UPDATE Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați – acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care nu a fost confirmat în funcție / Lucian Puiu Georgescu: „cer ministrului să confirme alegerile” / Surse: Ministerul cere universității să înceapă „cu celeritate” procedurile pentru noi alegeri

2.911 vizualizări
dunarea de jos
Lucian Puiu Georgescu, – Universitatea Dunărea de Jos din Galați / Foto: Facebook.com
Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, ales pentru un nou mandat, dar pentru care ministrul Ligia Deca a emis ordin de neconfirmare în funcție, a acționat în instanță în vederea anulării acestui ordin, după cum anunțase, săptămâna trecută, într-o conferință de presă. El a precizat pentru Edupedu.ro că urmărește suspendarea aplicării ordinului, urmată de anularea lui și de emiterea unui ordin care să confirme rezultatele alegerilor din decembrie.

UPDATE Potrivit informațiilor Edupedu.ro, Ministerul Educației i-a transmis, săptămâna aceasta, noului președinte al Senatului Universității „Dunărea de Jos”, Alexandru Nechifor, o adresă prin care cere instituției să declanșeze „cu celeritate” reluarea procedurilor de alegere a rectorului, ținând cont că mandatul rectorului Georgescu încetează la data de 22 februarie. 

  • Adresa, transmisă pe 6 februarie, cu o zi înainte ca în rectorul să inițieze acțiunea în instanță, cere universității să transmită ministerului Carta universitară actualizată și data de desfășurare a alegerilor, pentru obținerea avizului de legalitate. Prin același document, ministerul arată că instituția de învățământ superior are obligația să respecte obligațiile procedurile de intrare în legalitate, inclusiv în privința alegerii rectorului în următoarele trei luni.

Pe 31 ianuarie, Lucian Puiu Georgescu declara că analizează contestarea ordinului în instanță, el acuzând un „abuz flagrant” și „ingerință politică”. Ordinul a fost emis duoă ce un control al Ministerului la „Dunărea de Jos” a constatat o serie de nereguli în procesul electoral ce a dus, în decembrie, la realegerea lui Lucian Puiu Georgescu în funcția de rector. Acesta din urmă a atacat raportul ministerului, despre care a spus că ar include „erori grave” și „neadevăruri”.

Miercuri, la Curtea de Apel Galați, Secția contencios administrativ și fiscal, a fost deschis un dosar având ca obiect emiterea unei ordonanțe președințiale, în care Lucian Puiu Georgescu apare ca reclamant, iar Ministerul Educației și Universitatea „Dunărea de Jos” Galați ca pârâți.

Sursa: Captura Portal.just.ro

Ce urmărește acest demers în instanță? Lucian Puiu Georgescu a spus, joi dimineață, pentru Edupedu.ro că solicită anularea ordinului de neconfirmare și urmărește obținerea unui ordin de confirmare a rezultatului alegerilor. Pe de altă parte, el a spus că, procedural, Universitatea trebuia să apară ca parte în proces, dar „eu nu reproșez Universității nimic”.

Lucian Puiu Georgescu pentru Edupedu.ro:

  • „Într-o primă instanță este vorba despre suspendare. Urmează calea în contencios, în care se anulează [ordinul de neconfirmare] și cer ministrului să confirme alegerile”. 
  • ”În mod normal, trebuie să accepte și universitatea aceste lucruri. Eu țin cont și introduc în ecuație, în mod obligatoriu, și instituția.
  • Într-o neglijare totală a autonomiei universitare, ministerul impune măsuri total ilegale. De exemplu, ministerul ne impune să schimbăm Carta într-un timp record, să refacem alegerile într-un timp record, [lucruri] care sunt contrare legii promovate chiar de Ministerul Educației.
  • Dar, în acest caz, trebuie să existe și o participare a universității ca parte, pentru că este interesul tuturor. Și atunci, în mod formal, trebuie introdusă și Universitatea. Acesta este scopul pentru care Universitatea apare. Eu nu reproșez universității nimic. Unor persoane din universitate, da, dar universității – nu. E o cale procedurală care implică Universitatea ca instituție, fără ca eu să reproșez instituției ceva”.

Săptămâna trecută, în conferința în care a cerut demisia ministrului Ligia Deca, Lucian Puiu Georgescu spunea că „„am trimis deja o adresă la domnul prim ministru prin care semnalăm aceste lucruri (n.red. – ceea ce el a descris drept ”erori și minciuni, dezinformări și ilegalități” în cazul său) și ne rezervăm dreptul de a merge în instantă și de a încerca să reparăm ceea ce unii strică sau vor să strice”. „Acum studiem din punct de vedere legal posibilitatea anulării acestui ordin, care se face în instanță”, a mai spus el, afirmând, pe de altă parte, că „Noi respectăm legea. Ordinul acesta este o lege și nu putem să spunem, eu personal nu mi-aș permite să spun, deși ordinul este în sine ilegal și imoral, nu pot să spun că nu-l respectăm.”

Lucian Puiu Georgescu a câștigat alegerile pentru funcția de rector, organizate în data de 14 decembrie. El l-a avut drept contracandidat pe Cătălin Fetecău, până recent președinte al Senatului Universității Dunărea de Jos. În acele alegeri, Fetecău a avut mai multe voturi la Galați, însă Georgescu a avut câștigat la o distanță de 14 voturi, cu ajutorul celor obținute la secțiile din Brăila și Chișinău, potrivit datelor anunțate atunci.

  • Publicația Viața Liberă Galați a relatat, zilele trecute, că raportul de control a constatat nereguli în special la secția din Chișinău, unde Ministerul Educației nu a avut observatori în momentul alegerilor.
Citește:
BREAKING Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție / Este al doilea rector neconfirmat de minister în actualul val de alegeri universitare, după Ramona Lile la Arad
„Solicit demisia doamnei ministru” – reacția rectorului de la Universitatea Dunărea de Jos, după ordinul emis de Ligia Deca, prin care el nu e confirmat pentru al doilea mandat / Lucian Puiu Georgescu acuză un „abuz flagrant” și „ingerință politică”, spune că analizează contestarea ordinului în instanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei / E esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional după sărbători, spun elevii

Este absolut esențial ca ministerele Educației și Sănătății să ia măsuri ca să nu se blocheze din nou sistemul educațional, spun reprezentanții elevilor într-un comunicat primit sâmbătă de Edupedu.ro. Consiliul…
Vezi articolul

Streinu Cercel: Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut? Înseamnă că ai gripă, nu ai nevoie de niciun test. Moda asta să bombardăm camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie

Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri că diagnosticul de gripă este unul “clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune, iar plimbatul…
Vezi articolul