Promisiunea primită de sindicatele profesorilor, la întâlnirea de la Guvern: Noua lege a salarizării va fi adoptată de Parlament până la sfârșitul anului 2023

26.485 de vizualizări
Foto: Guvernul României – Facebook
O promisiune primită de sindicatele din Învățământ, în cadrul întâlnirii de la Guvern, a fost că noua lege a salarizării va fi adoptată de Parlament până la sfârșitul anului 2023, potrivit unei informări trimise în teritoriu de cele trei sindicate din Educație, document consultat de Edupedu.ro. Ieri, sindicatele profesorilor s-au întâlnit cu premierul Ciucă, pentru a găsi soluții la problemele angajaților, dar negocierile au eșuat.

„Referitor la elaborarea Legii salarizării, promisiunea a fost că va fi elaborată până în luna septembrie, iar până la sfârșitul anului 2023 va fi adoptată de Parlament”, se arată în informarea sindicatelor.

La discuțiile de la Guvern au participat următoarele persoane: premierul Ciucă; liderul social-democrat Marcel Ciolacu; Ligia Deca – ministrul Educației; Sorin Ion – secretari de stat în Ministerul Educație; Florian Lixandru – secretar de stat în Ministerul Educației; Ioana Lazăr – secretar general al Ministerului Educației, ministrul Finanțelor – Adrian Câciu; Cristian Vasilcoiu – secratar de stat în Ministerul Muncii.

Foto: Guvernul României – Facebook

„În urma prezentării revendicărilor salariaților din învățământ de către reprezentanții federațiilor sindicale, inclusiv aceea de a se emite o ordonanță de urgență prin care să se acorde o indexare a salariilor care să acopere rata inflației, oferta reprezentanților Puterii, a fost:

1. Emiterea unei ordonanțe de urgență pentru aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 pentru salariații din Anexa VIII la respectiva lege;

2. Cuprinderea în Programul de guvernare, care urmează să se elaboreze în următoarele două săptămâni (ținând cont de faptul că se va schimba Premierul), a următoarelor prevederi:

  • Educația, alături de sănătate, să fie domeniu prioritar în ceea ce privește salarizarea.
  • Grila de salarizare pentru învățământ se va constitui plecând de la principiul potrivit căruia ,,salariul profesorului debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie”. La întrebarea noastră dacă se va aplica integral grila de salarizare pentru învățământ într-o singură tranșă, așa cum s-a întâmplat în sănătate după apariția Legii nr. 153/2017, nu am primit un răspuns clar.”

Miercuri, președintele Iohannis a transmis că cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite, după cum a scris G4Media.ro.

„Salarizarea trebuie să apară în grila națională de salarizare care trebuie să fie actualizată și aștept și eu și o să insist pe această chestiune ca la Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării și grilele care se fac pentru învățământ să fie unele care sigur satisfac nevoile sistemului”, a spus Klaus Iohannis.

Ligia Deca a anunțat că luni, pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în școli, va fi o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație și ministrul Muncii.

La sfârșitul lunii aprilie, președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a spus că noua lege a salarizării ar putea fi gata până în septembrie. Aceasta a precizat jurnaliștilor că ministrul Muncii „lucrează la această lege și credem noi că undeva până în septembrie să avem această nouă lege a salarizării, cu salarii mult mai bune, mai atractive pentru personalul din învățământ.”

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Citește și:
Eșec al negocierilor dintre sindicatele din învățământ și premierul Ciucă. ”De luni va fi grevă generală”, anunță liderul sindical Simion Hăncescu
Grevă generală în educație, de luni, cu peste 150.000 de angajați care sistează activitatea în școli, după negocierile eșuate de la Guvern / Pentru ca examenele să nu fie date cu jandarmii, lucrurile trebuie tratate mult mai serios, avertizează sindicaliștii
VIDEO Iohannis: Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie / La Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării
Ligia Deca anunță că luni, pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în școli, va fi o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație și ministrul Muncii: Noi am făcut tot ceea ce ține de noi (…) sper ca acea întâlnire să oprească acțiunea de protest
Noua lege a salarizării ar putea fi gata până în septembrie, spune președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților: În momentul în care finalizezi studiile, ca profesor debutant, cu puțin peste 2.000 lei, considerăm că este o jignire la adresa cadrelor didactice

