Referendum pentru ca tinerii să voteze la 16 ani, propus în Italia de fostul premier Enrico Letta: Noi și țările din Europa de Est suntem singurele care au decis să nu aibă un viitor: nu avem copii, nu vrem imigranți

715 vizualizări
Enrico Letta / Foto © Cosmin Iftode – Dreamstime.com
Drept de vot pentru tinerii în vârstă de 16 ani și licee de 4 ani în loc de 5, pentru ca Italia să se poată alinia la media europeană – este dubla propunere lansată de fostul premier italian Enrico Letta, care îi privește pe tineri. Fostul oficial a declarat că “noi și țările din Europa de Est suntem singurele țări europene care au decis să nu aibă un viitor: nu avem copii, nu vrem imigranți, suntem țara care, din fericire, are cea mai lungă durată medie de viață. Dar în acelaşi timp suntem o țară care, fără tineri, va disparea”, relatează La Repubblica, preluată de Rador.

În timp ce “alte țări cu aceleaşi date demografice ca şi noi, cum ar fi Germania, de exemplu, au decis să-i integreze pe imigranți. Au ales să integreze 500.000 de sirieni. Noi în schimb, ca de altfel Polonia, Ungaria sau România, nu am făcut asta”, a declarat Enrico Letta.

“Sunt pentru votul la 16 ani, chiar dacă știu că în Italia majoritatea este împotriva lui. Suntem în 2020, este anul în care supraviețuim celui mai mare dezastru prin care a trecut lumea, făcând datorii. Trebuie să dăm glas celor care vor fi protagoniştii viitorului”, a spus fostul premier italian. Propunerea a fost lansată în discursul pe care l-a ţinut la evenimentul de lansare a unei cărți, în cadrul a Festivalului Insieme de la Auditorium Parco della Musica din Roma.

„Pe lângă dreptul de vot pentru tinerii de șaisprezece ani, lansez o altă propunere concretă: – continuă Letta – oamenii din Italia termină școală un an mai târziu decât cei din alte țări și aceasta este o problemă. Cred că trebuie să părăsim școala cu un an mai devreme, altfel, tinerii noștri vor întâmpina greutăţi în a concura cu alți tineri europeni”, a continuat Enrico Letta.

Aşa că “tinerii din Italia de astăzi sunt un fel de ursuleţi panda, o minoritate din ce în ce mai redusă. Și mulți tind să plece. Și în acest caz suntem asemănători cu țările din Europa de Est. De-aici pornesc problemele Italiei. Eu, totuși – conchide Letta – am pariat pe această generație și știu că această generație va salva Europa. Pentru că este o generație europeană, deoarece s-a născut în Europa. Este o generație pentru care a indica țara vecină drept cauza tuturor relelor este un lucru ridicol” , a declarat fostul premier.

“Știu că acest tip de alegeri, cum este aceea de a-i aduce la vot pe tinerii de 16 ani, nu sunt populare – și mă uit la Nicola Zingaretti, secretar al Partidului Democrat, șezând în primul rând – știind cât de greu este să acționezi. Iar eu am un mare respect, stimă, prietenie pentru cei care astăzi au responsabilități politice în fața unor alegeri atât de complexe. Numai că pentru mine leadershipul nu înseamnă a-i urmări pe followeri. Pentru că astăzi, followerii noștri ne spun să facem alegeri conservatoare. Dacă îi asculţi, ești doar un follower la pătrat, un follower al followerilor tăi ”, spune Letta.

Potrivit lui Letta „avem nevoie și de un referendum proactiv, în caz contrar, alternativa ar fi să facem un pas înapoi, să luăm decizia de a nu mai participa la viața politică a țării sau să alegem scurtătura autoritarismului”.

Sursa: La Repubblica / Rador / Traducerea: Cătălina Păunel
Photo © Cosmin IftodeDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Dacă ar asigura condiții pentru tinerele cupluri si pentru natalitatea nu ar mai fi jalea asta.Daca nu creezi locuri de muncă și nici condiții de dezvoltare în curând Europa o sa fie plină de arabi si de BLM.Si asa e invadată, la noi nu prea vin că nu sunt ajutoare sociale prea grozave.

  2. Ce legatura exista intre demografie si varsta minima la care se poate exercita votul, intre imigratie si exercitarea votului? Niciuna,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Daniel David, noul ministru al Educației și Cercetării, anunță o „mică reformă” universitară și în cercetare: reorganizarea arhitecturii mediului academic românesc și a sistemului național de cercetare, „stimularea colaborării între organizațiile de cercetare și finanțarea acestora în raport cu performanțele academice obținute”

Universitățile din România și sistemul național de cercetare vor trece printr-un proces de „mică reformă”, anunță noul ministru al Educației și Cercetării, Daniel David, într-un interviu acordat Edupedu.ro a doua…
Vezi articolul

Biblioteca Școlară Virtuală, de 46 de milioane de euro din fonduri europene și naționale, stă nefolosită de aproape doi ani, cu 3.600 de lecții digitale pentru 11 discipline plus o platformă de management pentru profesori / Motivul: Ministerul Educației blochează crearea conturilor / Secretarul de stat Sorin Ion are cont și susține că „se vor conecta” și elevii, și profesorii

Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB pentru elevi și profesori, proiect prevăzut de Legea educației încă din 2011, pe care Ministerul Educației a plătit peste 46 de milioane de euro din fonduri…
Vezi articolul

VIDEO Mihaela Nabăr, World Vision România: Conectarea între un cadru didactic și un elev pe WhatsApp nu înseamnă educație. Ar trebui să transformăm profesorul din transmițător de informații în personaj care creează și știe să creeze conținut digital

Formarea profesorilor ar trebui să fie despre transformarea lui din transmițător de informații în personaj care creează și știe să creeze conținut digital, susține Mihaela Nabăr, directorul executiv al World…
Vezi articolul

Greva profesorilor și PNRR au provocat o alocare bugetară de 4,3% din PIB pentru Educație pentru anul 2024, cea mai mare din ultimii cel puțin 20 de ani, dar cu 36 de miliarde de lei mai mică față de prevederile legii Deca-Iohannis

Ministerul Educației a publicat pe Facebook un anunț prin care susține că a crescut alocarea pentru Educație în bugetul pentru anul 2023 până la echivalentul a 4,3% din PIB. Proiectul…
Vezi articolul

Relatarea unui părinte, din careul unei școli din centrul Bucureștiului: Fix ca acum 30 de ani. Directoarea cu reprezentanții primăriei, poliției, bisericii, nu m-ar mira să fi fost și de la Elcen sau Metrorex, băteau câmpii

“Am rămas consternat de careu. Fix ca acum 30 de ani. Ticseală maximă de părinți cu copii, gălăgie, iar directoarea cu reprezentanții primăriei, poliției, bisericii, nu m-ar mira să fi…
Vezi articolul