Proiectul prin care bursele elevilor să fie plătite până pe 25 a lunii, susținut de Asociația Elevilor din București și Ilfov: Este dezamăgitor să înceapă anul școlar în septembrie, iar bursa să o primești în decembrie

3.214 vizualizări
Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com
Proiectul de lege prin care bursele elevilor să fie plătite până la data de 25 a lunii este susținut de Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „AEBI susține proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, prin care primăriile ar putea fi obligate să livreze bursele elevilor până pe data de 25 a lunii”.
  • Amintim că Edupedu.ro a scris ieri despre proiectul de lege, inițiat de grup de parlamentari PNL, ce propune ca bursele pentru învățământul preuniversitar și universitar să fie plătite elevilor la o dată fixă, lunar și în avans până pe 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.

„Foarte multe primării, inclusiv din București, au sau au avut obiceiul de a livra bursele elevilor în intervale de timp inacceptabil de mari. De exemplu, în luna august 2021, mai mulți consilieri au semnalat faptul că Primăria Sectorului 1 nu a mai plătit nicio bursă din luna martie. În Municipiul Târgu-Mureș, elevi care beneficiază de bursă de excelență nu le-au primit timp de un an”, se arată în comunicat.

Președintele AEBI, Alexia Marinescu, a spus că „din postura de elev, este dezamăgitor să îți înceapă anul școlar în septembrie, iar bursa să o primești în decembrie. Încălcarea dreptului fundamental la învățătură, cu care elevii se confruntă la momentul actual, a devenit un concept clișeic – de care cetățenii sunt conștienți. Vocea noastră se aude, dar nu este ascultată.”

Informații de context

La sfârșitul lunii ianuarie, Sorin Cîmpeanu anunța că va cere preluarea bugetului de burse la Ministerul Educației, de la primării, la prima rectificare, potrivit unui comunicat: „Pentru aplicarea unitară la nivelul tuturor școlilor și liceelor de stat din România și pentru a se asigura plata cuantumului minim garantat prin Hotărârea de Guvern 1.094/2021, Ministerul Educației va propune la proxima rectificare bugetară să-și asume responsabilitatea de plată a tuturor burselor destinate elevilor, de la bugetul de stat, prin bugetul propriu al ministerului”.

Într-o reacție la comunicatul ministerului Educației, mai multe asociații ale elevilor au transmis că propunerea este „inoportună”, pentru că „vor fi restricţionate atribuţiile autorităţilor locale”: „Considerăm această propunere ca fiind una inoportuna, având în vedere faptul că sistemul de învăţământ ar trebui încurajat să meargă într-o direcţie a descentralizării, fiind susţinută implicarea autorităţilor locale, în niciun caz limitată. Mai mult, această schimbare ar fi incorectă faţă de elevii ce provin din unităţi administrativ teritoriale care pun accentul pe propria dezvoltare prin intermediul educaţiei. La momentul actual, în Sectorul 1, un elev cu media 10 poate beneficia de o bursă de merit de 600 de lei, însă prin această schimbare acesta ar ajunge să primească doar 200 de lei pe lună”.

Articolul 82 din legea Educației Naționale stabilește următoarele:

  • „cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului județean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București.”
  • „criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educației și Cercetării. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanță, de merit, a burselor de studiu și a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limitele fondurilor repartizate și în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităților școlare.”

Mai amintim că în 2019, premierului Viorica Dăncilă a anunțat un cuantum minim de 100 de lei al burselor, dar Guvernul a retras declarațiile acesteia.

Cuantumul de 100 de lei a fost aprobat de Guvernul Orban, cu Monica Anisie la ministerul Educației, un an mai târziu, pe 4 decembrie 2020, după aproape doi ani de la adoptarea în Parlament a legii.

O analiză din 2020 a Consiliului Național al Elevilor arăta că aproape 37% dintre primării nu acordă burse pentru elevi, iar 55% dau burse mici și foarte mici. 

Ordinul de ministru prin care crește media de la care se acordă burse de merit și de studiu a fost amplu criticat de elevi și părinți. Elevii au făcut și un protest pe rețelele sociale prin care își exprimau nemulțumirea față de schimbarea criteriilor de acordare a burselor.

Prin același ordin, cuantumul minim al burselor de merit s-a dublat, de la 100 de lei la 200 de lei.

Valoarea burselor, potrivit ordinului de ministru emis în ianuarie
  • 500 ron, pentru bursa de performanță
  • 200 ron, pentru bursa de merit
  • 150 ron, pentru bursa de studiu
  • 200 ron, pentru bursa de ajutor social
Citește și:
Bursele elevilor să fie plătite în avans până pe 25 a lunii, propune un proiect de lege inițiat de grup de parlamentari PNL

Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care 2.500 de școli vor primi granturi de 200.000 de euro pentru a reduce abandonul școlar, aprobat în ședința Executivului de joi. Cîmpeanu: Este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon în 2020 a fost de 26%

Executivul a aprobat, joi, Hotărârea de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care va da undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro destinate Educației pe…
Vezi articolul

Târg educațional online pentru viitorii studenți, în perioada 4-5 septembrie. Peste 20 de universități își prezintă oferta academică la HE.RO Virtual Exhibition

Peste 20 de universități de top din România, printre care Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, UNArte București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și Universitatea de Vest…
Vezi articolul

Petiție online pentru suspendarea tezelor, pentru testarea non-invazivă a tuturor elevilor și pentru măsuri care să nu mai fie “modificate peste noapte”, lansată de Consiliul Național al Elevilor la adresa miniștrilor Educației și Sănătății

“Vă solicităm introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor, suspendarea organizării tezelor în semestrul I al acestui an școlar și înlocuirea acestora cu…
Vezi articolul