Recorder: Președintele Iohannis ține blocat un post de profesor de fizică de peste 25 de ani, la colegiul din Sibiu la care este titular / Alți 1.500 de parlamentari, primari, sindicaliști sau funcționari, pe lista catedrelor ocupate

3.954 de vizualizări
Klaus Iohannis, Romania Educata / Foto: INQUAM Photos - George Calin
Klaus Iohannis, România Educată / Foto: INQUAM Photos – George Călin
Aproape 1.500 de profesori din învățământul preuniversitar și-au blocat catedrele în timp ce ocupă poziții de parlamentari, primari, viceprimari, funcționari în ministere, inspectori, prefecți, subprefecți sau lideri de sindicat, potrivit Recorder.ro, care analizează datele primite de la Ministerul Educației. Pe listă este și președintele României, Klaus Iohannis, care menține blocată de 25 de ani o catedră de fizică de la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” din Sibiu.

„Președintele și-a rezervat prima dată postul în anul 1997, când a fost numit inspector școlar general adjunct. Rezervarea s-a prelungit în anul 2000, când Iohannis a câștigat alegerile locale și a devenit primarul Sibiului, funcție pe care a ocupat-o până în 2014, când a fost ales președinte.

Odată ajuns pe cea mai înaltă funcție a statului român, Klaus Iohannis n-a părut să considere nici măcar atunci că nu mai are nevoie de plasa de siguranță a unei catedre de fizică la care s-ar putea întoarce ca profesor. Sau poate a fost prea ocupat și nu și-a mai amintit că postul a rămas rezervat.

Cert este că postul de profesor de la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal” este blocat și astăzi de Klaus Iohannis, deși șase generații de elevi au învățat fizică de la alte cadre didactice”, scrie Recorder.ro.

Răspunsul venit de la Administrația Prezidențială „a fost scurt și sec: rezervarea catedrei de către Președintele României este conformă cu prevederile legale”, potrivit Recorder.ro.

Catedrele pot fi rezervate în baza articolului 255 din Legea educației naționale, care le permite profesorilor titulari să-și blocheze postul pe perioada în care ocupă o altă funcție într-o instituție publică. „Practic, profesorii au dreptul să-și construiască o altă carieră, în timp ce postul din școală rămâne asigurat, ca o soluție de avarie la care se pot întoarce la nevoie. În acest timp, nimeni nu se poate titulariza pe postul respectiv, care e ocupat de suplinitori sau de profesori detașați”, scrie site-ul citat.

Publicația semnalează faptul că noul proiect de lege a învățământului preuniversitar pus recent în dezbatere publică, „păstrează cu sfințenie toate aceste privilegii”. Dreptul de rezervare a catedrelor apare la articolul 148 și include toate prevederile existente și în forma actuală.

„(1) Cadrele didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, alese în Parlament, numite în Guvern sau care îndeplinesc funcţii de specialitate specifice în aparatul Parlamentului, al Administraţiei Prezidenţiale, al Guvernului şi în Ministerul Educaţiei, precum şi cele alese de Parlament în organismele centrale ale statului au drept de rezervare a postului didactic sau a catedrei pe perioada în care îndeplinesc aceste funcţii.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi cadrelor didactice titulare, cu contract pe perioadă nedeterminată, care îndeplinesc funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar, precum şi cadrelor didactice trecute în funcţii de conducere, de îndrumare şi control în sistemul de învăţământ, de cultură, de tineret şi sport, în funcţii de conducere, de îndrumare şi control în birourile teritoriale ale ANISAC. De aceleaşi drepturi beneficiază şi cadrele didactice numite ca personal de conducere sau în funcţii de specialitate numite la CNFDCD și în structurile județene ale acestuia, la comisiile şi agenţiile din subordinea Administraţiei Prezidenţiale, a Parlamentului, a Guvernului sau a Ministerului Educaţiei, după caz.

(3) Liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate.

(4) De prevederile alin. (1) beneficiază şi personalul didactic titular cu contract pe perioadă
nedeterminată trimis să desfăşoare activităţi în cadrul unor misiuni diplomatice ale României ori în cadrul unor organisme sau instituţii ale Uniunii Europene sau în alte organisme sau instituţii de drept public internaţional, ca reprezentant al unei instituţiei publice sau al statului român, pentru perioada respectivă, precum şi însoţitorii acestora, dacă sunt cadre didactice.

(5) Personalului didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată, solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale, i se rezervă postul didactic.

(6) Personalul didactic are dreptul la întreruperea activităţii didactice, cu rezervarea postului, pentru creşterea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani sau 3 ani în cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale în vigoare. De acest drept poate beneficia numai unul dintre părinţi sau reprezentanții legali.

(7) De prevederile alin. (1) beneficiază şi personalul didactic titular cu contract pe perioadă
nedeterminată care îndeplineşte serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

(8) Perioada de rezervare a postului didactic, în condiţiile alin. (1) – (7), se consideră vechime în învăţământ.

(9) Personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar, o dată la 10 ani, cu aprobarea unităţii de învăţământ cu rezervarea postului pe perioada respectivă.

(10) Personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar care beneficiază de pensie de
invaliditate, stabilită în condițiile legislației în vigoare i se va rezerva catedra/postul didactic pe durata invalidităţii. Contractul individual de muncă este suspendat până la finalizarea procedurilor de autoritățile competente, pentru constatarea schimbării gradului de invaliditate sau redobândirea capacităţii de muncă. Rezervarea catedrei/postului didactic încetează de la data emiterii de către autoritățile competente a deciziei prin care se constată pierderea definitivă a capacităţii de muncă.

„Marea problemă a acestei facilități este că, atât în legea actuală, cât și în proiectul pus în dezbatere, nu impune nicio limită de timp pentru rezervarea unei catedre. Astfel s-a ajuns ca 250 de posturi de pe tot cuprinsul țării să fie blocate de peste zece ani”, mai rată Recorder în articolul citat.

Analiza integrală, pe Recorder.ro.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ordinul comun care prevede modul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat. Sunt doar două scenarii și apare viziera transparentă în loc de mască, pentru profesori, acolo unde predarea „impune un contact vizual complet”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevede felul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat vineri. Documentul obținut de Edupedu.ro prevede modificarea actualelor reguli…
Vezi articolul

SURSE Grupul tehnico-științific condus de Arafat a recomandat suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie. Propunerea trebuie aprobată de Comitetul pentru Situaţii Speciale

Grupul tehnico-științific condus de Raed Arafat a propus Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de ministrul de Interne Marcel Vela suspendarea cursurilor în preuniversitar și universitar până la 31 martie,…
Vezi articolul