Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației: Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică

31.807 vizualizări
Daniel David / Foto: Guvernul României/ gov.ro
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.

Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?

Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de Minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze Ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de Minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că Ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.

Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din Minister către școli.

Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.

Informații de context

În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Câteva exemple prezentate în emisiune: 

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”. Valul de mesaje poate fi citit aici.

În 2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a anunțat că vor fi inspecții în școlile din județ pentru a verifica prezența la ore atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

„În perioada 01.11.-29.11.2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va desfășura, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, activitate de inspecție școlară cu privire la prezența la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice”, informează sursa citată mai sus. Nu au fost făcute publice însă rezultatele inspecțiilor.

În Franța se vorbea despre un fenomen al absenteismului în rândul profesorilor în 2022.

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute [cu înlocuitor], precizează raportul.

Citește și:
Este o problemă că profesorii nu vin la ore, spune Daniel David: Părinții pot protesta. Dacă directorul de școală nu răspunde, discuți cu inspectoratul

26 comments
  1. Caz concret, Liceul Nicolae Tonitza-Bucuresti. Doamna profesoara de franceza si-a rupt piciorul si nu a mai venit la scoala de doua saptamani. Scoala nu ne-a anuntat cat timp va lipsi doamna profesoara, orele nu sunt substituite de nimeni, copiii pierd si orele de franceza, si nici nu sunt supravegheati. Chiar nu exista vreo procedura in asemenea cazuri, in care copiii sa fie supravegheati si sa se gaseasca un inlocuitor?

  2. Asta-i ultima gaselnita! Alooooo, astia care le stiti pe toate si dati cu picioarele in profesori, ia iesiti voi din zonele voastre de confort si veniti in scoli! Luati voi locul profesorilor, si vreau sa va vad ca rezistati generatiei actuale macar 50 de minute! ……50 de minute cu o clasa de 33 de elevi, de peste 16 anisori, elevi pe care trebuie sa-i captezi, sa-i atragi in asa fel incat sa nu ajungi la balamuc! Hai, veniti! ….de unde au mai scos-o si pe asta, auzi……profesorii lipsesc de la ore????? Si cei 33….ce se intampla cu ei? Cum ar putea ramane nesupraveghiati???Vorbiti numai din auzite!!! Incercati sa respectati acesti oameni fara de care societatea noastra ar fi una pierduta!!!! ….si referitor la invatamantul seral, va contrazic!!!! Exista elevi promovati la examenul de Bacalaureat, elevi care au studiat la clasele de acest fel!!!!!! Sa nu generalizam, pot exista si cazuri izolate, insa mai peste tot inca se mai face scoala!!!

  3. Bună seara,
    sunt mama unui elev de clasa a-Vlll-a,avem și două ore consecutiv în care nu se preda și nu sunt ascultați.

  4. Sunt profesori și învățători care intra la clasa la juma orei . Stau la bârfe în cancelarie. Ș-apoi nu m-ai au timp de predat , de explicat…iar temele sunt multe și săracii părinți care se mai pricep se chinuie cu copiii
    acasă sa le explice sau îi dau la pregătire pentru că, cadrul didactic nu și-a făcut treaba.

  5. Sa verifice cum se fac orele la seral si frecventa redusa, nu mai mentionez de falsul in acte (documente scolare). Cum sa te adresezi isj-ului cand se cunoaste situatia, inclusiv in minister, iar multi inspectori au ore la aceste forme de invatamant. Nu poti face sesizare catre minister pentru ca ii atentioneaza si chiar le spun cine a facut.

  6. Să se desființeze învățământul seral! Să fie doar la 1 liceu pe oraș. Eventual cu taxă. Pe la liceele tehnologice unde de regulă se intra la zi cu medii de 2-3 și elevii au n burse la notele acestea și gratuităti, se aprobă de la ISJ uri clase cu duiumul, fără acoperire. Acolo se plătesc “la greu” ore și norme didactice. Nu prea cred că “la zi” chiulesc profesorii. Nici la seral, dar și dacă vin profesorii sunt mai mulți ca elevii din câte 4-5 care sunt pe rol, clase aprobate întru existență de ISJ uri. De ce?

  7. Ce faceți cu elevii care pleacă în concedii în afara țării, în timpul anului școlar?
    Posteaza și pe tik-tok toată distracția, toate zilele petrecute la schi. Apoi vin la școală cu o scutire dată de un medic ( sistemul medical, alt sistem corupt), dirigintele motivează, deși știe toată situația!
    Proștii de profesori să facă procedură pentru Comisia de monitorizare a absenteismului, să facă raport, să centralizeze absențe, să organizeze evenimente pentru combaterea abandonului școlar!
    De ce permiteți așa ceva?