20 comments
  1. Pe vremea lui Ceausescu, in satul natal, unul dintre parintii mei a fost profesor pe toata perioada activa si director de scoala 12 ani, iar eu am fost elev al acelei scoli. Fara urma de apreciere eronata, spun ca am avut in acea scoala, in acele vremuri, profesori la toate materiile mult mai buni si mai ales mult mai dedicati decat a avut parte fiul meu atat la scoala generala, cat si la cea mai buna clasa a celui mai bun liceu din marele oras in care acum locuim. Ca sa nu fiu banuit de prea mult subiectivism, am sa spun ca si profesorii pe care i-am avut in liceu, liceul meu fiind cotat atunci cam pe locul 5 sau 6 in oras, au fost de asemenea mult mai buni si mai dedicati decat ai fiului meu.
    Am sa mai spun ca in acea scoala mica din amaratul meu de sat, am avut laborator de chimie complet utilat, fiecare elev avea pe masa tot instrumentarul necesar si se facea laboratorul pe bune, am avut laborator de biologie/anatomie dotat cu tot ce se poate imagina ca intrumentar si materiale didactice : microscop la fiecare elev, insectare, schelet uman, mulaje cu anatomia corpului uman, diverse organe sau animalute in borcane de formol, etc., plus proiector, televizor, pick-up, radio. Toate aceste materiale didactice erau folosite la ore, elevii vedeu cu ochii lor, erau angrenati in tot felul de activitati educationale, lucruri practice, lot scolar cu o mica gradina si solar, laborator foto, profesor de muzica caruia ii placeau mult copii ,care stia sa cante la mai multe intrumente si care incerca sa ne initieze, cunoscator si de franceza sau engleza un om extraordinar !
    Am avut baza sportiva extrem de bine utilata : terenuri sportive pentru fotbal, baschet, handbal, aparate pentru gimnastica cum ar fi barna, paralele, cal cu manere, am avut mingi adevarate pentru rugby, fotbal, baschet, am avut corturi si multe altele, cam tot ce se poate imagina, inclusiv vreo doua biciclete.
    Am avut profesoara de istorie responsabila cu organizarea de excursii, pare incredibil acum, dar pe vremea lui Ceausescu aceasta profesoara a reusit sa organizeze inclusiv doua excursii in strainatate, una a fost la Budapesta iar cea de-a doua in Bulgaria, multe alte excursii foarte frumoase in tara pe care mi le amintesc cu drag, bine organizate, cazari foarte bune si pe d-na profesoara pe post de ghid.
    La fiecare 5 ani profesorii erau chemati la Bucuresti la perfectioanare , exigenta era mare, examene grele, orele erau pregatite bine acasa, lucrarile corectate imediat, in calitate de director mergeai la familiile celor de o anumita etnie sa-i aduci pe copii la scoala, veneau cateva zile , apoi iar te duceai dupa ei, te ocupai de toate problemele administrative, periodic primeai inspectori in control de la Inspectoratul Scolar care participau la ore pentru a evalua prestatia profesorului si nivelul de pregatire al elevilor si nu era deloc o formalitate !
    Salariul cu tot cu functia de director nu cred ca a depasit vreodata suma de 3000-3200 lei, era asadar o idee mai mare decat salariul mediu de atunci !
    Pe parcursul intregii perioade a scolii generale, una dintre cele mai bune din oras, si pe tot parcursul liceului cotat ca cel mai bun din oras, fiul meu de felul lui extrem de dornic de a invata, foarte ambitios si competitiv, cu rezultate foarte bune la olimpiade si la alte concursuri, nu a tinut in mana un microscop sau o eprubeta, nimic din ce spuneam mai sus nu s-a intamplat, nu a avut un inspector la clasa in control, a fost doar in doua sau trei excursii de o zi fara cazare pentru ca atatea s-au organizat !
