Profesorul de informatică Adrian Panaete, despre performanțele elevilor români la olimpiade: Suntem buni într-un domeniu de vârf, care produce 6% din PIB. IT-ul ne face cunoscuți peste hotare

4.291 de vizualizări
Adrian Panaete / Foto: Facebook.com/ Alexandru Gavrilă
Suntem buni într-un domeniu de vârf, într-un domeniu care nu produce doar valoare simbolică. Să nu uităm că IT-ul e domeniul acela care produce 6% din PIB, care ne face cunoscuți peste hotare, spune profesorul de informatică Adrian Panaete de la Colegiul Naţional “A.T. Laurian” din Botoșani, unul din cei care pregătește loturile de elevi olimpici la competițiile internaționale de profil, într-un interviu pentru Agerpres.

Panaete a declarat că multiplele titluri de campioni şi vicecampioni, fie la nivel balcanic, european sau mondial, sunt motive de mândrie naţională:

Interesul naţional e mai important. Aş spune-o fără frica de ridicol. Suntem nişte patrioţi, ţinem la ţara asta. Strângem acolo cu drag de steagul României, când se face poza (de învingători), nu o facem aşa că vrem să facem poza. Pur şi simplu suntem mândri de ceea ce fac copiii aceştia şi de ceea ce facem noi în spatele lor. Ei sunt cei care ajung acolo, deasupra, în vârful aisbergului. Dedesubt este o echipă imensă. Eu aş număra 300 – 400 de oameni care sunt implicaţi într-un fel sau altul în ceea ce se întâmplă în informatica românească.

Uneori, ne simţim uşor stânjeniţi când suntem puşi în valoare individual, pentru că nu e corect faţă de absolut toţi ceilalţi care muncesc fantastic în toate felurile. Uneori beneficiul de imagine pică pe mine sau pe unul dintre colegii noştri şi nu e corect. Noi nu suntem nişte unicate ca persoane, dar ca echipă suntem ceva unic“, a afirmat Panaete, care, la începutul lunii noiembrie, a devenit, alături de lotul de informatică al României, campion balcanic la seniori.

Profesorul, care a fost declarat şi cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, este de părere că performanţa naţionalei de informatică este cu atât mai importantă cu cât domeniul IT are o pondere din ce în ce mai mare în economia României, dar şi a lumii.

Acolo se vede că noi putem fi buni în ceva. Suntem buni într-un domeniu de vârf, într-un domeniu care nu produce doar valoare simbolică. Să nu uităm că IT-ul e domeniul acela care produce 6% din PIB. Produce enorm. IT-ul este domeniul care ne face cunoscut peste hotare cu oameni în toate corporaţiile cunoscute, e domeniul în care s-au născut unele dintre cele mai puternice start up-uri româneşti. Afacerile din domeniul IT sunt extraordinar de puternice“, a adăugat profesorul, transmite Agerpres.

Adrian Panaete este şi vicepreşedinte al Societăţii pentru Excelenţă şi Performanţă în Informatică (SEPI) și susţine că mândria naţională intervine ori de câte ori elevii pe care îi coordonează se poziţionează pe podium la concursurile internaţionale.

E un moment de emulaţie. Noi, liderii, care suntem la faţa locului, de regulă îi ţinem la curent pe toţi cei care sunt acasă cu evoluţia copiilor, pentru că în informatică scorurile sunt vizibile în timpul concursurilor. Elevii nu ştiu, îşi cunosc doar propriul rezultat, dar noi ştim clasamentul per ansamblu.

E o întreagă stare ca la meciurile de fotbal, când îi vezi pe copiii aceştia care pleacă de la zero şi încep să urce muntele acela, până ajung în vârful piscului, pe primul loc, pe al doilea, pe primele zece locuri. E ceva absolut înălţător. Ne uităm cu drag la acea mică ideogramă cu steagul României care urcă uşor în clasament până ajunge sus de tot. Uneori ne provoacă emoţii fantastic de mari“, a subliniat acesta.


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Asociației Școlilor Particulare, singurul prezent la dezbatere care nu a propus modificarea proiectului de hotărâre a organizării și funcționării ARACIP, prin care organizația sa primește un loc cu drept de vot în Consiliu / Christian Comșa: Problema mare nu este componența ARACIP, problema mare este ce evaluează și ce face în momentul în care merge în instituțiile de învățământ

„Experții ARACIP care realizează evaluările externe în prezent, au fost selectați acum peste 10 ani de zile. (…) Există obligația legală ca o dată la cinci ani să se realizeze…
Vezi articolul

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, intră în grevă japoneză: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat, marți, pe Facebook, că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, că intra în grevă japoneză,…
Vezi articolul

UPDATE Bookfest și Bookfest Junior 2024. Programul târgului de carte a fost publicat parțial și cu întârziere după un atac informatic asupra site-ului evenimentului, spune Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România

Programul Bookfest 2024 și Bookfest Junior a fost publicat cu întârziere și doar parțial de organizatori, miercuri, în prima zi a târgului de carte. Evenimentul care are invitat de onoare…
Vezi articolul

Ministerul Educației nu a publicat proiectele consolidate ale legii educației, în varianta rezultată după consultări, deși Sorin Cîmpeanu a spus că vor fi făcute publice săptămâna aceasta / Instituția încalcă termenul prevăzut de Legea 52/2003, de prezentare a proiectelor, care a expirat de 14 zile

Șirul lung al amânărilor și termenelor nerespectate în privința proiectelor de legi din pachetul România educată continuă. Ministerul Educației nu a publicat nici săptămâna aceasta, la două săptămâni de la…
Vezi articolul