Pseudoștiință în manualul de Limba Română de clasa a IV-a: În Munții Bucegi există o zonă în care organismul…

14.182 de vizualizări
“În Munții Bucegi, în preajma stâncilor Babele și Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu obosește și se înviorează brusc”, învață copiii de clasa a IV-a în unul dintre manualele de Limba și literatura română. Fragmentul din manual, publicat de Digi 24, este urmat de întrebări, prin care copiii sunt verificați dacă au înțeles “misterele din Bucegi”.
Ce spune Manualul de Limba și literatura română de clasa a IV-a, al editurii Intuitext, la pagina 77 (vezi aici manualul integral):
  • Misterele din Bucegi
    În Munții Bucegi, în preajma stâncilor Babele și Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu obosește și se înviorează brusc. Specialiștii spun că aici se manifestă un fenomen magnetic rar întâlnit, care are efecte benefice uluitoare asupra organismului uman.
  • Este, foarte probabil, cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România.”
  • “În zona stâncilor Babele și Sfinxul se manifestă un fenomen magnetic cu efecte benefice asupra organismului uman.”

Textele fac parte din capitolul “Învățăm cum să învățăm”.

Problema apare atunci când elevii sunt întrebați exact din aceste conținuturi de pseudoștiință.

Dacă dau pagina, la pg. 78, elevii de clasa a IV-a au următoarele exerciții la care trebuie să răspundă:

 

Citește și:

EXCLUSIV Greșelile din manualul de Matematică de clasa a VI-a scos de Editura unică: exerciții incomplete, probleme eronate

 


5 comments
  1. Dar ce spuneți de faptul că, manualul de Știinele naturii de clasa a III-a îi învață pe copii că gravitația discrimimează?! Acolo scrie, negru pe alb, că “Masa corpurilor influențează viteza cu care acestea se deplasează în cădere. Un corp cu masa mai mare ajunge msi repede pe pământ decât unul cu masa mai mică, dacă vor cădea de la aceeași înălțime.” Ori asta e PROFUND eronat!

    1. Ba nene, ești prost rău.
      Da normal că este influențată, și asta este datorată rezistenței aerului.
      Deci deșteptul p….., E corect trecut în cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Academiei Române Ioan Aurel Pop îndeamnă la preţuirea „valorilor româneşti, așa cum sunt ele” / 15 ianuarie, ziua nașterii poetului Mihai Eminescu marchează Ziua Culturii Naționale

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, îndeamnă, de Ziua Culturii Naţionale, la preţuirea valorilor româneşti, „aşa cum sunt ele”, la cultivarea limbii „ca un fagure de miere”, fără ostentaţie şi emfază,…
Vezi articolul

Criterii de departajare netransparente la Olimpiada de Limba română pentru minorități în județul Caraș-Severin și presiuni asupra profesorilor, acuză unul dintre părinții elevilor participanți / Inspectoratul școlar județean cercetează cazul

Criterii de departajare netransparente la etapa județeană a Olimpiadei de Limba română pentru minorități, în județul Caraș-Severin, acuză unul dintre părinții elevilor participanți. Doi elevi au obținut punctaje de calificare…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu, la Guvern / Foto: gov.ro

UPDATE Guvernul a decis suspendarea prezenței fizice și la grădinițele și școlile private, acestea pot face școală online. Hotărârea de guvern urmează să fie publicată în Monitorul Oficial / Briefing de presă la ora 13:00

Ședința de Guvern programată pentru ora 11:00, în care s-a decis suspendarea prezenței fizice și la școlile private, a început la o oră și jumătate întârziere față de la momentul…
Vezi articolul