PSD anunță că guvernul va plăti elevii cu 10 lei pentru fiecare zi în care nu au absențe. Măsura apare drept „prioritară” din semestrul II

12.428 de vizualizări
10 lei
Foto: Edupedu.ro
Vouchere de 10 lei pentru fiecare elev care are o zi cu prezență integrală, asta prevede una dintre măsurile anunțate de PSD. Un set de măsuri  cu titlul „măsuri prioritare pentru semestrul al II-lea” a fost publicat de către PSD pe pagina oficială, iar printre acestea se numără și câteva care vizează Educația.

Măsura 12, așa cum este enumerată în Raportul de Guvernare al PSD, prevede „Vouchere de 10 lei/elev pentru fiecare zi de școală cu prezența integrală”. După care apare o explicație legată de implementare: “plata se va face la începutul lunii următoare. În anul școlar 2019-2020, voucherele vor fi acordate elevilor din ciclul primar, iar începand cu anul școlar 2020-2021 și celor din învățământul gimnazial”

SURSA: PSD

Dacă s-ar aplica această idee, atunci un elev care frecventează toate orele lunar, în toate cele aproximativ 20 de zile de școală, ar urma să primească 200 de lei în luna următoare. Cei care au lipsit o jumătate de lună, chiulind 10 zile din cele 20, deci două săptămâni de școală, vor primi “doar” 100 de lei luna viitoare.

În învățământul primar și gimnazial sunt 1.653.688 elevi, iar în învățământul liceal sunt 629.755 de elevi, potrivit Institutului Național de Statistică.  Dacă ar fi să primească toți câte 200 de lei pe lună, efortul bugetar ar fi 456.688.600 pe lună, adică peste 3 miliarde de lei pentru cele circa 7 luni de școală dintr-un an calendaristic.

În același raport, apare și eliminarea impozitului pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei obtinute de familiile cu copii.

Măsura 26 prevede programul „Digitalizarea învățământului românesc”, cu dotarea claselor cu table și tablete, digitalizarea manualelor și realizarea de laboratoare digitale pentru științe. Iar la măsura nr 27 „programul infrastructura educațională”, care prevede grupuri sanitare în toate școlile, obținerea autorizației de funcționare pentru toate școlile.

SURSA: PSD
SURSA: PSD

Prezentările au apărut inițial pe pagina de Facebook a lui Cristian Socol, profesor la ASE, economist cu vederi de stânga, în trecut consilier al premierului Victor Ponta și cunoscut drept unul dintre artizanii programului economic al PSD (sursa). Socol a făcut parte și dintr-un comitet care ar fi trebuit să schimbe legea Educației – potrivit unui comunicat al ministerului din 2018.

FOTO: Edupedu.ro


7 comments
  1. Suntem o tara bolnava, la cap bineînțeles. De ce trebuie sa ii plati pe elevi , vin sau nu la scoală ei sI familiile lor sunt răspunzători.
    Avem bani de risipit sau sa vrem sa pregătim viitoarea masa de votanți, Romania educată.
    Cr rușine….

  2. Anul acesta elevii cu 10 la Evaluarea Nationala nu au putut fi premiati de catre Consiliile Judetene si de catre Primarii, deoarece in decembrie guvernul a dat o OUG care le interzice acest lucru ! Sunt aproximativ 460 de copii in toata tara, care meritau sa vada ca eforturile lor sunt apreciate si motivate si de comunitatea locala dar pentru ei nu sunt fonduri, e ctiza ! In schimb guvernantii au bani de pensii speciale pentru alesii locali ! Acolo nu sunt limitari la bugetele locale ! Rusine !

  3. Am o intrebare de bun simt.Cum reusesc eu sa activez motivatia intrinseca a copilului daca la nivel de politica de stat se promoveaza o asemenea filosofie a scolii?Ce vor intelege copiii dintr-o asemenea aberatie? Ca pot sa stea toata viata cu mana-ntinsa.Nu va suparati,e chiar periculoasa o asemenea abordare pentru varstele fragede.Ei n-au un sistem de valori bine inchegat si nici discernamantul necesar,vor fi invatati sa speculeze.Asa ii invatam noi sa valorizeze castigul obtinut cu sudoarea fruntii?Cum ii calim pentru examenele vietii?

  4. Facem jumatate- jumatate banii si nu e nevoie sa veniti la ora de x – sau – o clasa in care profesorii sunt amenintati sa stearga absentele sa aiba elevii bani de tigari.

    Interesant.

    1. Ok, deci motivam cu bani copiii de 7-15 ani sa vina la scoala. Ok, oarecum. Dar dragii mei PSDIȘTI, voi la liceeni nu va gânditi? In loc sa motivați învățământul liceal, unde absentele nu mai au loc în catalog, voi recompensați niste copii, din care multi nici nu stiu valoarea banului. Ei, ne place, e bine…bravo dragilor. Halal chestie.

      1. Bine zice Corina in acest comentariu. Invatamantul liceal nu? Tocmai acesta trebuie incurajat mai mult nu cel primar in care copiii sunt de varsta 7-11 ani fiindca ei nu stiu valoarea banului. Dar na, traim in Romania unde Dragnea ne controleaza pana si din penitenciar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Situație paradoxală în noile direcții județene de învățământ, foste inspectorate școlare, de la 1 noiembrie: angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, dar funcțiile lor rămân de inspectori / Care sunt atribuțiile noilor DJÎP – surse

Noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar, rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei…
Vezi articolul

Elevii din Republica Moldova vor putea participa la olimpiadele din România, plus: 2.550 de burse pentru școală și facultate, inclusiv rezidențiat. Protocol de colaborare în educație între România și Republica Moldova, semnat de miniștrii Sorin Cîmpeanu și Anatolie Topală într-o ședință comună a celor două guverne organizată în premieră la Chișinău

Elevii din Republica Moldova vor putea să participe la olimpiadele și concursurile organizate în România, iar programul de burse de studii pentru elevii și studenții din România și din Republica…
Vezi articolul

Pregătire gratuită la Matematică, organizată în aer liber de un tânăr profesor din Mureș pentru elevii aflați în dificultate sau cu nevoi speciale. David Baratoși: Vreau să fie cât mai nonformală această activitate, să dau exemple din natură

Un tânăr absolvent al Facultăţii de Matematică a Universităţii de Vest din Timişoara, David Baratoşi, a început, joi, în Cetatea Târgu Mureş, să predea lecţii gratuite de matematică, în aer…
Vezi articolul

Școlile pot depune cererile pentru acreditare, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă periodică ARACIP până pe 15 martie, anunță instituția într-o notă către inspectorate. Documentele se trimit la sediul agenției

De joi, 3 ianuarie, până pe 15 martie 2024, școlile pot depune cererile pentru acreditarea, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă ARACIP, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare în…
Vezi articolul