GRAFIC Profesorii români emigranți – în ce țări s-au dus să predea. Cadrele didactice, pe locul 3 în topul migrației specialiștilor

3.343 de vizualizări
Profesor singur în laborator / Foto: Pixabay.com
Peste 6.500 de profesori de liceu și gimnaziu, învățători și educatori au emigrat din România și și-au cerut recunoașterea profesiei în țările Uniunii Europene, potrivit Bazei de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene. Cadrele didactice sunt astfel pe locul al treilea în topul migrației specialiștilor, după cele 18.597 de asistente medicale și cei 12.103 medici înregistrați în statisticile oficiale.

Cei mai mulți profesori români plecați în străinătate, care au parcurs etapele recunoșterii meseriei în țările în care s-au stabilit sau care au cerut drept de practică în țara gazdă, sunt cei de gimnaziu și de liceu. Vorbim despre nu mai puțin de 5.775 de persoane. Cei mai mulți s-au stabilit, din datele Comisiei Europene, în Marea Britanie, 2.987 de persoane. Pe locul al doilea este Italia, cu 1.151 de profesori, pe trei Germania, cu 671 de cadre didactice.

Învățătorii au avut o orientare diferită, potrivit acelorași date. Din cei 495 de învățători înregistrați în baza de date a profesiilor reglementate, cei mai mulți se regăsesc în Norvegia, 124. Următoarea țară după prezența învățătorilor români este Danemarca, cu 113 cadre didactice din învățământul primar înregistrate.

Deși numărul educatorilor înregistrați în baza de date a profesiilor reglementate a Comisiei Europene este mult mai mic, doar 248, cei mai mulți apar în țările nordice, Suedia (66) și Norvegia (48). Italia este pe locul al treilea.

Cei mai mulți specialiști plecați să lucreze în străinătate și care s-au inregistrat în această bază de date a profesiilor reglementate sunt asistentele medicale, urmate de medici, iar după profesori urmează dentiștii, fiziterapeuții, electricienii, farmaciștii, chirurgii veterinari și lucrătorii sociali.

NOTĂ: Este posibil ca numărul specialiștilor plecați să fie mult mai mare, datele prezentate aici sunt doar cele oferite de către Comisia Europeană pentru profesiile reglementate, pentru care în unele state este necesară înscrierea în registre speciale, obținerea autorizației de practică, recunoașterea profesiei sau echivalarea calificării.

Între 2000 și 2017, România a avut cea mai mare creștere a stocului migrației dintre toate țările membre ale Uniunii Europene. Creșterea a fost de 287%, potrivit ONU. În privința numarului de emigranți raportat la populație, însă, România este pe locul al șaptelea în UE, la 18,2%, pentru că ONU estimează numărul celor plecați peste hotare la 3,58 milioane persoane. Însă există și estimari care urcă numărul emigranților la 5 milioane.

FOTO: pixabay.com


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesajul pentru profesori, de ziua lor, al ministrului Educației, Ligia Deca: Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale didactice sunt doar câteva dintre inițiativele care se concretizează deja

„Cele mai mari creșteri salariale din ultimul deceniu, proiectele cu finanțare din PNRR care vor schimba fața școlilor din România, posibilitatea ca prin aceste proiecte să fie achiziționate și materiale…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Salariile personalului din școli vor fi stabilite printr-o ordonanță de urgență separată, spune Simion Hăncescu, FSLI: Aveam o problemă cu funcțiile de conducere, nu se puteau repara acele inechități / Va fi o medie de 20%, dar nu discutăm de procent deocamdată. Încă se lucrează

Salarizarea profesorilor și a personalului din școli pentru anul 2024 va fi decisă printr-o ordonanță de urgență separată de ordonanța „trenuleț”. Asta au declarat la ieșirea de la Palatul Victoria…
Vezi articolul

Costul standard per elev, pentru anul 2021, aprobat de Guvern. Nicio creștere pentru salarii, dar o majorare până la 36% în mediul rural pentru componenta cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor, bunuri și servicii

Costul standard per elev, pentru anul 2021, a fost aprobat de Guvern prin hotărâre joi, 25 martie, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației la finalul ședinței Executivului. Cîmpeanu a spus…
Vezi articolul

Vacanța „pe termen nedefinit”, anunțată de președintele Iohannis, criticată de reprezentanții Federației Asociațiilor de Părinți: Nu avem siguranța că peste 2 săptămâni situația se va îmbunătăți / Prin eliminarea educației online, condamnă toți elevii din România la ignoranță, fără nicio bază și justificare științifică

Federația Națională a Părinților își exprimă totalul dezacord cu privire la anunțul deciziei ca toți elevii să se afle în vacanță școlară, începând cu data de 25.10.2021, precizează Federația EDUPART…
Vezi articolul

Să introduci camere de supraveghere în toate școlile fără consultarea profesorilor, părinților și elevilor „este, pur și simplu, o inepție” – directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet, Bogdan Manolea, despre schimbările propuse de ministra Ligia Deca

Instalarea unor sisteme de supraveghere audio-video în toate școlile, „fără discriminare, fără acordul celor implicați”, reprezintă o măsură „clar neproporțională și în contradicție cu articolul 8 din Convenția Europeană privind…
Vezi articolul