    Insa ceea ce eu am perceput in calitate de parinte, este ca fiul meu a avut parte de profesori cu prestatii mediocre si chiar de au fost vreo doi sau trei care si-au facut treaba, in general am perceput o mare durere in cur fata de copii ! Iar cea mai mare durere in cur am vazut-o in pandemie, saptamani intregi fiul meu ca si altii de altfel, in prag de bacalaureat, a stat inchis intr-o camera fara sa fie sunat nici macar o singura data de diriginte sau de alt profesor, fara niciun pic de suport moral sau logistic iar doamna ministru era de o incoerenta ( ma abtin sa zic mai mult) care probabil a exasperat multi parinti, pentru ca in final sa se decida anularea examenelor la facultate si participarea pe baza de dosar cu notele de la bacalaureat, o mare nedreptate pentru copiii buni, fiind imposibil sa departajezi corect pe niste subiecte foarte usoare, asa ca au intrat alandala, graficele de redistribuire la facultati care nu se suprapuneau, totul online in pandemie, un mare consum de energie si bani cheltuiti, din puntul meu de vedere , efectiv o loterie, fara nicio legatura cu idee de selectie corecta, sistemul efectiv a mictionat pe toata munca fiului meu din cei 12 ani de scoala si l-a amestecat cu cei mediocrii cu note generale pe intreg liceul la materiile importante de chiar sub 6 sau 7. Ca sa nu mai zic ca am vazut destule rezultate dubioase in urma contestatiilor, inteleg ca au gresit la o materie, dar sa vezi ca fac unii contestatie la cele trei probe si la toate sau la doua dintre ele primeste peste un punct dupa contestatie ? Apoi atmosfera de la sedintele cu parintii… pai mi-a fost dat sa aud din gura profesoarei : ,,D-na judecator va felicit pentru ce casa frumoasa v-ati facut!” si alte asemenea gesturi fata de unii parinti si desigur se intampla si invers !
    Ca sa ma fac bine inteles, la scoala generala unde parintele meu a fost director, am fost tratat poate chiar cu mai mare exigenta decat restul elevilor , atat de catre propriul parinte, cat si de catre ceilalti profesori si nu am avut parte de niciun privilegiu. Profesorii aveau respectul parintilor si al elevilor, aveau prestanta si aveau si autoritate. Salarii nu prea aveau nici atunci si totusi isi faceau datoria cu mult mai multa seriozitate !
    Se faceau si atunci meditatii, cred ca erau chiar mai scumpe, asa ca ieseau bani frumosi, am auzit profesor care spunea ca mergea la mare cu banii de o masina ! Cu aceasta activitate nu am fost de acord nici atunci, nu sunt nici acum , dupa parerea mea educatia copiilor ar trebui sa se termine la clasa, temele ar trebui facute tot cu profesorii, copii ar trebui sa aiba timp liber dupa o anumita ora !
    Din punctul meu de vedere orele suplimentare lucrate de copil sub forma de meditatie sau la presiunea parintilor, tot ce nu este din propria dorinta, inseamna abuz !
    Educatie finaciara, educatie civica, istoria religiilor nu religie, sa fie invatati sa gandeasca, sa aiba o gandire critica, nu sa li se toarne !
    Domnilor profesori si sindicalisti, in fata mea argumentul ca invatamantul este jos ca performante pentru ca salariile sunt mici nu tine, ba chiar ma revolta ! De acord salariile sunt mici, mai sunt si altii care ar merita salarii mai mari pentru cat muncesc, cine vreti sa vi le plateasca mai mari, dar pensia cine vreti sa v-o platesca, cei care acum ies pe geam si intra iar pe usa in timpul orelor si care nu stiu pe ce lume sunt? Atata timp cat rezultatele in invatamant sunt tot mai proaste, eu nu ma pot impaca cu gandul ca din munca mea sau a altora vi se maresc salariile si logic este sa vezi rezultate si apoi sa vina recompensa. unde lucrez eu asa este ! Sistemul de salarizare trebuie gandit ca la privat , esti profesor debutant dar ai rezultate bune, intr-un an iti dublam salariul chiar daca il depasesti pe unul cu 35 ani vechime care nu mai da rezultate !Nu corespunzi sau nu ai vocatie la intrarea in sistem, nu intri !
    Restructuram programa scolara, informatii utile, relevante , ore interactive, mult mai aplicate, posibilitatea elevului de a alege o anumita programa in functie de preocuparile si abilitatile lui, stimularea exprimarii personalitatii, stimularea abilitatilor de comunicare, de a lucra in echipa, concentrarea pe integrare, stimularea gandirii rationale din punct de psihologic , recunoasterea si folosirea emotiilor in scop creativ!

