Profesorul condamnat cu suspendare pentru trafic de influență merge în continuare la ore, la școala din Mangalia. Unitatea de învățământ așteaptă un punct de vedere juridic de la Inspectorat

3.723 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Profesorul Lucian Faliboga, fost inspector școlar, pe care Curtea de Apel Constanța l-a condamnat săptămâna trecută la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență, continuă să predea la Școala Gala Galaction din Mangalia, în condițiile în care aceasta așteaptă un punct de vedere juridic de la Inspectoratul Școlar Județean pentru a vedea cum să procedeze în cazul lui, potrivit directoarei Elena Grădișeanu. Ea a spus pentru Edupedu.ro că școala va “aplica legea cu rigurozitate, obiectivitate și transparență”.

Edupedu.ro a relatat, în octombrie 2022, despre “festivalul de șpăgi” de la ISJ Constanța, unde doi inspectori, inclusiv Faliboga, primiseră diverse bunuri pentru ca soția unui învățător să ia notă de trecere la concursul de suplinitori din 2021. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat pe profesor la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență.

  • Lucian Faliboga preda matematică elevilor de la Școala Gimnazială “Gala Galaction” din Mangalia. Săptămâna trecută, reprezentanții acesteia nu au putut fi contactați pentru a vedea care este situația profesorului. În ceea ce-l privește, inspectorul școlar general din Constanța, Sorin Mihai, spunea că “noi așteptăm o comunicare oficială. Angajatorul este unitatea de învățământ, orice se va preciza cu privire la măsuri, trebuie să le ia angajatorul. La noi nu mai este inspector din 2022. Noi ne vom asigura că legislația este respectată, dacă au nevoie de sprijin pot să se adreseze juristului inspectoratului.”

Luni, contactată de Edupedu.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Gala Galaction, Elena Grădișteanu, a spus că profesorul merge în continuare la ore, astăzi. Ea a arătat că unitatea de învățământ, care nu dispune de departament juridic, așteaptă consiliere din partea ISJ pentru a vedea cum să procedeze. 

Rep.: Care e situația în cazul profesorului condamnat săptămâna trecută, dl. Faliboga?

Elena Grădișteanu: Mesajul oficial al școlii noastre este că vom aplica legea cu rigurozitate, obiectivitate și transparență. 

Rep.: În acest moment el predă? Va continua să predea?

Elena Grădișteanu: Școala nu dispune de un departament juridic, eu nu am studii juridice, iar pentru acest lucru am înaintat o adresă către departamentul juridic al ISJ, pentru consiliere în ceea ce privește aplicarea legii. Aștept răspunsul juristului și noi vom urma recomandările cu rigurozitate și obiectivitate.

Rep.: Deci în momentul acesta domnul profesor este la catedră?

Elena Grădișteanu: Până la aplicarea legii, nu se poate aplica nimic.

Rep.: Deci este la catedră?

Elena Grădișteanu: Așteptăm răspunsul juristului și, în funcție de acel răspuns, noi vom aplica…

Rep.: Am înțeles, dar întrebarea mea este: astăzi merge la ore?

Elena Grădișteanu: Azi intră la oră.

Citește și:
UPDATE Profesorul șpăgar din Constanța, fost inspector școlar, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență / Inculpatul – obligat să frecventeze un curs de pregătire școlară și să presteze muncă în folosul comunității la Primăria Mangalia sau la Sanatoriul Techirghiol
Profesorului șpăgar din Constanța, fost inspector școlar, i-a fost respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA, de către Tribunalul Constanța. Judecătorii cer continuarea urmăririi penale, dar decizia poate fi contestată

3 comments
  1. Inițial, profesorul condamnat a fost adus la ISJ Constanta de colegul sau de cancelarie de la Scoala Gala Galaction din Mangalia, Sorin Mihai, seful ISJ! La un moment dat, toate “jocurile” din Inspectoratul constantean erau facute de Sorin Mihai si (foarte) apropiatii sai: Manolache, Cabrancea si Faliboga! Ultimii 2 au condamnari penale pentru infractiuni comise in ISJ! In plus, sfidand orice morala, Sorin Mihai s-a titularizat, fara examen, la cea mai buna scoala din judet iar adjuncta, educatoarea Manolache, a devenit , tot fara examen, titulara la catedra de psihologie a Colegiului Militar din Constanta fara, sa predea, vreodata, pare-se, in vreo unitate liceala! Din pacate, acestia sunt agentii/promoterii Romaniei Educate!

  2. Exista pentru profesorii care se înscriu la titularizare o declarație pe care o depun cum ca nu sunt condamnați penal sau au făcut activități incompatibile cu funcția de profesor, tor acești profesori depun la dosar și cazier și certificatul de integritate. Ma întreb asa, de ce nu se citește acea declarație, care specifica niște articole din cod procedura penala și ce o mai fi. Vezi cazul Buzău cu drogurile, ce face acel profesor? Vine sau nu la ore ca e condamnat ? Ei cam la fel e și la Mangalia. Sa fie la fel zic… Suspendarea activității didactice

  3. Nu au ce să-i facă deoarece nu există temei legal pentru încetarea contractului de muncă. Noua lege a educației dispune numai pentru viitor, asta însemnând că nu mai pot fi angajați/numiți într-o funcție didactică de predare, de conducere, de îndrumare și control, după intrarea în vigoare a legii, cei care au condamnări penale definitive pentru infracțiunile limitativ prevăzute de lege, până la reabilitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2024. Regulamentele actualizate pentru „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV gimnaziu, concursul de chimie „Petru Poni” și olimpiadele de arte, publicate de Ministerul Educației

Regulamentele actualizate pentru Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024, clasele V-VIII, pentru concursul național de Chimie „Petru Poni” și pentru olimpiadele naționale de arte au fost publicate de…
Vezi articolul

VIDEO Protest al sindicatelor din Educație “Spiru Haret” la Ministerul Educației: aproximativ 100 de profesori cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului

Aproximativ 100 de profesori, membri ai Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, pichetează Ministerul Educației. Profesorii cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului, punerea în executare a hotărârilor judecătorești privind…
Vezi articolul

Nivelul de analfabetism funcțional al elevilor români nu are legătură cu nivelul de trai. Peste tot în România sunt elevi târâți de la șase ani, din clasa pregătitoare mai departe cu acest nivel precar, sub pragul analfabetismului funcțional, spune co-autorul Raportului național de literație, Dragoș Iliescu

Problemele legate de analfabetism funcțional pot fi rezolvate mai ușor dacă sunt depistate în timp, remarcă expertul în testare, profesorul universitar Dragoș Iliescu, care a prezentat joi Raportul național le…
Vezi articolul