Rectorul Universității din București, Marian Preda – schimbare de poziție: Anunță că se solidarizează cu profesorii din preuniversitar, după ce, pe 18 mai, afirma că “nu ne solidarizăm cu nimeni” / Schimbarea vine după mesaje similare din partea unor facultăți și a unor profesori din universitate

13.499 de vizualizări
Marian Preda / Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti
Marian Preda / Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti
Rectorul Universității din București, Marian Preda, “își exprimă solidaritatea cu solicitările menite să asigure condiții decente de educație” și cu “colegii din învățământul preuniversitar”, potrivit unui comunicat transmis miercuri seară de instituția de învățământ superior. Mesajul vine după ce, în cursul zilei, mai multe facultăți și mai mulți profesori din cadrul universității și-au exprimat solidaritatea cu greviștii, în condițiile în care, la mijlocul lunii, Marian Preda spunea că “noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni”.

Potrivit comunicatului UB, rectorul Marian Preda adoptă această poziție “în solidar cu cadrele didactice și personalul auxiliar ai Universității care, în ultimele zile, și-au manifestat susținerea față de revendicările colegilor din învățământul preuniversitar, mulți dintre ei absolvenți ai UB”.

  • Același comunicat notează că “revendicările, atât cele de natură salarială, cât și celelalte de ordin legislativ, dar, mai ales, cele care privesc investițiile în baza materială și în infrastructură nu sunt simple deziderate, ci reprezintă nevoi stringente fără de care sistemul de educație românesc nu poate fi unul performant. De peste 30 de ani, decidenții politici proclamă educația ca pe o prioritate națională, dar procentele din PIB alocate educației și cercetării au rămas printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Dacă vrem, cu adevărat, o România educată, educația trebuie să fie finanțată!”

Anterior, în cursul zilei de miercuri, decanul Facultății de Litere a UB, Cristina Bogdan, anunța că profesorii mai multor facultăți din cadrul universității au aderat la un mesaj de solidaritate cu profesorii greviști din preuniversitar, transmis în cursul dimineții de Facultatea menționată, după cum Edupedu.ro a relatat aici.

Inițiativa se face auzită în condițiile în care, pe 18 mai, rectorul Marian Preda spunea că “noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni”.

  • “Am văzut că sindicatele din preuniversitar au avut deja discuții la Minister și la Guvern, ca și președintele spune că sunt justificate solicitările lor. Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni. Sunt 3 realități diferite și nu vrem să ne implicăm în mișcări care țin de alte entități și alte tipuri de probleme”.”

Amintim că, luna aceasta, în cadrul Universității din București au început procedurile pentru alegerea unei noi conduceri, rectorul urmând să fie desemnat pe bază de alegeri generale organizate la nivel de instituție.

Citește și:
Profesorii din mai multe facultăți ale Universității din București se solidarizează cu profesorii greviști din preuniversitar, anunță decanul de la Litere / Rectorul Marian Preda spunea, pe 18 mai, că “noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni”
Facultatea de Litere și cea de Științe Politice din cadrul Universității din București se solidarizează cu protestele din preuniversitar: “dacă azi sunteți voi în stradă, e foarte posibil ca mâine cadrele didactice din toate universitățile țării să vi se alăture”
Universitatea din București anunță că nu intră în grevă. Rectorul Marian Preda: Noi nu ne desolidarizăm de nimeni, nu ne solidarizăm cu nimeni / Sunt sigur că sunt probleme reale în preuniversitar, nu le cunosc suficient de bine
Rectorul Universității din București va fi desemnat pe bază de alegeri generale organizate în cadrul instituției

8 comments
  1. Securistul marioneta Preda,,,s a schimbat” ,că așa i au ordonat securiștii care au cheile de funcționare ale marionetelor politicieni,adică securiștii aghiotanți.

  2. Da cei care fac protestul, sunt absolvenți de Universitate.Dar ce nu înțelege domnul Rector este ca și viitorii studenți tot din mana lor vor veni.Acesti copii prioritate nationala daca nu dau sau nu iau bacul nu mai ajung nici la Universitate .E bine ca în final realizează ca nu suntem doua sisteme de educație doua “entități diferite”.

  3. Domnul rector este un politruc ,el așteaptă sa vadă cum bate vântul ,poate iese ceva…
    Aștept sa văd pentru ce partid candidează in 2024.

  4. Ar fi fost cinstit să rămână la prima variantă, atunci a spus adevărul. Solidaritatea nu poate fi impusă de circumstanțe. Suntem sau nu solidari, totul depinde de noi înșine. Nu exista cale de întors.

  5. Domnule Rector, în preuniversitar deschidem porțile oricând, la orice oră celor din universitar, pentru toate proiectele propuse. Trebuie să mergem împreună și în asemenea situații. Cu mult respect.

  6. Dle rector, trebuia sa o faceti de la bun inceput! Din liceu va vin studentii!!! Se vede ca ne lipseste solidaritatea si coeziunea sociala. Mai avem pana sa ajungem acolo si pana atunci mai cugetam aiurea!!!!

    1. Sunt chiar de acuzat universitarii că stau ca simplii spectatori . Spiritul de colegialitate trebuia să – i determine pe aceștia să se alăture colegilor de breaslă din prima zi de grevă .
      Solidaritatea este o trăsătură de caracter înălțătoare.Nici acuma nu este prea târziu.STIMĂ ȘI RESPECT PENTRU CEI CARE AU DEMNITATE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schemă de decontare pentru măști și dezinfectanți de 10 milioane de euro pentru universități, anunțată de Raluca Turcan. Majoritatea universităților vor desfășura cursuri la distanță, online

Universitățile vor putea deconta cheltuielile pentru măști și dezinfectanți din fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan la reuniunea Consiliului Național al Rectorilor,…
Vezi articolul

DOCUMENT Școlile au o săptămână la dispoziție să numere copiii “cei mai dezavantajați”. Ministerul Educației face lista pentru acordarea de tichete sociale de 500 de lei în preajma campaniei electorale, la aproape 3 luni de la adoptarea legislației prin ordonanță de urgență

Școlile au primit ultimatum – au o săptămână la dispoziție să numere copiii “cei mai dezavantajați” și să comunice rezultatul Ministerului Educației. Termenul limită este marți, 3 noiembrie 2020, ora…
Vezi articolul

Licitația pentru tablete școlare a fost reluată. Singurul ofertant este Vodafone, “Telekom a întârziat 2 minute” față de ora limită la care se puteau depune ofertele. Două regiuni, rămase pe dinafară – anunță șefa ONAC

Licitația pentru tablete s-a reluat, iar singurul ofertant este Vodafone România, care a înregistrat oferte pentru patru loturi, a declarat pentru Edupedu.ro președinta Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC). Două…
Vezi articolul