  2. Câteva ideei 🙂

    1. Sistemul educational actual ar trebui desființat din temeli cu interdicție pentru actualii angajati sa se mai angajeze timp de minim 5 ani.
    Explicația sta în mentalitate…. ori cati bani le-ai da celor din sistemul actual tot aia vor face ce fac si acum adică mai nimic.
    2. Angajați câțiva care sunt cei mai buni la predat (explica materia lor si utilizarea in practica) si au cel putin cativa ani intr-o multinationala (prieteni angajati la stat stiu de ce !)
    Înregistrate cursurile și puse gratuit la dispoziție în Romana pe YouTube sau alta platforma.
    3. Sistem de testare ca în IT odată la câțiva ani dai examen din nou (te recertifici) te duci și dai examen ca la politie pentru carnet 😉 în afara sistemului scolar ca să nu mai existe suspiciuni.
    4. Scoala transformata în centru de socializare, activități sportive, project management suport pentru invatare și deschisa pentru oricine vrea sa învețe și are probleme de înțelegere.
    5. Cursuri de pregătire pentru meserii doar în sistem privat și ținute doar de oameni care au experienta dovedita în domeniul de activitate pe care predau.

    Pentru actualii profesori…
    “Piata munci duce lipsa de forță de munca!”
    Dovediți ce știți sa faceți ceva practic în privat pe salariile pe care credeți voi ca le meritați dacă se găsește cineva sa vi-le plătească.
    Altfel dacă va judecam după rezultate luați cam mulți bani pentru ce dovedesc rezultatele de examenele nationale…

    P.S. Lăsați gramatica și greșelile de ortografie deoparte nu sunt interesat de corectura pe text 😉 multe din ele sunt intenționate 😉
    P.P.S Gândiți-vă ca în ultimii zeci de ani au apărut ocupații care necesita mult mai multa pregătire decât aveți voi și nu mai priviți parinti de sus e posibil ca unii dintre ei sa aibă mai multa școală si experienta ca voi.
    P.P.P.S Învățați sa folosiți calculatorul, Învățați sa trimiteți mail-uri parintilor, Învățați sa comunicați, Învățați sa respectați pe cei ce va plătesc salariile, Înțelegeți ca parinti vă încredințează ce au mai de pret, copii lor!
    Pentru a fii educați nu prostiți mai tare…
    Am predat câțiva ani asa ca nu-mi spuneți ca nu știu despre ce e vorba…
    Sunt parinte și am văzut școală prin copii mei în toata “splendoarea” ei…
    Plătesc o cârcă de bani taxe și impozite din care o mica părticică ajunge și în salariile voastre…
    Am învățat și pe “afara” în mai multe sisteme de invatamant asa ca am cu ce sa compar…
    Asa ca în final gândiți-vă bine ce veți face în viitor și cum…
    Înainte sa deschideți gura că vreți lefuri ca în Occident (pentru ca de fapt aia vreti!) uitati-va în oglinda și gândiți-vă ce va mai lipsește în comparație cu cei care muncesc prin multinaționale mari în privat… care e diferența între voi și ei 🙂

    1. 1. Se pare că ai postat comentariul doar ca să îți faci reclamă!
      2. Reclamă se pare că faci și la multinaționala la care lucrezi.
      3. Vai de copiii la care ai predat (copiii se scrie cu 3 ,,i”)… Sper că reții!
      4. Dacă ai predat (așa cum spui) înseamnă că ești unul dintre profesorii care și-au luat salariul fără să își facă treaba la catedră și ai fost mulțumită de banii primiți degeaba. Nu toți suntem la fel! Nu văd de ce generalizezi…
      5. Dacă chiar ai fost cadru didactic înseamnă că ți s-a sugerat să pleci din învățământ decât să te mai faci de râs (era indicat tu să stai în bancă iar elevul la catedră)!

  3. Ce nu intelegeti ?
    Profesorii, medicii nu conteaza in economia masinii de vot pentru ca sunt prea putini numeric si prea dezbinati si pentru ca EI au copiii la scoli private din tara sau din strainatate si pentru ca, la fel, de tratat se trateaza tot doar in clinici private.
    Iar faptul ca acum ies din scoli mai multi analfabeti decat cei scoliti, educati, iarasi ii avantajeaza pentru ca se duc la vot fara sa aiba habar pe cine si de ce voteaza !
    Si, da, pentru magistrati e musai sa se gaseasca bani, oricand si oricat de multi, pentru ca astia sunt cei care ii scapa de puscarie !

  4. Nu crede numeni ce spun politicienii! De ce ar crede profesorii care au fost mințiți de nenumărate ori? Adevărul e că ne conduc niște MĂGARI!

    1. “Așa este”!Doar profesorii plătesc rate, chirii, navetă, etc., la restul le pică din cer.
      Alții, când termină facultatea, nu au nici măcar 2000 lei.

      1. …pentru că, după mintea ta, un profesor ar trebui să câștige salariul minim pe economie. Și dacă se poate, să fie plătit așa până la pensie (dac-o mai apucă).

