Raportul proiectului legii învățământului superior a fost adoptat de Comisia de învățământ din Senat / A fost adoptat și un amendament nou care prevede acordarea de două salarii la ieșirea la pensie și în învățământul universitar

939 de vizualizări
Foto: © Wenling01 | Dreamstime.com
„Raportul de admitere cu amendamente admise și respinse proiectul legii învățământului superior, L 283 /2023 a fost adoptat”, a anunțat Monica Anisie, președinta Comisiei de învățământ din Senat, în urma voturilor senatorilor prezenți, astăzi, 18 mai. Dezbaterile continuă în Comisia de învățământ din Senat pe proiectul legii învățământului preuniversitar.

Tot astăzi, Comisia a propus si a adoptat un nou amendament la legea învățământului  superior care prevede acordarea de două salarii la ieșirea la pensie, ca la învățământul preuniversitar.

„Din sume de la bugetul de stat, Ministerul Educației asigură cadrelor didactice și de cercetare din instituțiile de învățământ superior de stat la data încetării contractului de muncă în urma pensionării, două salarii raportate la ultimul salariu de bază”.

Această prevedere a fost printre propunerile Federației Sindicale Alma Mater la legea  învățământului superior.

Anton Hadăr declara că „Nu este normal să avem și noi, profesorii din învățământul universitar, asistenți, lectori sau șefi de lucrări, conferențiari și profesori, un articol la ieșirea la pensie potrivit căruia să beneficiem și noi de două salarii ca învățământul preuniversitar. De ce spun asta? Pentru că poți ieși la pensie și lector. Nu se iese la pensie numai din postura de profesor universitar, cei mai mulți ies la pensie conferențiari și lectori și salariile acestora sunt aproape egale. Conferențiarul de 15-20 de ani este egal cu profesorul didactic. Vă rog foarte mult eliminați această posibilă discriminare introducând la noi în lege un articol similar, pentru că ar fi anormal să funcționeze doar pentru învățământul preuniversitar. Chiar este cel mai important aspect de natură financiară, ce-i drept, și nu cred că va fi o împovărare pentru bugetul nostru, câtă vreme ieșim câteva sute de oameni pe an la pensie”.

Dezbaterile pe amendamentele aduse legilor Educației în comisia de învățământ din Senat au început pe 16 mai. Potrivit vicepreședintelui Senatului, Sorin Cîmpeanu, pe 22 mai va fi vot final pe legile Educației în Senat. Proiectele legilor Educației fost votate pe 10 mai, în Camera Deputaților.


1 comment
  1. In preuniversitar se dau 2 salarii la ieșirea la pensie ?????? Eu am ieșit in Februarie și nu am auzit pe nimeni de așa ceva . Sau este pusă in discuție de acum încolo in legea inv . preuniversitar ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, FSE: Domnul de la Ministerul Muncii are o problemă legată de Educație. Cum ai tupeul să declari, atunci când ai 200.000 de angajați din învățământ în grevă, că noi nu suntem la piață, mai dă, mai ia? La fel ca purtătorul de cuvânt al Guvernului, ar trebui să ia pixurile lăsate de profesori în Piața Victoriei și să-și scrie demisia

Reacție vehementă a liderului sindical, Marius Nistor, la declarația ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD). Nistor a declarat la Antena 3 sâmbătă seara că ministrul Muncii „are o problemă legată de…
Vezi articolul