sunt plecați și pe gradații înca o dată).