Școlile pot depune cererile pentru acreditare, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă periodică ARACIP până pe 15 martie, anunță instituția într-o notă către inspectorate. Documentele se trimit la sediul agenției

3.331 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
De joi, 3 ianuarie, până pe 15 martie 2024, școlile pot depune cererile pentru acreditarea, autorizația de funcționare provizorie sau evaluarea externă ARACIP, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare în decembrie anul trecut de instituție. Primele evaluări externe încep pe 29 ianuarie.

Evaluarea externă a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) se va desfășura până la data de 28 iunie, după cum se arată în calendar. Până pe 31 iulie instituția va decide și va emite actele administrative.

  • Descarcă de mai jos din articol cererile necesare și fișele tip pentru fiecare din cele trei evaluări externe – autorizarea de funcționare provizorie, acreditarea și evaluarea externă periodică, modelele actualizate în septembrie 2023.

Iată calendarul activităților de evaluare externă, conform notei ARACIP:

Între 3 ianuarie și 15 martie 2024: înregistrarea cererilor de evaluare externă (pentru autorizarea de funcționare provizorie, acreditare și evaluare externă periodică)

Între 29 ianuarie și 28 iunie: derularea activităților de evaluare externă;

Între 12 februarie și 19 iulie: analiza rapoartelor la nivelul Consiliului ARACIP;

Între 12 februarie și 31 iulie: decizia și transmiterea actelor administrative.

„Cererile de către ARACIP se transmit în format letric, însoțite de fișa-tip, în termenele comunicat anterior, la sediul instituției (str. Spiru Haret, nr 12, camera 35, sector 1, București). Toate formatele de cerere sunt disponibile pe site-ul ARACIP https://aracip.eu, la Secțiunea „Informații utile””, scrie în nota către inspectorate, care poate fi consultată mai jos.

Potrivit notei, în situația cererii de autorizare a unui nou furnizor de educație/ a unei noi unități de învățământ preuniversitar, raportul de evaluare internă se depune și pe suport electronic (CD/DVD/stick de memorie), însoțind documentația de mai sus.

DOCUMENT Nota ARACIP din 15.12.2023:

Iată documentele necesare pentru autorizația de funcționare provizorie (AFP) 2024, în format Word (sursa):

DESCARCĂ Cerere AFP Unitate existentă – educație antepreșcolară:

DESCARCĂ Cerere AFP Unitate nouă – educație antepreșcolară:

DESCARCĂ Cerere AFP Unitate existentă:

DESCARCĂ Cerere AFP Unitate nouă:

DESCARCĂ Fișa tip pentru o unitate de învățământ existentă:

DESCARCĂ Anexa la fișa tip pentru o unitate de învățământ existentă:

DESCARCĂ Fișa tip pentru o unitate de învățământ nouă:

Documentele necesare pentru acreditarea școlilor 2024 (sursa):

DESCARCĂ Cerere acreditare 2024:

DESCARCĂ Fișa tip pentru o unitate de învățământ existentă:

DESCARCĂ Anexa la fișa tip pentru o unitate de învățământ existentă:

Evaluarea externă periodică 2024. Documentele necesare (sursa)

DESCARCĂ Cererea pentru evaluarea externă periodică:

DESCARCĂ Fișa tip pentru o unitate de învățământ existentă:

DESCARCĂ Anexa la fișa tip pentru o unitate de învățământ existentă:

Viitoarea ARACIP va prelua inspecțiile actualelor inspectorate școlare

Amintim că desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în direcții județene pentru învățământ preuniversitar (DJIP) – care lasă viitoarei ARACIP (ARACIIP) componenta de inspecție școlară, conform legii educației 198/2023 în vigoare de 4 luni – este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026.

Edupedu.ro a scris pe 13 decembrie că ministra Educației, Ligia Deca, recunoaște că a oprit reforma instituțiilor din Învățământ – inspectoratele școlare, ARACIP, casele corpului didactic (CCD). Întrebată de Edupedu.ro cum poate face reformă cu instituții nereformate, Deca a spus că „se pot face foarte multe lucruri cu profesioniștii care sunt deja în sistem“.

Pe 24 noiembrie 2023 scriam că desființarea inspectoratelor școlare ar fi amânată până la 1 ianuarie 2025 „cel puțin”, conform surselor Edupedu.ro. De la acel moment, nici Ligia Deca, nici Ministerul Educației și nici altcineva din Guvern nu a anunțat oficial că reformele prevăzute în legi se amână.

Inspectoratele școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar, rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Pe 29 ianuarie 2024 începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP – notă trimisă inspectoratelor școlare. Calendarul complet al activităților
Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026 – proiect de OUG
Ligia Deca, despre oprirea reformei inspectoratelor școlare, caselor corpului didactic și ARACIP, prevăzută de legea Educației: Am preferat să păstrăm capacitatea pe care o avem. Cred că se pot face foarte multe lucruri cu profesioniștii care sunt deja în sistem / Toate inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt politizate de șefi numiți de la partid
Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026 – proiect de OUG
Astăzi ar trebui să intre în vigoare regulamentele de funcționare pentru noile inspectorate școlare, centrele pentru carieră didactică și ARACIIP
Ianuarie 2023 – Pe 30 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare. Calendarul complet al activităților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Școlile și grădinițele de stat și private se închid începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie, din cauza coronavirusului. Orban: Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare. Am lăsat un timp de adaptare părinților

Toate școlile și grădinițele din România, de stat și private, vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie. Comitetul național pentru situații de urgență a decis…
Vezi articolul