Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, a majorat cu 20-30% salariile tuturor șefilor din instituție, inclusiv pentru sine / O zi mai târziu, universitatea i s-a alăturat, în instanță, în efortul de a bloca ordinul de ministru prin care el nu este confirmat pentru un nou mandat

11.582 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați
Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care încearcă să obțină în instanță blocarea ordinului de ministru de neconfirmare în funcția de rector, după alegerile universitare din decembrie, este susținut în demersul său și de instituția de învățământ superior, care a înaintat propria acțiune în contencios administrativ. Acest lucru s-a întâmplat joi, la o zi după ce, potrivit informațiilor Edupedu.ro, în Consiliul de Administrație condus de Georgescu a fost decisă majorarea cu 20-30% a salariilor pentru toți membrii conducerii „Dunărea de Jos”.
  • Creșterea a fost confirmată pentru Edupedu.ro de către rectorul în funcție, care a spus, însă, că, fiind „salarii diferențiate”, ar fi o măsură normală, ce recompensează rezultatele obținute la nivel de universitate și este în linie cu bugetul aprobat – detalii mai jos.

Lucian Puiu Georgescu a câștigat alegerile universitare din 14 decembrie, dar un raport de control al Ministerului Educației, în urma scrutinului, a constatat o serie de nereguli. Drept urmare, a fost emis un ordin de ministru prin care Georgescu nu este confirmat în funcție. Acesta a reacționat imediat, cerând inițial demisia ministrului Ligia Deca. Iar miercuri a apelat la instanță – printr-o cerere de ordonanță președințială în contencios administrativ, la Curtea de Apel Galați – în încercarea de anulare a ordinului de ministru, după cum Edupedu.ro a semnalat joi.

Inițial, în acest dosar Universitatea figura ca pârât, alături de Ministerul Educației, rectorul spunând joi dimineață că aceasta este o chestiune procedurală, menită să implice universitatea ca instituție. Iar Lucian Puiu Georgescu preciza atunci pentru Edupedu.ro că urmărește suspendarea aplicării ordinului de ministru, urmată de anularea lui și de emiterea unui ordin care să confirme rezultatele alegerilor din decembrie. Ulterior, însă, calitatea procesuală a instituției de învățământ superior s-a transformat în Pârât Pârât-reclamant.

Dadele din dosarul deschis la Curtea de Apel Galati, actualizate joi, 8 februarie 2024

Întrebat, joi seară, dacă Universitatea pe care el o conduce i s-a alăturat și îl susține în acest dosar, Lucian Puiu Georgescu a spus că este vorba despre o acțiune separată a universității, în contencios administrativ, ambele acțiuni urmărind „în primul rând suspendarea ordinului de ministru”. 

Mandatul actual al rectorului Georgescu expiră pe 22 februarie, iar Ministerul a transmis, săptămâna aceasta, o adresă noului președinte al Senatului Universității, cerând ca aceasta să declanșeze „cu celeritate” reluarea procedurilor de alegere a rectorului. Termenul stabilit de Curtea de Apel Galați în dosarul prin care se cere ordonanță președințială este 15 februarie.

Întrebat, în situația actuală, ce se întâmplă procedural și dacă cere prelungirea mandatului, Lucian Puiu Georgescu a evitat un răspuns, spunând că acestea „sunt lucruri care nu mai depind” de reclamanți, ci de decizia instanței.

Edupedu.ro a întrebat dacă cererea de ordonanță președințială de pusă de Universitate a fost depusă sub semnătura sa, ca rector, sau a delegat semnătura. Lucian Puiu Georgescu a precizat că „am delegat semnătura”, pentru ziua de joi, „unui prorector”.

„Salarii diferențiate” pentru rector, prorectori, decani, alți șefi din universitate

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, întreaga situație apare în condițiile în care, cu o zi înainte, Consiliul de Administrație al Universității „Dunărea de Jos”, condus de Lucian Puiu Georgescu în calitate de rector, a adoptat, între multe alte decizii, una referitoare la majorări cu 20%-30% ale salariilor pentru toate persoanele cu funcții de conducere – 30% pentru rector și prorectori, 20% pentru ceilalți.

Întrebat în legătură cu această decizie, Lucian Puiu Georgescu a confirmat creșterea, pe care a descris-o drept ”salarii diferențiate” acordate la nivelul conducerii, în conformitate cu bugetul aprobat. El a descris creșterea drept una normală, deoarece rezultatele obținute la nivel de Universitate merită recompensate.

Pe lângă cei 30% pentru rector și prorectori, „salariile diferențiate” cu 20% sunt aprobate pentru decani, prodecani, directori de departamente.

