Profesor al Universității Politehnica București, condamnat pentru că a luat șpagă timp de trei ani, poate preda pentru a nu-i afecta pe studenți, a decis Curtea de Apel

10.373 de vizualizări
Foto: © Starast | Dreamstime.com
Cristian Florian Dincă, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti condamnat pentru fapte de corupție, poate preda în continuare pentru că a “pedeapsa ca atare ar urma să se răsfrângă şi asupra studenţilor acestuia” și pentru că are “o pregătire de excepţie şi o experienţă profesională vastă”, a decis Curtea de Apel, definitiv, scrie Agerpres. El a fost judecat pentru că a primit mită de la două angajate implicate în proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ. Prima instanță îi interzisese să predea timp de patru ani, atât în sistemul de stat, cât şi în sistemul privat. La apel, profesorul a cerut să poată preda în continuare pentru că nu a luat mită în calitate de profesor universitar, ci doar ca şef de proiecte de cercetare ştiinţifică, iar Curtea de Apel i-a dat dreptate.

Cristian Florian Dincă, profesor la Universitatea Politehnica Bucureşti a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare, după ce inițial Tribunalul Bucureşti a decis să îi interzică și să exercite funcţia de profesor universitar pe o perioadă de patru ani, atât în sistemul de stat, cât şi în sistemul privat.

El a fost condamnat pentru că a primit mită de la două angajate implicate în proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ.

Deşi procurorii DNA au demonstrat că profesorul a luat mită pe o perioadă de trei ani, judecătorii l-au iertat de închisoare, susţinând că a fost vorba doar de un “derapaj izolat”, scrie Agerpres. Astfel, judecătorii au apreciat că Cristian Florian Dincă trebuie să rămână la catedră, pentru a nu fi afectaţi studenţii săi.

“Sub acest aspect, Curtea reţine că, în ceea ce priveşte aplicarea pedepsei complementare şi accesorii prevăzute de art. 66 alin.1 lit.g) din Codul penal, aceasta este disproporţionată, prin raportare la gravitatea faptelor comise, la persoana inculpatului, dar şi în considerarea faptului că inculpatul este un profesor universitar cu o pregătire de excepţie şi o experienţă profesională vastă, pedeapsa ca atare urmând să se răsfrângă şi asupra studenţilor acestuia, iar Curtea nu apreciază ca fiind necesară într-o societate democratică. Aceasta cu atât mai mult cu cât, aşa cum a arătat şi inculpatul, infracţiunile pentru care s-a dispus în mod judicios condamnarea inculpatului au fost săvârşite nu în legătură directă cu activitatea sa didactică, principala atribuţie şi raţiune a desfăşurării activităţii unui profesor universitar, ci cu ocazia desfăşurării unor proiecte adiacente, chiar dacă sub tutelă universitară. (…) Curtea apreciază că nu se impune interzicerea exercitării profesiei de profesor universitar, nici în sistemul de stat şi nici în sistemul privat“, se arată în motivarea deciziei instanţei.

Deşi la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti), Cristian Florian Dincă primise pe lângă condamnarea cu suspendare şi o pedeapsă complementară, respectiv interdicţia de a mai exercita funcţia de profesor universitar pe o perioadă de patru ani, atât în sistemul de stat, cât şi în sistemul privat, Curtea de Apel Bucureşti a înlăturat această sancţiune.

În timpul procesului, Cristian Florian Dincă a susţinut că el nu a luat mită în calitate de profesor universitar, ci doar ca şef de proiecte de cercetare ştiinţifică, astfel încât nu se impune să-i fie interzisă exercitarea funcţiei de profesor. Tot el i-a anunţat pe magistraţi că a demisionat din funcţiile de director al Departamentului de Producere şi Utilizare a Energiei din cadrul Facultăţii de Energetică, de membru în cadrul Consiliului Profesoral al Facultăţii de Energetică şi de membru al Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti, potrivit Agerpres.

