PROIECT Tinerii care iau ajutor social și nu au studii, pentru a ocupa un loc de muncă, vor putea participa la programe de tip „A doua șansă”. Cei care refuză nu vor mai primi ajutorul social

1.485 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Tinerii care iau ajutor social și nu au studii, pentru a ocupa un loc de muncă, vor putea participa la programul educațional de tip „A doua șansă”, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a plenului din Camera Deputaților. Cei care refuză nu vor mai primi ajutorul social, după cum apare în document. Camera Deputaților este, în acest caz, for decizional.

Concret, proiectul de ordonanță de urgență modifică Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Conform expunerii de motive, au fost incluse prevederi referitoare la înscrierea persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social în programul educaţional de tip” A doua şansă”, la recomandarea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza locurilor disponibile comunicate de inspectoratele şcolare.

Refuzul de participare va conduce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. În situaţia în care numărul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social depăşeşte numărul de locuri disponibile pentru programul educaţional ”a doua şansă”, inspectoratele şcolare pot aproba, după caz, majorarea numărului de participanţi în formaţiunile existente sau înfiinţarea de noi formaţiuni pentru anul şcolar următor, potrivit sursei citate.

Cei care urmează cursurile de tip „A doua șansă” vor beneficia de decontarea transportului, dacă distanța este mai mare de 5 km față de locuință.

După articolul 29 se introduce un nou articol, art. 29^1, cu următorul cuprins:

„Art. 29^1- (1) Pentru persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social care urmează cursurile programului „A doua şansă”, la o distanţă mai mare de 5 km faţă de locuinţa acestora, autorităţile administraţiei publice locale asigură transportul acestora.

(2) Pentru fiecare persoană în situaţia prevăzută la alin.(1), autorităţile administraţiei publice locale beneficiază de decontarea transportului în limita sumei de 500 lei/persoană/semestru şcolar .

(3) Decontarea sumelor prevăzute la alin.(2) se realizează din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile teritoriale.”

O altă modificare se referă la modificarea grupei de vârstă menţionată în definiţia tânărului NEET în sensul extinderii acesteia.

Iată care este definiția: „IV^4. tânăr NEETpersoana cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 30 de ani, care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională;”

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, se urmărește menţinerea acordării ajutorului social pentru o perioadă de 6 luni de la data încadrării în muncă a persoanei apte de muncă beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii unui raport de muncă/raport de serviciu pentru o perioadă de cel puţin 24 luni.

Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor avea obligația să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din 6 in 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitaţi de aceasta, pentru stimularea angajării. Neprezentarea la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă şi va conduce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.

La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin.(3), cu următorul cuprins: „(3) Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social au obligaţia să se prezinte la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă la fiecare 6 luni, începând cu luna în care au obţinut dovada prevăzută la alin.(1) sau ori de câte ori sunt solicitate de aceasta.”

Forma adoptată de Senat (11 octombrie 2021)

Forma inițială a proiectului de ordonanță de urgență

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Ar trebui să fie foarte neorientați să refuze această a doua șansă. Cei care au programul ăsta în școală știu că nu-i întreabă nimeni de sănătate. Cum intră așa ies, plus diploma de absolvire. Iar ne prefacem că facem ceva.

    1. Confirm. Fac a doua sansa si nu stiu nici sa se semneze, iau permise si omoara oameni. Am avut surpriza ca la permise sa ma roage cineva se etnie sa-i completez eu cererea.Mi-a spus ca nu stie carte, doar semnatura sa o faca. L-am intrebat cate clase are. A zis ca nu a facut la timp, a facut a doua sansa la batranete ca sa ia carnet. Concluzia? O trageti singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Rudolf Cristian, de la Facultatea de Administrație Publică Reșița, a Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, prins de procurorii DNA în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi ca să îi treacă examenele / Acesta este lider sindical și preda cursul de „etică și integritate academică”

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara anunță că l-au reținut pentru 24 de ore pe profesorul Rudolf Cristian, lector universitar, doctor, în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul…
Vezi articolul