Reacția Consiliului Elevilor la regulile pentru începerea școlii: Nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers / După trei luni de analiză, Guvernul este tot nepregătit

2.884 de vizualizări
FOTO: CNE
Autoritățile locale asigură resursele pentru începerea anului școlar, dar nu au rol în procesul de suspendare sau reluare a școlilor, arată Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-o poziție pe tema normelor pentru reluarea școlii, anunțate marți seară de Ministerul Sănătății. Elevii mai spun că distanța fizică între elevi este mai mică decât recomandările naționale și mondiale, aspect ce “denotă lipsa de consecvență din deciziile autorităților, întrucât nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers.”

Organizația elevilor ridică semne de întrebare și în privința resurselor necesare pentru achiziția materialelor ingienico-sanitare prevăzute în norme:

  • “Considerăm că e imperios ca autoritățile să aibă în vedere următoarele aspecte: în primul rând, achiziționarea unui număr atât de mare de panouri, cât și a materialelor igienico-sanitare necesită o resursă financiară semnificativă, de care multe autorități locale nu dispun la momentul de față; în al doilea rând, procesul de achiziție publică pentru acestea este unul de durată, chiar dacă este realizat în regim de urgență; în ultimul rând, montarea efectivă a panourilor în sălile de clasă necesită atât resursă umană, cât și resurse de timp, ținând cont de numărul de elevi ce se vor întoarce în școli începând cu 14 septembrie.”
Comunicatul CNE:

După trei luni de „analiză”, Guvernul este tot nepregătit!

În urma repetatelor solicitări din partea Consiliului Național al Elevilor, marți seară, au fost lansate în dezbatere publică normele privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. În ciuda faptului că aceste norme de află în proces de elaborare de peste trei luni, draftul propus de către Ministerul Sănătății prezintă lacune semnificative.

În urma analizării propunerii de act normativ, Consiliul Național al Elevilor formulează următoarele observații:

Cu toate că, în conformitate cu prevederile actului normativ aflat în dezbatere
publică, autoritățile publice locale au datoria de a asigura resursele materiale și
financiare necesare începerii anului școlar, nu putem trece cu vederea faptul că
acestea nu au un rol decizional în procesul de suspendare/reluare a cursurilor, fapt
care poate periclita coerența și fezabilitatea măsurilor luate la nivel local.

Deși recomandările de la nivel național și mondial prevedeau, până la acest
moment, distanțarea fizică de minimum 1,5 metri între persoane, în cazul revenirii
la cursuri, aceasta se restrânge la 1 metru. Acest aspect denotă lipsa de
consecvență din deciziile autorităților, întrucât nu normele sanitare de bază trebuie
adaptate în funcție de infrastructură, ci invers.

În proiectul de act normativ este specificat faptul că materialele igienico-sanitare
trebuie asigurate de către autoritățile publice locale. De asemenea, în cazul în care
distanțarea de 1 metru nu poate fi respectată, normele prevăd montarea unor
separatoare de plexiglas.

Considerăm că e imperios ca autoritățile să aibă în vedere următoarele aspecte: în
primul rând, achiziționarea unui număr atât de mare de panouri, cât și a
materialelor igienico-sanitare necesită o resursă financiară semnificativă, de care
multe autorități locale nu dispun la momentul de față; în al doilea rând, procesul
de achiziție publică pentru acestea este unul de durată, chiar dacă este realizat în
regim de urgență; în ultimul rând, montarea efectivă a panourilor în sălile de clasă
necesită atât resursă umană, cât și resurse de timp, ținând cont de numărul de
elevi ce se vor întoarce în școli începând cu 14 septembrie.

În ceea ce privește decizia luată de CJSU/CMBSU, privind încadrarea școlilor în
unul dintre cele 3 scenarii, considerăm că data de 10 septembrie (prevăzută în
proiectul de act normativ) este mult prea apropiată de prima zi de școală, fapt care
va scădea dramatic capacitatea fiecărei unități de învățământ de a se pregăti
pentru începerea anului școlar. Din acest motiv, propunem ca această decizie să
fie luată până pe data de 8 septembrie, pentru a oferi școlilor timpul necesar de
pregătire.

În actul normativ apare, în repetate rânduri, sintagma „învățământ la distanță”,
însă nu sunt specificate și mijloacele prin care se va organiza această formă de
învățământ.

„În al 12-lea ceas, Guvernul României a publicat normele privind începerea anului
școlar. După 3 luni de „analiză”, tot ce avem este un proiect de act normativ cu mari
lacune, care aruncă, de fapt, întreaga responsabilitate către actorii de la nivel local, fără
un set clar de indicații asumate la nivel guvernamental. La momentul de față, constatăm
că decidenții de la nivel central sunt nepregătiți pentru deschiderea anului școlar, din
toate punctele de vedere. Toate deciziile privind începerea cursurilor, prevăzute în cadrul
proiectului de act normativ, se iau cu 4-5 zile înainte de data de 14 septembrie, un interval
de timp care nu permite pregătirea, de către fiecare școală, a măsurilor sanitare necesare.
Anul școlar nu poate începe așa!”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național
al Elevilor.”


