Ghid de pregătire pentru Olimpiada Națională de Informatică, lansat de profesori și studenți din Societatea pentru Excelență și Performanță – SEPI. Cartea despre algoritmi și structuri de date conține probleme și rezolvări explicate – DESCARCĂ

4.519 vizualizări
Foto: captură – ghid SEPI ONI 2024
Un ghid de pregătire pentru elevii care vor să participe la Olimpiada Națională de Informatică (ONI) în acest an școlar, elaborat de profesori și foști olimpici la informatică, a fost publicat de Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) și poate fi descărcat gratuit. Cartea despre algoritmi și structuri de date conține peste 200 de pagini de probleme și rezolvări explicate din teme care acoperă programa actualizată a olimpiadei.

Lucrarea „F1! Algoritmi și structuri de date” conține o colecție de articole utile în pregătirea pentru olimpiadele și concursurile de informatică și este structurată în cinci mari capitole: structuri de date arborescente, tehnici de programare, algoritmi pe grafuri, algoritmi pe șiruri de caractere și geometrie. Articolele sunt semnate de profesori care coordonează în ultimii ani lotul olimpic național la competițiile internaționale de informatică, membri ai SEPI.

„Culegerea de articole publicată de SEPI reprezintă un demers în vederea sprijinirii elevilor pasionați de programarea competitivă, precum și al profesorilor de informatică. Cuprinde articole ce tratează subiecte din programa olimpiadei de naționale de informatică care se regăsesc și în cadrul olimpiadelor și competițiilor școlare internaționale. Aceste conținuturi teoretice au un grad mai înalt de dificultate și nu sunt tratate în cadrul programelor naționale școlare de informatică.

De aceea am încercat să asigurăm accesul la informații tuturor elevilor și profesorilor pasionați. Articolele sunt structurate similar, pentru fiecare temă se tratează partea teoretică, se prezintă soluții la probleme cu grade de dificultate diferite, o listă de probleme propuse pentru rezolvare și bibliografia, respectiv link-uri unde pot fi găsite materiale pentru aprofundare”, spune președinta SEPI, profesoara de informatică Dana Lica de la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din Ploiești, pentru Edupedu.ro.

În anul școlar 2023-2024, programa Olimpiadei Naționale de Informatică a fost publicată într-un format nou, care detaliază tematica, specificând metode de programare și structuri de date care apar în problemele de concurs, dar care nu sunt obligatoriu incluse și în programa școlară. F1! Algoritmi și structuri de date este o colecție de articole scrise de membri ai Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), ca auxiliar al programei.

Autorii sunt profesori cu experiență în pregătirea de performanță a elevilor, atât la clasă, cât și în Centre de Excelență sau Centre de pregătire pentru performanță în Informatică. Temele abordate au un grad mai înalt de dificultate sau doar de noutate, pentru fiecare temă fiind incluse, pe lângă considerentele teoretice, probleme rezolvate, precum și probleme propuse spre rezolvare”, prezintă autorii în introducerea din ghid.

Informatica este, probabil, știința cu dinamica cea mai accelerată și dovada se află peste tot în jurul nostru. Viteza cu care se schimbă lumea în care muncim, comunicăm, trăim este o reflexie a dinamicii tehnologiei și, în special, a tehnologiei informației. Olimpiadele de informatică reflectă și ele, evident, această dinamică. Problema cea mai dificilă de la Olimpiada Internațională de Informatică din 1994 din Suedia – „The triangle” – este, astăzi, cea mai simplă problemă pe care ilustrăm la clasă modul de funcționare a programării dinamice. În 2001, la Olimpiada Internațională de Informatică din Finlanda, a fost propusă, pentru prima dată, o problemă a cărei soluție se baza pe arbori indexați binar, problemă cu grad foarte înalt de dificultate la acel moment. Astăzi, elevi de gimnaziu utilizează această structură de date, fără emoție și cu o profundă înțelegere”, mai scrie în introducere.

Și autorii continuă: „România a fost, permanent, în avangarda competițiilor de informatică, atât prin rezultatele obținute de elevi în competiții, cât și prin inițierea unor concursuri internaționale de referință în peisajul competițional actual – BOI (Balkan Olympiad in Informatics) în 1993, CEOI (Central European Olympiad in Informatics) în 1994, RMI (Romanian Masters in Informatics) în 2014 sau, mai nou, IIOT (International Informatics Olympiad in Teams). În ceea ce privește rezultatele, România continuă să se mențină pe locul al doilea „all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaționale de Informatică, cu 127 de medalii (33 aur, 58 argint, 36 bronz), la egalitate cu Polonia, pe locul I situându-se China.

DOCUMENT DESCARCĂ Ghidul F1 pentru Olimpiada de Informatică 2024 al SEPI:

„Scopul acestui demers este de a veni în sprijinul elevilor pasionați de programarea competitivă, precum și al profesorilor care îi coordonează pe drumul lor către performanță”, potrivit societății care a lansat ghidul.


2 comments
    1. CE – AI VRUT SĂ SPUI CU INEPȚIA DE MAI SUS ???
      Ai vrut să scrii poate ” CHAPEAUX BAS ” ? . . . Mai STUDIAZĂ FRANCEZA , băiete !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Emilia Șercan semnalează că în Biblioteca Națională cititorii sunt nevoiți să stea cu gecile pe ei, la 16,6 grade / Directorul Bibliotecii, Adrian Cioroianu: Mințiți când legați temperatura din bibliotecă de mandatul meu 

Dezbatere pe rețeaua de socializare Facebook, după ce jurnalista Emilia Șercan a semnalat că în sălile Bibliotecii Naționale este foarte frig, cititorii fiind nevoiți să stea cu gecile pe ei,…
Vezi articolul

Educaţia juridică este un modul de bază în ceea ce dorim să fie educaţia pentru viaţă, pentru că prea mulţi se pricep la prea multe fără să aibă competenţele necesare, spune ministrul Educației la finalul unui proiect iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România

Educaţia juridică este “un modul de bază” în cadrul educaţiei pentru viaţă şi poate avea o contribuţie esenţială la dezvoltarea societăţii, a declarat, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, care a…
Vezi articolul

EXCLUSIV Coincidență sau licitație cu dedicație? Specificațiile cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată a Ministerului Educației, similare cu cele ale unei platforme private

Ministerul Educației a lansat acum două zile specificațiile-cadru pentru viitoarea platformă de evaluare standardizată pentru examenele școlare și pentru evaluările de la clasă ale elevilor. Mai multe pasaje din descrierile…
Vezi articolul

VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru…
Vezi articolul