Profesoară la 68 de ani – Reacții virulente ale cadrelor didactice, la posibilitatea de a rămâne titular la catedră după vârsta de pensionare

10.289 de vizualizări
Profesoarele pot rămâne la catedră și după ce împlinesc 65 de ani – este decizia care a contrariat ieri cadrele didactice. Prevederea a fost publicată în Monitorul Oficial, ca modificare adusă de Ecaterina Andronescu metodologiei privind mobilitatea personalului didactic. Fără să fi fost anunțată sau dezbătută public, decizia a generat nenumărate comentarii ale profesorilor.
 • UPDATE 15 ianuarie 2019 Ecaterina Andronescu, pentru Edupedu.ro: “O doamnă a sesizat Curtea Constituțională pentru discriminarea dintre domni și doamne și atunci am fost obligată să corectez metodologia. Nu este obligatoriu, dar cine vrea să rămână, poate. Cred că vor fi foarte puține cazuri. Mai degrabă știu [cereri – n.red.], cel puțin din partea sistemului de învățământ, să se poată pensiona mai repede”.

Edupedu.ro a centralizat câteva dintre comentariile cititorilor, la această decizie a ministrului Educației:

  • “Consumul nervos și stresul nu este același cu cel de la ciclul preșcolar și primar. Oare pot sta până la 65-68 de ani educatoarele și învățătoarele? Salarii care nu acoperă cheltuielile de transport și întreținere sunt încă un stres.” – spune o cititoare Edupedu.ro.
  • “Înțeleg nemulțumirea multora, dar cred că e cazul să gândim și din perspectiva profesorilor care se apropie de pensionare. După ce toată cariera ai avut un salariu mult sub posibilitățile tale intelectuale, în momentul în care acesta ajunge la un nivel decent, e firesc să dorești să profiți de el. Trecerea de la un salariu de 3000-3500 lei la o pensie de 1500-1800 lei nu e plăcută pentru nimeni. Oamenii aceștia nu rămân de plăcere, ci de nevoie”. – atrage atenția un alt cititor Edupedu.ro.
  • „Categoric nu ai ce să mai cauți la aproape 70 de ani în fața a 20-25-30 de copii! Uzura fizică și mai ales cea psihică te fac praf! Stresul este uriaș! Ajungi acasă epuizat, nu mai ai răbdare cu membrii familiei tale! Viața îți este irosită, acasă te ocupi de hârtiile inutile pe care trebuie să le ai la școală! Salariile nu mai cresc după ce ai făcut 25 de ani vechime(!!!), singurul domeniu și singura țară în care se întâmplă așa ceva, așadar nu contează experiența, nu ești încurajat să rămâi în sistem, copiii te iau peste picior, tu ești sărac, amărât, bolnav, obosit, bătrân…”
  • “Eu nu prea pot să înțeleg de ce un pensionar de 65-68 de ani nu ar mai avea voie la catedră, dar un deputat/senator/președinte ar fi capabil să conducă o țară și la 70 de ani?!?… Oare n-ar trebui impusă limita de vârstă mai ales acolo, sus?… Dacă tot se iau de pensionarii din învățământ pentru care eu am tot respectul, să se ia de toți cei care decid pentru țară și care depășesc această vârstă…zic și eu…nu dau cu parul (cu toate că ar trebui). Cred că doar o clasă politică tânără și cu viziuni noi ar mai putea să ne salveze. Nu putem lăsa aceiași oameni politici la cârma țării. Am văzut ce au știut să facă: aproape nimic. Avem nevoie de oameni noi cu forțe proaspete. E doar o părere.”
 • „Anul trecut am luat 9,02 la examenul de titularizare si nu m-am putut titulariza din lipsă de posturi, că dvs mențineți ca titulari persoane bătrâne” – spune un comentator Edupedu.ro.
 • “La domni era tot 68, cu prelungire, până acum, şi nu a deranjat pe nimeni. Acum s-a eliminat diferenţa dintre bărbaţi şi femei. Cred că pensia înjumătăţită faţă de salariu determină cadrele didactice să rămână în activitate cât le permite legea!”