  8. Știați că :
    Sunt inspectori care ocupa același loc de 35 de ani ?
    Sunt inspectori ,directori care au ore suplimentare dar nu participă la aceste ore ?
    Sunt profesori cu doua norme ,dirigenție care fizic nu au cum sa efectueze aceste ore ?Norma didactică reprezintă un număr de ore pe care profesorul le poate desfășura activ,având în vedere solicitarea neuropsihică.
    –Sunt elevi din învățământul profesional care sunt *învoiți ” pe termen lung pentru munci în construcții,in schimbul unor sume derizorii?
    –Legata de absenteismul stiut al elevilor este pomovabilitatea (nu vin tot anul și dau un examen de încheiere formal,din care profesorul clasei este exclus ,elevii retrași după proba scrisă și reluat examenul în următoarea zi) pentru supraviețuirea claselor,normelor. ?
    Orice sesizare chiar sub protecția anonimatului (după adresa de email ești găsit imediat) este întâi comunicată directorului ,,care are multiple posibilități de șicanare?
    Multi elevi vin la școală sub influența alcoolului ,a substanțelor interzise ,nedormiți și se trântesc cu capul pe banca ,ceea ce zic ei că înseamnă ‘prezent.*
    Din punctul meu de vedere,profesorul este mingea lovită din mai multe directii

  9. Nimeni nu lipsește fara sa anunțe de la locul de munca ! Cand se lipseste sunt motive bine intemeiate care pot fi : medicale, examene , anumite activități in interesul elevilor !
    La seral mai lipsesc elevii, insa aici este o problema de societate ! In comunism toata lumea termina munca pana la ora 16:00 si te puteai prezenta zilnic ! Astazi este imposibil pentru un seralist sa faca acest lucru , insa de aici pana la a acuza profesorii de rea voință e cale lunga ….

  10. Ar trebui sa înceapă cu profesorii de muzică. In timp ce ei sunt plătiți pentru ore efectuate la toate profilele, acești profesori lipsesc de la restul profilelor făcând meditații pe bani cu elevii de la conservator (muzical) sau cum se mai numește acum profilul. pe vremea când eram la școală erau clasele A sau clasele de muzica

  11. Țara tuturor “posibilităților” posibile și imposibile.
    Chiulul, lenea, şpaga și alte rele, atât din parte profesorilor cât și din partea elevilor, sunt doar nişte tertipuri pentru adevǎrul crud care se cere: ȚARA TE VREA PROST! (știți dvs. DE CE?!?!)

  12. Domnule ministru, sǎ fim serioși, dvs. chiar nu ştiți acest aspect? Nu vǎ cred.
    Este o regulă, mai ales la forma de învățământ-seral.

  13. nu se va schimba nimic. sunt prea multi in minister, secretari de stat etc. care inventeaza prostii inutile ca sa isi justifice existenta. de acolo trebuie inceput. apoi eliminarea materiilor inutile. si introducerea sistemului pisa. la noi e invers.

  14. Legislația muncii din România nu permite să iei măsuri eficiente împotriva celor care nu muncesc deloc. Profesorii dau directorul școlii și consiliul de administrație în judecată și câștigă. Unii profesori intră în clase, dar nu fac activitățile prevăzute deoarece elevii se pregătesc doar la disciplinele pentru evaluare națională sau bacalaureat. Directorii și inspectorii au voie să asiste la lecții doar dacă anunță profesorul înainte cu 24 ore. În România, după 1989, nu cred că s-a luat nicio decizie în sistemul de învățământ care să stimuleze învățatul și munca onestă, responsabilă. Școala românească este într-un cerc vicios din care este aproape imposibil de ieșit.

    1. Nu mai loviți aiurea în profesorii din România, avem elevi cu rezultate foarte bune la olimpiadele naționale și internaționale, avem un colectiv de profesori eminenți, avem oameni dedicați profesiei de dascăli și nu este cazul să improscati cu noroi in ei.Daca lipsește un profesor de la ore fie are o problemă de sănătate, sau are un deces în familie,sau un copil bolnav,gata toți săriti la gâtul profesorilor, rușine să vă fie,unii habar nu aveți cât este de greu să lucrezi 25-30 de elevi și pe timpuri am avut o clasă cu 54 de elevi,așa că nu împușcați aiurea profesorii,că în curând nu o să mai vină nimeni în învățământul obligatoriu, bani puțini,muncă multă, uzură psihică și așa mai departe, cum puteți spune că profesorii chiulesc de la ore? Or fi câțiva care lipsesc ,dar de regulă au motive întemeiate pentru aceste absențe, va treziți vorbind aiurea!

  15. Sa se verifice saptamanal profesorii de la clasele de seral ca lipsesc . Lipsesc cursantii de la seral iar profesorii stiind asta nu vin dar incaseaza salariile fara mustrari de constiinta si directorii isi iau ore doar la aceste clase ca sa aiba timp liber. Clasa de a 9-a de liceu seral? pentru ce? Daca exista si ADS si profesionale de ce trebuie clasa de seral? sa aiba directorii ore suplimentare si sa nu le faca

  16. Ca de obicei, domnul Toma știe. Și știe despre managementul calității oferite beneficiarilor, ce e timpul sa intre și în educație. Chestionare de satisfacție, da. Plus canale sigure de denunțare a lipsei de seriozitate, integritate (whistleblowing). Stop repercursiunilor asupra copiilor când cineva face o sesizare! Coduri de prioritate pentru urgența de răspundere la o cerere, ca la UPU/urgențe medicale și la orice suport tehnic, că sa nu mai zicem că niște copii NU sunt obiecte sau software.
    Mulțumim că vă pasă!

