Propuneri anti-nepotism la Universitatea din Oradea. Plus: prevederi anti-corupție pentru șefii instituției

973 de vizualizări
Foto: Universitatea Oradea / Facebook.com
Președintele senatului Universității din Oradea, Sorin Curilă, a propus o serie de modificări radicale ale Cartei universitare, potrivit EBihoreanul. Printre cele mai dure propuneri se numără interdicția de a a ocupa funcții de șef de departament sau decan pentru cei care au rude angajate în universitate.

Dacă va fi adoptată, regula ar produce un cutremur în Universitate, scrie EBihoreanul, dând câteva exemple de decani care au rude angajate: Adrian Maghiar de la Facultatea de Medicină, Alexandru Ilieş (Geografie, Turism şi Sport), Valentin Mirişan (Drept), Mircea Gordan (Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Ioan Chereji (Protecţia Mediului).

O altă propunere este legată de posibilitatea demiterii rectorului universității de către Senat dacă acesta e condamnat definitiv într-un dosar de corupție sau dacă situația financiară a instituției se degradează timp de doi ani.

Mai mult, noua Cartă ar înăspri şi competiţia pentru decanate, scrie sursa citată. Astfel, şefii facultăţilor ar urma să fie selectaţi de o comisie formată în număr egal din rector şi prorectori, respectiv senatori, spre deosebire de varianta actuală, care prevede că decanii sunt numiți de rector.

Propunerile vor fi votate pe 15 aprilie în ședința Senatului universității.

Citește aici propunerea de Cartă a Universității din Oradea

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții Universității de Medicină și Farmacie din Iași, susținuți de Liga Studenților din Iași, vor protesta luni, 26 iunie, față de majorarea taxelor de cazare și școlarizare și impunerea prezenței obligatorii la cursuri

Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, susținuți de Liga Studenților (LS IAȘI), vor protesta luni, 26 iunie, de la ora 12, pe esplanada din fața UMF…
Vezi articolul

OFICIAL 6 școli pilot vor funcționa anul acesta, din care una este din mediul rural și una privată, după ce au fost depuse peste 20 de cereri. Cea mai importantă componentă pilotată – „transformarea curriculară” / Se va pilota și înlocuirea tezelor semestriale cu un portofoliu al elevului

Începând cu anul școlar 2021-2022 vor funcționa șase școli pilot, anunță Ministerul Educației într-un comunicat primit de Edupedu.ro. „În cele șase școli-pilot elevii și profesorii vor avea parte de un…
Vezi articolul