Salariile diferențiate sunt prevăzute în Legea din 2017 privind salrizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit căreia:

  • „(1) Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, consiliile de administrație pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariului de bază deținut, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.”
Citește și:
UPDATE Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați – acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care nu a fost confirmat în funcție / Lucian Puiu Georgescu: „cer ministrului să confirme alegerile” / Surse: Ministerul cere universității să înceapă „cu celeritate” procedurile pentru noi alegeri
BREAKING Rectorul ales al Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, nu a fost confirmat în funcție / Este al doilea rector neconfirmat de minister în actualul val de alegeri universitare, după Ramona Lile la Arad
„Solicit demisia doamnei ministru” – reacția rectorului de la Universitatea Dunărea de Jos, după ordinul emis de Ligia Deca, prin care el nu e confirmat pentru al doilea mandat / Lucian Puiu Georgescu acuză un „abuz flagrant” și „ingerință politică”, spune că analizează contestarea ordinului în instanță

6 comments
  1. Un sinistru personaj care nu stie cati studenti are universitatea Dunarea de Jos, ameninta angajatii ca nu-si vor mai primi salariul (dar mareste leafa sefilor), dezinformeaza, minte si dispune de prerogativele de sef ca si cand ar fi stapanul acestei institutii.

  2. Nu am nici o simpatie pentru Ligia Deca și susțin demiterea, ca și abrogarea L.199 / 2023. Este evident că doi escroci nu se suportă în același mediu, iar escrocheriile lui P.L.G. afectează și așa compromisă a conducerii universităților din România. De altfel P.L.G. a mai contribuit și la distrugerea Cercetării Științifice din România în periplul prin conducerea ministerului cercetării ca secretar de stat, ministru, până și-a găsit locul ” onorant” și bine remunerat de rector, alături de ” tovarăși” de aceași teapă ca S.M. Cîmpeanu, Mihnea Costoiu ș.a.
    Practica coruperii, nu numai financiar, dar și cu titluri onorifice, a se vedea cazul A.Curaj, “furnizorul” de proiecte științifice, ” înnobilat” de universitatea ce o conduce spre un “viitor luminos”, pe Dunăre în amonte, la bordul ” vaporului științei gălățene”, este o metodă verificată de L.P.G.. Nu vom avea învățământ superior performant cu astfel de clanuri la conducerea universităților.

  3. Nu este nimeni in tara asta sa-i ia la bani marunti? Chiar nu vede nimeni ce se intampla? Ce fac organele statului? Ai senzatia ca esti a nimanui, ca orice individ cocotat in functie ajunge sa dispuna cum doreste de institutie, de vietile oamenilor…
    Este o rusine ce se intampla. Si mai rusinoasta este tacerea corpului profesoral timorat de aceasta gasca de hrapareti.

  4. Ce tupeu are ?? Se vede și din salariu. Nu poate decât șef !
    Stai profesor, cercetează, arată-ți valoarea și pasiunea științifică !! Mai lasă și pe altul că nu te-ai născut cu sânge albastru.

  5. In 2022 Rectorul neconfirmat a avut un venit mediu de la universitate de 8100 Euro/net/lună, o majorare cu 30 % se impunea, in contextul în care e pe locul 2 in top venituri rectori! Iar conducerea UDJG (RECTOR+PRORECTORI) a încasat în 2022 aproximativ 450 mii Euro net…fantastic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației a trimis Consiliului Economic și Social, pentru avizare, proiectul de ordonanță care prevede creșterea alocației forfetare pentru elevii navetiști / Asociațiile de elevi critică demersul

Proiectul de ordonanță care prevede creșterea alocației forfetare pentru elevii navetiști a fost trimis pentru avizare la Consiliului Economic și Social, în forma propusă de fostul ministru al Educației, Sorin…
Vezi articolul

Creșteri salariale de sute de euro pentru profesorii francezi debutanți și pentru cei aflați la mijlocul carierei, în discuții între sindicatele și Guvernul din Franța / Cel mai mic salariu net ar urma să fie aproape 2.100 de euro

Discuții în Franța între sindicatele profesorilor și reprezentanții Guvernului, pe reforma salariilor celor ce lucrează în învățământ, promisă de președintele Emmanuel Macron din timpul campaniei prezidențiale din 2022. Salariile profesorilor…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță că nu-și asumă varianta planurilor-cadru pentru liceu din proiectul de lucru al instituției, după ce mai multe voci din mediul academic au criticat schimbările

Ministerul Educației anunță într-un comunicat de presă că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional” varianta planurilor…
Vezi articolul