  17. Știți vorba aceea: „Când elevii iau o notă bună, se laudă cu inteligența lor, dar când primesc o notă mică, profesorul e de vină, pentru că ar avea ceva cu ei.” La fel se întâmplă și cu acuzațiile privind „chiulitul profesorilor” – sunt doar scuze ale elevilor care lipsesc de la ore. În loc să recunoască faptul că au plecat de bunăvoie, ei dau vina pe profesori, susținând că aceștia nu s-au prezentat la ore sau i-au lăsat să plece mai devreme. Părinții îi cred, iar astfel se creează impresia falsă că profesorii sunt cei care chiulesc.

    Este adevărat că există și profesori care lipsesc uneori, dar, de regulă, aceștia sunt supliniți de colegi și au motive întemeiate: lucrează la proiecte PNRR sau alte proiecte cu finanțare europeană, participă la mobilități Erasmus, efectuează inspecții în alte școli dacă sunt metodiști sau directori, ori sunt implicați în diverse ședințe și activități administrative.

    Problema reală nu este aceasta, ci absenteismul ridicat la învățământul seral și postliceal, unde, în multe cazuri, orele nu se desfășoară deloc, elevii primesc note nemeritate, nu au absențe și ajung să obțină diplome fără a avea cunoștințele necesare.

  18. Sa verifice dl David in structurile pe care le conduce cate ore se fac in universitati. Dl David daca reclami ca pofesorul nu isi face orele te reclama el si iti da avertisment Comisia de Etica.

  19. Cultura locală nu justifică o asemenea exigență, de a face reclamații la director, la inspectorat și abia apoi la minister. Există mai multe motive pentru care spun asta:
    1. Se scrie foarte greu.
    2. Curajul de a scrie reclamații, pentru neolteni, este mai rar ca aurul.
    3. Presupune așteptări lungi, un răspuns putând sosi abia după 30, 60 sau 90 de zile, în cazurile fericite în care nu sunt uitate în sertar reclamațiile.
    4. Presupune incompatibilități, directorii care nu își fac orele sau care au cunoștință despre aceste ore trebuind să răspundă la reclamații privind orele nefăcute. Inspectorii care au împământenit directorii pe criterii politice ar trebui să răspundă la reclamațiile privind orele nerealizate chiar de aceștia. Incompatibilități care vor genera răspunsuri formale, mușamalizări, justificări de dragul justificărilor.
    5. Presiunea ca directorii să atragă fonduri europene și asigurarea de către aceștia a managementului proiectelor cu finanțare europeană determină o aglomerare a muncii directorilor, iar activitățile didactice ajung să fie sacrificate în numele interesului financiar (al școlilor sau al firmelor partidului iubit). Sigur că absențele cu justificări vor genera răspunsuri nesincere, iar activitatea petiționară va continua nestânjenită.
    6. Directorii politici au politizat deja instituțiile școlare, având permanent personal disponibil pentru poftele politice ale șefilor politici din inspectorate sau din alte instituții. Acest personal lipsește motivat de la ore, activitățile tip „Cântarea României” necesitând activități specifice. Sigur că la nivelul școlii sau al inspectoratului nimeni nu va prioritiza activitatea didactică în detrimentul celei politice. Reclamațiile nu se vor confirma niciodată.
    7. Asumarea identității și semnarea reclamației cu numele real reprezintă, pentru cei mai mulți români, obstacole imposibil de depășit.
    Din toate acestea se va înțelege că nu reclamațiile sunt soluția, ci creșterea integrității în interiorul sistemului. Modelul chestionarelor trimise pacienților, de Ministerul Sănătății, după externări, ar putea fi importat și în sistemul educațional. Cu raportări publice, cu hărți ale absenteismului, cu analize realizate la nivel de școală, de inspectorat, s-ar putea obține rezultate. Cu depolitizarea și interzicerea activităților politice. Trebuie să se și vrea.

  20. dar directorii care nu vin la ore, cum suna?

    au luat 9 ore suplimentare, sunt în comisia de competente și nu fac ore, nu sunt la scoala. suna bine, nu?
    Alo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Măsurile cerute de mediul de business și societatea civilă pentru viitoarea lege a educației / Aceste obiective „vor fi transpuse în legea educației prin norme imperative” – susține Alianța „O voce pentru educație”

Un document de 100 de propuneri de „politici”, care vizează toate capitolele de reformă stabilite de proiectul România educată, a fost lansat joi de alianța „O voce pentru educație”. Potrivit…
Vezi articolul

Caravana respectului și a prieteniei 2024. Sute de tineri din Sinaia vor discuta cu personalități invitate să le vorbească despre carieră și motivație, la Școala Gimnazială „George Enescu”

Școala Gimnazială „George Enescu” din Sinaia anunță lansarea proiectului „Caravana respectului și a prieteniei”, un proiect care aduce în prim-plan importanța valorilor morale în formarea noilor generații. Proiectul își propune…
Vezi articolul