Cristian Florian Dincă a fost acuzat de DNA că, în perioada august 2020 – februarie 2023, a primit în mod repetat (34 acte materiale) de la două angajate suma totală de 161.370 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu ca responsabil în cadrul proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile “Asociat-474 PED/2020”, “Hybrid Solvent”, “In-No-Plastic”, “Dezvoltarea de solvent”, “Cap soft”, derulate în cadrul Universităţii Politehnica.

Banii respectivi reprezentau aproximativ jumătate din indemnizaţia pe care cele două angajate ar fi primit-o în proiectele respective.

Pe 2 martie 2023, Cristian Florian Dincă a fost prins de procurori în timp ce primea de la una dintre cele două angajate suma de 6.000 de lei, reprezentând tranşa aferentă salariului primit de aceasta în luna februarie 2023.

Foto: © Starast | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Universitatea Politehnica București anunță că „a demarat o analiză proprie“ în cazul profesorului reținut de DNA, acuzat de luare de mită într-un proiect cu fonduri europene: „În cazul în care acuzațiile vor fi confirmate la finalul demersului judiciar, soluția adoptată de către universitate va fi una fără echivoc“

8 comments
  1. …ce ilogică justificare! se poate despărți “partea” de cercetător de “partea” de profesor? Deci, e incorect ca cercetător și se arată prea-demn, prea-cinstit ca profesor?

  2. superb!!! domnule, dar în universități nu mai dau declarații de interese, părinții nu mai sar …asta poate preda bine mersi mai departe iar in preuniversitar ii amenință că dacă fac meditații cu elevii de la clasa nu mai pupa post 7 ani..toate camerele de luat vederi sunt in preuniversitar?! acolo e Big Brother?!

  3. calicu’ pământului..
    cică lua de la doctoranzi . vai și amar de capul nostru. cat de calic sa fi sa ai opt proprietăți plus cea de domiciliu și să te bucuri la un amarat platit vai de curu lui .

  4. Nu mă mai mira nimic. Judecatorii dau hotărâri la comandă politică PSD-PNL, așa cum dădeau hotărâri la comanda PCR sau a Securitatii inainte de 1990. Magistrații nesupuși au fost dați afară sau trecuți pe funcții de execuție la judecătorii. Nu am nici cea mai mica încredere în justiția dâmbovițeană.

  5. Si, ce daca? Este fapta penala, sau jumatate de fapta penala?
    Daca a luat mita intr-o parte, ce l-ar fi putut opri sa ia si in cealalta parte?
    Doar pentru ca nu a fost prins, nu inseamna ca e aproape cinstit.

  6. Haha , 8 imobile proprietate închiriate are geniul asta .
    foarte bun profesor , n am ce zice.
    toate cumpărate din leafa de profesor.
    , cum altfel?!?
    restul , ăștia mai puțin geniali – ghinion !!

  7. lasă că o să stea la pușcărie ăștia care faceți pregătire , că voi daca intrați la bulău și rămâneți fara pâine , o sa fiți înlocuiți cu pensionari . poate vin specialii și va țin orele ..
    chestia asta suna urât de tot , da urât , adică numai unii au valoare și aia pot calca prin străchini. cei care și bat gura și capul cu odrasle comode , pe câțiva firfirici , tre sa dea declarație că la politie.

    deci sa recapitulam : doua angajate munceau la proiect și îi plăteau juma de leafa pentru asta , minunatului și neinlocuibilului profesor . și asta 3 ani de zile .. pai aici avem și șantaj și mită în formă continuată și abuz de poziție dominantă și tot ce vreți.
    dar vai , trebuie sa se întoarcă la catedra , că se pierde un geniu ca el .
    parca zici că se pierde un Hawking ceva ..
    p.s. sa va zică baba una : oamenii mici la inima sunt mici și la creiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Atentat terorist în fața unei școli din Paris

Atentat terorist în fața unei școli din Paris. Profesor de istorie, ucis și decapitat de un tânăr de 18 ani, după ce a arătat caricaturile cu Profetul Mahomed, la o oră despre libertatea de exprimare. Poliția l-a împușcat mortal pe atacator

Atacul s-a produs vineri la ora 17, în Conflans Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului, scrie biziday.ro. Profesorul de istorie a fost găsit la 200 de metri depărtare de școala în care…
Vezi articolul