Raluca Turcan, ministrul Muncii: 26% dintre beneficiarii de ajutoare sociale din România au până în opt clase, iar 10% până în patru clase

719 vizualizări
Raluca Turcan / Foto: gov.ro
Dintre beneficiarii de ajutoare sociale din România 25% au până în 8 clase, iar 10% până în 4 clase, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la o conferință online organizată de Newsweek pe tema învățământului profesional. Aceasta a catalogat procentul celor care nu și-au încheiat studiile drept „chiar mare”.

Ministrul Muncii a mai spus că pentru cei care nu și-au terminat studiile, vor fi făcute programe de tip „A doua șansă”.

„Pe noi, ca minister al Muncii, să spunem că ne interesează foarte tare ce se întâmplă cu copiii când ies din sistemul de educație. Evident că ne-am dori să iasă din sistemul de educație la un număr cât mai mare de ani de studiu, din nefericire noi am finalizat acum o campanie privind beneficiarii de ajutor social în România și am cu putut constata că aproximativ 10% dintre beneficiarii de ajutor social au până în patru clase și aproximativ 26% au până în opt clase.

Așadar există în societatea românească, pentru persoanele extrem de vulnerabile, dependente de ajutor social, un procent destul de mare, chiar mare, de oameni care nu și-au finalizat numărul de ani de studiu care să le permită acces la meserii mai bine plătite.

Și atunci pentru aceștia, împreună tot cu Ministerul Educației, dorim să derulăm programe de tip „A doua șansă”, pentru că fiecare an în plus de studiu, de educație, reprezintă un pas înainte pentru accederea la forme de calificare ulterioare”, a explicat Turcan.

Ministrul Muncii a spus că o altă categorie este cea a românilor care nu au o calificare potrivită.

„În afară de cei care nu au terminat patru sau opt clase, îi avem pe cei care nu au calificarea necesară. Și aici calificarea este important să fie gândită și să fie realizată în special sub coordonarea Ministerului Muncii tot în parteneriat cu angajatorii, cu mediul economic. Pentru că dacă oamenii nu sunt calificați pe piața muncii, atunci, practic un angajator are o problemă cu costurile pentru pregătirea forței de muncă, cu migrația forței de muncă, pentru că firma riscă să fie atrasă de alți angajatori aflați în competiție și, de asemenea, de identificarea României ca un loc de dezvoltarea investițiilor bazată pe forță de muncă mai slab calificată, mai ieftină, ceea ce pe fond duce la un nivel al veniturilor mai scăzute. Este un lanț logic care are la bază pregătirea forței de muncă. Dacă forța de muncă este bine pregătită în sistemul de educație și ulterior în calificare, atunci și sistemul de dezvoltare al angajatorilor, al antreprenorilor și mediul economic, în general, sunt superioare și ajung să-i plătească mai bine pe cei cu care lucrează”, potrivit ministrului Turcan.

„Cred cu tărie că nu mai trebuie să ne gândim că toți copiii trebuie să aibă o facultate pentru că din nefericire numărul șomerilor cu diplomă este în creștere în România și lucrul acesta se simte deopotrivă la angajatori, se simte și în lipsa de competitivitate pe care România o are în raport cu celelalte țări.

Pe Planul Național de Redresare și Reziliență vor exista sume importante pe întărirea învățământului profesional în sistem dual, în parteneriat practic cu angajatorii, cu cei care absorb și forța de muncă ulterior când părăsește sistemul de educație. De asemenea celălalt partener reprezintă familia, în familie practic se creează deprinderile și părinții la rândul lor trebuie să-și urmărească copiii, să înțeleagă ce abilități au și să încerce să-i direcționeze exact spre traseul care le-ar putea aduce cea mai mare satisfacție profesională. 

Școală care trebuie să evalueze abilitățile copiilor și să încerce pe parcursul durata perioadei de educație, cum avem evaluările din clasele a II-a, evaluările din clasele a VI-a care sunt evaluări de parcurs, să furnizeze părinților toate informațiile necesare legate de abilitățile pe care copiii le-au încercat, de asemenea să îi convingă că urmarea unei forme de învățământ profesional poate să fie opțiune pe care părintele să o aibă de la bun început și nu neapărat pentru că la finalul clasei a opta copilul nu reușește la un liceu teoretic”, mai scrie ministrul.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Monitor PNRR: Ministerul Educației a atins cele 2 jaloane de la finalul anului trecut și mai are peste 40 până în 2026, pentru reformele de 3,6 miliarde euro în Învățământ. A doua parte a programului de granturi pentru școlile cu abandon mare va fi cu burse pentru elevii din clasa a VIII-a, anunță Corina Atanasiu la lansarea proiectului de monitorizare

„Planul Național de Redresare și Reziliență dedică un capitol consistent educației (…), un capitol de 3.6 miliarde de euro. Acesta are 44 de jaloane și ținte care trebuie atinse până…
Vezi articolul

Patru directori de școală din România au fost premiați pentru că au redus abandonul școlar, analfabetismul funcțional sau au îmbunătățit rezultatele la Evaluarea Națională în școlile pe care le conduc

Patru directori de școală din România din Ditrău (jud. Harghita), Curcani (jud. Călărași), Popricani (jud. Iași) și Iași, care au avut rezultate excepționale precum reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului…
Vezi articolul