Citește aici toate detaliile deciziei și comentariile cititorilor Edupedu.ro

Ce prevede Ordinul publicat acum 2 zile în Monitorul Oficial
1. La articolul 28, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
(4) Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii.
 • Cum era până acum articolul 28, alineatul (4):
 • (4) Personalul didactic titular din învățământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care, până la 1 septembrie 2019, împlinește vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare și dovedește competență profesională deosebită, a obținut calificativul “Foarte Bine” și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 5 ani școlari încheiați, poate fi menținut în activitate ca titular, în funcția didactică până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei Metodologii, cu excepția cadrelor didactice titulare, femei, care au beneficiat deja de cei 3 ani de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică, peste vârsta de pensionare, până la 1 septembrie 2019.
2. La articolul 28, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4 1), cu următorul cuprins:
(4 1) În vederea menținerii în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani, cadrele didactice titulare, femei, care se încadrează în prevederile alin. (4), pot depune până la data de 31 ianuarie 2019 la secretariatele unităților de învățământ atât cerere pentru continuarea executării contractului individual de muncă până la 65 de ani după împlinirea vârstei standard de pensionare, cât și cerere de menținere în activitate ca titular, în funcția didactică peste vârsta de 65 de ani.

FOTO Decizia din Monitorul Oficial:

 

Numărul profesorilor și personalului din gimnaziu cu vârsta peste 65 de ani, aflați conform legii la pensie, s-a dublat din 2013 până în 2016, potrivit Eurostat.

Tot o dublare a numărului profesorilor și a celor din staff-ul școlii, cu vârste de peste 65 de ani apare și la liceu.

 

Citește și:


5 comments
 1. Bună seara,
  Cu modificarea vârstei de pensionare ați generat un război între generații. Pentru cei tineri bătrânii sunt inutili și niște piedici în calea reușitei lor profesionale. Nu glumesc, am auzit cuvinte urâte pline de ură la adresa celor “expirați”. Cine v-a opri “războiul”?

 2. Unele cadre didactice doresc sa ramana la catedra, pentru ca pemsia este bataie de joc si nu isi permit din ea macar sa plece intr-o statiune , abia se pot intretine.Mariti salariile d-na Ministru si dati pensii in limita decentei atunci veti avea un invatamant de calitate.

  1. daca o pensie e mai mare decat salariul minim si pensia din invatamant este cu cel putin 50% mai mare ca salariul minim eu cred ca se pot descurca onor “marilor dascali” 90% de tipul ne facem ca muncim si ne plangem tot timpul. daca cineva care munceste se considera ca se poate descurca cu salariul minim, de ce nu s-ar descurca cineva care sta cu o pensie cu minimum 50% mai mare?

    1. Inafara de o-ti care trebuie sa fie oti, perfect raspunsul.Uita domnul respectiv ca sunt cadre didactice pensionare cu 1000 lei pensie dupa stagiul complet si varsta.Si stiu un asfel de caz.Dupa o facultate, examene, cursuri si paracursuri, zeci de ani de invatamant, ajungi sa-ti arunce statul un os de ros la pensie in valoare de…1000 Ron.Bravo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația VeDemJust, despre “ultrajul la profesori”: Pentru amenințare, pedeapsa va fi de la 4 luni la 1 an și 3 luni închisoare, pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni. Directorii sunt obligați să anunțe procurorul

Asociația VeDem Just, care promovează educația juridică în rândul elevilor, explică într-un mesaj pe pagina oficială prevederile noii legi adoptate de Senat, prin care cadrele didactice capătă protecție specifică autorităților publice.…
Vezi articolul

Ateliere de lectură, teatru, tururi ghidate și vizite la case memoriale gratuite pentru copii, organizate de Biblioteca Metropolitană București prin filialele din Capitală. Programul complet al acestora

Filialele Bibliotecii Metropolitane Bucureşti organizează gratuit, vara aceasta, pentru copii, ateliere de lectură, teatru, tururi ghidate, vizite la case memoriale, vizionări de filme, cercuri de literatură, jocuri de societate, diverse…
Vezi articolul

OFICIAL Școlile și grădinițele de stat și private se închid începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie, din cauza coronavirusului. Orban: Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare. Am lăsat un timp de adaptare părinților

Toate școlile și grădinițele din România, de stat și private, vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie. Comitetul național pentru situații de urgență a decis…
Vezi articolul