Profesorii pot decide cu câte note încheie media anuală, după eliminarea obligativității tezei, propune ministerul Educației / Trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, potrivit unei propuneri aduse ROFUIP, în urma schimbării structurii anului școlar -Surse

15.748 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Noua structură a anului școlar din toamna aceasta în 5 module și 5 vacanțe, dar și eliminarea obligativității tezelor (care erau evaluări semestriale scrise) aduc modificări în modul de calculare al mediilor elevilor. Potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, ministerul Educației propune în Regulamentul de funcționare și organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitare (ROFUIP) ca media să se încheie anual, fără să existe un număr impus de note/calificative.
 • Documentul obținut de Edupedu.ro va fi discutat luni în Consiliul de Dialog Social din care fac parte elevi, poărinți și sindicate.

Începând anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii. Acestea erau evaluări scrise semestriale, iar notele erau folosite pentru încheierea mediei pe fiecare semestru. Însă, cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. Profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru.

După eliminarea obligativității tezei, media va fi încheiată anual, iar elevii vor primi cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ, iar media se va încheia anual.

De exemplu, dacă un elev are 3 ore de matematică pe săptămână, profesorul trebuie să acorde pe an cel puțin 6 note.

Ministerul Educației propune astfel modificarea art 106/ alin. 4: “Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La orice disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.”

O altă modificare care survine în contextul organizării anului școlar pe module, art 10:

(1) La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.

Potrivit modificărilor propuse de ministerul Educației, la Art. 109 (8), media anuală generală se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, prin trunchiere, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele şi de la purtare. Anterior se calcula ca medie aritmetică, fără rotunjire.

Elevii din clasele primare, gimnaziu și postliceal și cel postliceal vor avea cel puțin două evaluări scrise pe an școlar, față cel puțin o evaluare scrisă pe semestrul. Se propune:

Art. 104  (2) În învăţământul primar, la clasele I – IV, în cel secundar şi în cel postliceal, elevii vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.


8 comentarii
 1. Unde-i minte multa ,prostia îi dublă,ați nenorocit învățământul de tot, derutați elevii , lăsați pe cei de jos sa gindeasca că e mai bine,asta nu i rezolvare ce ați făcut voi.

 2. “Trebuie să aibă anual cel puțin trei note peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei”
  Smintiti la cap!Ba au zis ca lasa profesorii sa pună cate note vor, acum vor asta.Hai sa ne lasam naiba de scoala,de fapt,nu de scoala,de mizeria asta ce se numeste scoala si sa ne vedem de treburi.
  Nenorociti elevii si profesorii,asta faceti,cu ideile voastre de pe o noapte pe alta.JOS CU VOI,HOTILOR SI ANALFABEȚILOR!!!!!

 3. Iar au dat lovitura experții din minister….bravooooo!!!!
  Prin urmare….la o materie cu 2 ore/săptămână trebuie 5 note.
  La 9 clase pe care le are săracul om in norma trebuie 45 de evaluări.
  Sa presupunem că da lucrări de control că altfel ar însemna mai mult timp pentru evaluare decât are anul zile….
  Reluăm calculul …45 de evaluări*25 elevi=1125 de lucrări de corectat.
  Sa punem 5 minute/lucrare rezultă un total de 5625 minute sau altfel spus aproximativ 94 de ore….sa zicem că stai 2 ore pe zi sa corectezi……47 de zile pe an școlar ????????
  Bănuiesc că e clar că i-a durut in cot să facă aceste socoteli că altfel nu înțeleg de ce se miră că pun profesorii notele la mișto…..

  1. Daca tot facem calcule…Inainte se puneau 4 note pe an (2 note pe primul sem si 2 pe al doilea) la o materie cu 2 ore/saptamana. La 2 ore/saptamana cu 3 note in plus, inseamna 5 note. Ar fi o nota in plus. Desi marea majoritate a profesorilor puneau pana acum 6 note pe an (3 pe primul sem si 3 pe al doilea). Nu ar fi asa rau… Ultima nota se poate pune pe activitatea elevului.

  2. Eu am 14 clase deoarece am si elevi mici cu ore putine. Calculul dumneavoastra este foarte pertinent, mai ales ca am si clase cu 2 ore(majoritatea). Concluzia mea pe scurt este: am scapat de dracu’ si am dat de tasu.

 4. Doamne fereste, bine ca doar se propune si nu e definitiv. Cine v-a dat asemenea idei? De ce nu consultati public profesorii,ca pana la urma ei fac evaluarile, ei stiu mai bine ce se preteaza in invatamantul preuniversitar. Eu cred ca ar fi trebuit sa fie 3 trimestre cu 2 note fiecare minim(cine vrea, poa’ sa umple si rubrica, nu-l oprim). Si era perfect. Cand eram in gimnaziu cu 3 trimestre asa era.

 5. Faceti misto de noi? Inainte trebuia sa am cu 2 note in plus fata de numarul alocat si abia reuseam si acum vreti 3 in plus? Sunteti cretini? Eu predau franceza: aveam una in plus un semestru si una in plus celalalt. Adica 2 in plus anual. Acum vreti 3??? Noi urlam a disperare ca nu apucam sa ne predam materia alergand dupa note si testari si voi vreti si mai multe note! Cine dracu’ v-a dat pe pamant in asa hal de prosti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Zeci de elevi din școala vizitată de Klaus Iohannis la Buzău, folosiți pentru imaginea președintelui: au fost puși să stea în soare ca să-l asculte cum vorbește despre drogurile de la festivalul Saga, pensii, inflație și legile securității. La final, aplauze

“Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, să venim cu abordări mai moderne, mai actuale”, a spus președintele Klaus Iohannis în declarațiile de presă…
Vezi articolul

„Ministrul Educației este de negăsit. De la încheierea campaniei electorale, Anisie și-a desfășurat activitatea în mod netransparent, ignorând cu desăvârșire partenerii de dialog social” – Consiliul Național al Elevilor

„În ciuda faptului că ne aflăm la final de an calendaristic, o perioadă foarte importantă pentru educația din România, o perioadă în care se conturează bugete și se pun bazele…
Vezi articolul

Proiect de aducere a 1.000 de consilieri școlari în 1.000 de școli vulnerabile, discutat miercuri cu Ministerul Investițiilor, anunță Sorin Cîmpeanu. Cristache – Asociația părinților: Nu este de ajuns să-ți dorești, trebuie să ai și cu ce

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus miercuri seară, la B1 TV, că în cursul zilei a avut discuții cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru un proiect prin care “să…
Vezi articolul

Daniel Funeriu, despre miza scăderii exigenței la BAC: Mafia politică a PSD susține de zeci de ani fabricile de diplome, care dădeau la schimb politrucilor posturi, doctorate plagiate și bani

Fostul ministru Daniel Funeriu explică miza scăderii exigenței de la Bacalaureat: “Mafia politică a pesede susține de zeci de ani fabricile de diplome universitare. Aceste dughene de diplome dădeau la…
Vezi articolul