        De unde apăreți, bre? Voi gândiți înainte de a vă apuca să bateți pe o tastatură? Vreți învățământ la nivel ”lux”, dar dacă s-ar putea, să fie gratis, poate să vină profesorii cu bani de acasă pentru a avea privilegiul de a li se pune cuțitul la gât în timpul orei de către stimabilul educabil!

  5. Știți ca un militar cu facultate, are netul de 3200 lei.. Sa va dea salarii, fără atâtea sporuri…. Asta e invenția celor speciali… care nu recunosc ca mulg din banii statului mai multe venituri.. pensia ca pensia… dar, prostimea nu are drepturi la atâtea sporuri și nici atâtea venituri… Rușine guvernanților…. Luați exemplu de la alte tari, unde de la stat ai un singur venit și pensii private câte vrei… Iar, profesorii sa facă greva pt materia stufoasa care este acum, și tinerilor nu le rămâne în cap nici măcar 20%

  6. Iar ne duce cu zăhărelul!
    Asta înseamnă că va fi aplicată din ianuarie 2025, căci anul viitor este an electoral și nu se fac măriri!

  7. Promisiuni au mai fost dar niciodată nu au fost puse integral în aplicare.Ca și acum,cei care promit azi,nu vor mai fi la guvernare până în final de 2023 așa cum spun…Apoi o promisiune scrisă a fost aia cu 6 la sută din PIB pt învățământ,dar degeaba…Dar cel mai concret caz este cel al profului cu vechime,care are drept la 16 ore săptămânal,este rugat sa presteze 18 ore săptămânal,iar diferența de la 16 la 18 ore nu se plătește nicidecum dintotdeauna in acest caz… Nu mai spun că profesorii sunt obligați să își plătească cele consumabile sau deplasările la cercurile pedagogice impuse.Rușine!

  8. Rezolvare:
    Pana la aparitia noii legi a salarizarii, toti angajatii din invatamant, ca domeniu de prioritate nationala, vor primi un spor de 75% fata de salariul de baza!
    Nu e adevatat ca NU SE POATE, de fapt NU SE VREA!
    Daca sindicatele nu tradeaza, problema se va rezolva in acest fel! Nu exista o problema, e reaua vointa a unor politicieni carora nu le-a placut cartea si au urat profesorii!

  9. Haha, pana la sfârșitul anului auzi :))). Nene tu uiți ca de Luni acum, peste 3-4 zile adică, tot sistemul de învățământ e blocat. Mult succes cu sfârșitul anului 2023.
    Ce prăpădiți excroci ma :)))

  10. Băieții ăștia, doctori reșapați pe la Spiru Haret, Facultatea Ecologică din fundul curții, discută discuții.Au pașapoartele pregătite să emigreze în țările calde cu borsetele doldora de bănet, specimene autohtone care nu acceptă realitatea. Au ca mentor pe Budea, o nonvaloare clasică a societății românești, care trasează direcția de urmat. Rușine să vă fie.

  11. Băieții ăștia, doctori reșapți pe la Spiru Haret, Facultăți Ecologice din fundul curții, discută discuții, cu pașapoartele pregătite să emigreze în țările calde, cu borsetele doldora de bănet, specimene care nu acceptă realitatea și iau ca mentor pe atotștiutoarea Budea, o nonvaloare clasică a societății romănești,, aceștia hotăresc pentru noi. Rușine să vă fie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sănătății, apel către părinți: Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu-l trimiteți la școală, poate să-i facă rău lui și poate să le facă rău și altor oameni, nu numai copiilor ci și celor de acasă

„Testarea în școli va fi literă de lege” și măsurile din septembrie trebuie menținute în școli, iar părinții să nu își lase copiii cu simptome să vină la școală, au…
Vezi articolul

Regulile pentru proba scrisă de la Titularizare 2023. Candidații intră în săli până la ora 8. Sunt interzise instrumentele de scris a căror cerneală se poate șterge. Când poate fi anulată lucrarea – document

Procedura pentru proba scrisă de la concursul național de Titularizare 2023 a fost publicată de Ministerul Educației. Proba scrisă este organizată în data de 12 iulie, conform calendarului oficial. Accesul candidaților…
Vezi articolul

Val neașteptat de mare de tineri participanți la Concursul de Poezie București 2023, anunță organizatorii, care sunt nevoiți programeze Festivitatea de premiere pe 11 noiembrie, o săptămână mai târziu decât era inițial

Organizatorii Concursului de Poezie pentru tineri – București 2023 anunță participanții că datorită numărului mare de concurenți, care duce la prelungirea jurizării, sunt nevoiți să amâne Festivitatea de premiere cu…
Vezi articolul