3 comments
  1. Doamna are perfecta dreptate. Scoala se poate face si on-line. A fost timp suficient din martie pana acum, ca profesorii sa invete sa-si faca ora in fata unei camere de luat vederi. Sanatatea copilului meu este mai importanta decat educatia in aceste conditii riscante. Eu nu-mi trimit copilul la scoala pana nu se produce vaccinul anti-covid. Asta sa fie foarte clar. Nu vad cum o sa ma oblige. Care vrea sa-si riste copilul sau membrii familiei, n-are decat sa-si trimita copilul la scoala cu maxim curaj. Toti vorbesc ca se poate face distantare. ABERATII !!! Autobuzele cu care merg copiii la scoala, au fost intotdeauna pline, ca sardelele stateau copiii si pe scari, erau peste 100 de pasageri intr-un autobuz. Cum ar fi distantarea in autobuz ? La asta s-au gandit guvernantii ? Nu s-au gandit !!! Iar varianta ca cei 800 de elevi sa ajunga la ora 08 la scoala cu masina parintelui, cade aceasta varianta, caci nu incap fizic atatea masini pe toata strada. Si daca s-ar duce la scoala 30% din elevi cu masina parintelui, tot nu se golesc suficient autobuzele… Nu se poate tine cont de distantare, copiii de 12 ani (cum este al meu) nu sunt diciplinati, si nu vor respecta regulile de baza. Al meu baiat, in prima zi ar “da cinci” si ar imbratisa cel putin 10 alti elevi (poate ar si gusta din marul sau sucul colegului)… Despre ce distantare vorbim ? Uite ce au patit si nemtii cu scolile…(si ei sunt muuuult mai disciplinati). Sa tot inchidem si sa deschidem scoli din 2 in 3 saptamani ? Scenarii de rahat. Nu draga. nu asa trebuie rezolvata problema. Scenariu: Pauza scolara timp de un an, straduiti-va (statul) sa faceti (sau sa importati) vaccin de la cei capabili sa-l produca, obligati toata populatia sa se vaccineze, si dupa aceea puteti avea pretentia si sa ne obligati sa ne trimitem copiii la scoala, cu riscuri MINIME ! Pana tunci nu vad corect sa fim OBLIGATI a ne trimite copiii la scoala, ca sa punem in pericol copilul sau pe alti membrii ai familiei. Sau , prezenta la scoala in acest an scolar 2020-2021 sa fie facultativa. Adica daca tu parinte te grabesti cu educatia, trimite-l la scoala, nene, n-ai decat. Dar eu nu am chef sa ma joc de-a virusul covid si boala, si nu-l trimit la scoala pana nu este vaccinat. Garantat, nu va fi mare prapad pe lume, daca in loc de Bacalaureat la 18 ani, o sa-l dea la 19 ani. Chiar nu va fi mare pierdere. Stimati parinti, ganditi-va ce castigati sau ce puteti pierde trimitand copilul la scoala in 14 sept 2020… Oare chiar vi se merita ? Ganditi-va…

  2. Buna.Sunt mamica a trei copii.NU sunt de acord sa mi mearga copiiii la scoala in conditiile acestea.Scoala se poate face si online.Nu vreau sa stau zi de zi cu emotii si lacrimi in ochi .sa nu stiu cum v a fi ziua ,buna sau rea.Am baiatul mare cu probleme de sanatate.ex.insuficienta respiratorie.probleme cu tensiunea.face alergii continuu.este supraponderal.A trecut in clasa a 10 a si este un copil eminent la scoala.Cum as putea sa l trimit in aceste conditii la scoala?SUNT MAMA SI SUNT INGROZITA.!multumesc!

  3. Un an de zile sa se faca scoala total on-line, iar elevii sa se prezinte (distantat) doar pentru evaluari (teze). Sau dati-le elevilor o vacanta pana in septembrie 2021, ca sa aiba timp autoritatile sa se pregateasca. Poate reusesc alte popoare sa descopere si un vaccin pentru Covid… Nu sunt de acord sa fiu obligat sa-mi trimit copilul (12 ani, clasa a V-a) la o scoala nepregatita, si in inghesuiala din autobuze. Nu este chiar asa vital ca scolile sa se redeschida pe 14 septembrie. Este mai importanta sanatatea copilului si a familiei mele decat educatia jalnica din sistemul de invatamant romanesc. Propun sa fie facultativ urmatorul an scolar. Parintii ar trebui sa cugete mai mult si mai profund asupra situatiei actuale ! Cine chiar vrea sa se riste cu virusul, poate sa-si trimita copilul la scoala, pe raspundere proprie. Iar despre panourile de plexiglas, sa uitati de ele… din prima zi vor fi panouri sparte si copii taiati sau cu ochii scosi de acele panouri. Nici cu panourile categoric nu sunt de acord ! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciolacu: Este revoltătoare ipocrizia preşedintelui Iohannis de a vorbi despre drepturile copiilor, când atât el, cât şi Guvernul său ţin şcolile închise, când peste 1 milion de copii nu au acces la educaţie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ”este revoltătoare ipocrizia preşedintelui Klaus Iohannis” de a vorbi despre drepturile copiilor în timp ce şeful statului şi Guvernul ţin şcolile închise, iar…
Vezi articolul

VIDEO Protecția mediului, pe înțelesul elevilor, explicată în școli tot de tineri: „Datorită faptului că suntem apropiați de vârstă, noi și elevii, am căutat să avem subiecte care să fie cât mai de interes pentru ei”

Mihnea și Ionelia sunt doi tineri voluntari ai Corpului European de Solidaritate care au prezentat în școli temetica de mediu și au povestit, pentru G4Media și platforma Entr, despre proiectul…
Vezi articolul