UPDATE Programul „Masă sănătoasă”, care ar fi trebuit să înceapă pe 1 ianuarie, aprobat de Guvern / Inspectoratele școlare vor selecta școlile care intră în program

2.330 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
UPDATE Programul național “Masă sănătoasă”, care ar fi trebuit să înceapă pe 1 ianuarie 2024, a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 11 ianuarie. Concret, este vorba despre proiectul de hotărâre de Guvern de instituire a Programului național “Masă sănătoasă”. Când a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, în proiect apărea că va începe cu data de 1 ianuarie, însă a fost eliminată această prevedere. În forma în care intră astăzi în ședința de Guvern apare doar că se va derula pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024, fără să fie menționată o dată de începere.

UPDATE Programul național “Masă sănătoasă”, care ar fi trebuit să înceapă pe 1 ianuarie 2024, a fost aprobat în ședința de Guvern de joi, 11 ianuarie

Bugetul alocat pentru Programul Național „Masă sănătoasă” în anul 2024 este 1.139.400 mii lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din maximum 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat, așa cum este prevăzut în Ordonanța de urgență nr. 115/2023, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației, după aprobarea programului.

Art. 1. – „(1) La nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar, se instituie Programul național “Masă sănătoasă” (PNMS) derulat pe perioada desfășurării cursurilor școlare din anul 2024.

(2) Scopul Programului național “Masă sănătoasă”, numit PNMS, este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.”

Masa caldă sau pachet alimentar de 15 lei/beneficiar

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, programul constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Art. 2 – „(3) Programul național ”Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar. Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.”

Selecția școlilor și grădinițelor

Selecția școlilor și grădinițelor se face de către inspectoratele școlare. Pentru anul 2024, lista unităților de învățământ selectate pentru programul „Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii de guvern care se află pe ordinea de zi a ședinței de joi.

Art. 2 – „(4) Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene/al Municipiului București (ISJ/ISMB) pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.

(5) Criteriile de selecție a unităților de învățământ, menționate la alin.(4), se aprobă prin ordin al ministrului educației.

(6) Pentru anul 2024 lista unităților de învățământ preuniversitar selectate conform alin.(4) pentru a fi incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă în termen de 30 de zile de la aprobarea prezentei hotărâri de guvern.

(7) Lista unităților de învățământ incluse în Programul național “Masă sănătoasă” se aprobă prin ordin comun al ministerului educației și al ministerului agriculturii și dezvoltării rurale, cu încadrare în limita fondurilor aprobate.”

Cele 450 de școli, aprobate prin H.G. nr. 999/2023, sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.

Art. 2 – „(10) În scopul asigurării continuității intervenției, acordate prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, cele 450 de unități de învățământ preuniversitar beneficiare, aprobate prin H.G. nr. 999/2023 pentru aprobarea Listei unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor şi a unităţilor-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, a numărului de beneficiari, a sumei necesare pentru finanţarea Programului în anul 2023 şi a repartizării acesteia pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale, sunt incluse, de drept, în Programul național “Masă sănătoasă”, pentru anul 2024.”

Despre suportul alimentar
Foto: captură proiect HG
Finanțarea programului „Masă sănătoasă”

Art. 5 – „(1) Finanțarea Programului național “Masă sănătoasă” se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor și municipiului București, în funcție de numărul de beneficiari și de limita valorii zilnice, aprobate potrivit prezentei hotărâri, la propunerea Ministerului Educației.

(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare, legal prevăzute, în următoarele situații:

  • a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută la art. 2 alin.(1);
  • b) creșterea, în perioada aplicării Programului național “Masă sănătoasă”, a numărului de preșcolari/elevi beneficiari din unitățile de învățământ.

(3) Unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot aloca fonduri, din veniturile proprii ale bugetelor locale, pentru asigurarea unor spații pentru prepararea, depozitarea sau servirea mesei și/sau pentru asigurarea transportului către beneficiari al suportului alimentar, dacă cheltuielile aferente depășesc bugetul alocat inițial, după caz.”

Proiectul de hotărâre de guvern poate fi consultat mai jos:

Nota de fundamentare:

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Programul Național „Masă sănătoasă” începe pe 1 ianuarie 2024: Masă caldă sau pachet alimentar de 15 lei pe zi de elev / Inspectoratele școlare vor alege școlile care intră în program – proiect
Școlile care vor intra pe noua listă a celor care oferă elevilor o masă caldă ar trebui să îndeplinească criterii de prezență slabă, risc de abandon școlar și profesori necalificați, conform proiectului Programului Național Masă Sănătoasă, pus în dezbatere
Copiii din întreaga Europă ar trebui să primească o masă sănătoasă la școală în fiecare zi – coaliție de experți europeni în nutriție
OFICIAL Lista celor 450 de școli care organizează, în anul școlar 2023-2024, programul Masa caldă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Evaluare clasa a IV-a 2019

Testarea elevilor la ortografie în primul an de gimnaziu, concurs național de scriere și recomandări pentru profesorii de limbă – măsuri propuse de ministrul Educației din Franța pentru „îmbunătățirea stăpânirii” scrisului și cititului

Elevii care intră în primul an de gimnaziu din Franța vor fi testați și la ortografie în cadrul Evaluării Naționale de la clasa a V-a pentru ca profesorii să poată…
Vezi articolul

Alexandru Rafila (PSD) cere o carantină la nivel național timp de o lună, cu sprijin de la guvern pentru activitățile afectate. ”Trebuie o reducere a activităților sprijinită de populație / E intolerabil să avem 500 de morți zilnic”

Alexandru Rafila, principalul comunicator al PSD pe domeniul sanitar, a declarat vineri că e nevoie de o carantină națională de o lună, decisă de comun acord cu patronatele și sindicatele,…
Vezi articolul

Părinții trebuie să își dea acordul pentru testarea elevilor, se vor face teste rapide in școli, anunță Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. Testarea se va face și pentru cadrele didactice care au simptome

Părinții trebuie să își dea acordul pentru testarea elevilor, se vor face teste rapide in școli, anunță Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății într-o conferință de la Ministerul Educației. Redăm declarația: Părinții…
Vezi articolul