Remus Pricopie: Ce au făcut cei patru rectori parlamentari, înainte de adoptarea în Parlament a interzicerii informațiilor despre identitatea de gen în școli și universități?

2.628 de vizualizări
Remus Pricopie / INQUAM Photos – Octav Ganea
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, îi întreabă pe rectorii-parlamentari ce au făcut, în Parlament, înainte ca Senatul să adopte interzicerea informațiilor despre identitatea de gen în școli și universități. “De ce a tăcut Președintele CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, care este în același timp și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, unde a fost inițiată această propunere legislativă? De ce nu a ieșit public să tragă un semnal de alarmă și să apere autonomia universitară și libertatea academică?”, spune Pricopie.

Reacția vine după ce Senatul a adoptat un amendament la Legea Educației care interzice informațiile depre identitatea de gen în școli și universități.

Rectorii care cumulează în același timp și funcția de parlamentar sunt Sorin Cîmpeanu – rectorul Universității de Agronomie din București și deputat PNL, Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica din București și senator PSD, Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL, Daniel Breaz – rectorul Universităţii 1 Decembrie din Alba Iulia și senator PSD.
Remus Pricopie, rectorul SNSPA, despre activitatea rectorilor-parlamentari în contextul apariției legii care interzice în școli și universități informațiile despre identitatea de gen:

“Despre politizarea educației – întrebări elementare (4)

Cu toții am văzut ieri reacția Consiliului Național al Rectorilor (CNR) privind adoptarea amendamentului la Legea Educației care interzice informațiile despre identitatea de gen în școli și universități.

Nu pot să nu mă întreb ce au făcut cei patru rectori parlamentari, înainte de adoptarea acestei modificări?

De ce a tăcut Președintele CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, care este în același timp și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, unde a fost inițiată această propunere legislativă? De ce nu a ieșit public să tragă un semnal de alarmă și să apere autonomia universitară și libertatea academică?

Când a avut pe masă acest proiect de lege, dl. Sorin Cîmpeanu, în calitate de Președinte al Comisiei de educație din Parlament, a cerut părerea partenerului de dialog social specializat, respectiv CNR? Dacă răspunsul este „Da”, ce i-a răspuns CNR-ul, prin vocea domnului prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu?

Am ridicat aceste întrebări pentru a sublinia două lucruri:

1. existența clară a unei incompatibilități (atunci când pe același circuit juridico-administrativ o persoană joacă simultan mai multe roluri);

2. cumulul de putere – care, în cazul de față, este chiar exces de putere –, mai devreme sau mai târziu, conduce la defecțiuni grave ale sistemului (un exemplu concret este chiar legea adoptată luni de Senatul României, prin care sunt introduse interdicții în spațiul academic, fără să existe o argumentație rațională în acest sens).

Mai multe minți (adică mai multă democrație) ar fi judecat altfel și ar fi evitat situația jenantă din Parlament.”

Remus Pricopie / INQUAM Photos – Octav Ganea
Citește și:

 

 

 


1 comment
  1. A inceput avalansa rostogolirii in spatiul public a unei informatii eronate:
    Amendamentul respectiv “nu interzice informatiile despre identitatea de gen” cum pretind tot mai multe asociatii, grupări sau persoane, inclusiv dl. Pricopie sau dl. Campeanu.
    Amendamentul elimina din spatiul educational (grădinițe, scoli etc) activitatile de raspindire a unor teorii sau opinii conform carora GENUL ar fi diferit de genul biologic.
    Cam atat, sper ca dl. Procopie intelege diferența. Si stie ca o jumatate de adevar este frecvent mai periculoasa decat o afirmatie total mincinoasă.

    Daca dl. Pricopie dorește sa propage asemenea opinii /teorii asupra GENULUI, o poate face fara probleme in cluburi, sali de conferinte ale unor hoteluri, in Cismigiu etc. Dar nu in spatiul fostei Academii comuniste Stefan Gheorghiu unde dl. Pricopie pare a fi devenit Rector pe viață.

    D-le Pricopie, deveniti plictisitor in acest razboi personal cu alt Rector pe viață, dl. Campeanu. Altfel, felicitari, d-le Pricopie, pentru parteneriatul cu George Soros, presupun ca are o componentă financiara substanțială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Daniel David / Foto: UBB

Daniel David, despre „România Educată”: Prin nivelul de viziune eu îl consider un proiect bun. Acum, în zona de implementare trebuie să avem o comisie formată din specialiști în Științele Educației care să monitorizeze. Altfel va fi un haos

“Prin nivelul de viziune, eu îl consider un proiect bun”, spune despre Raportul România Educată Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta a declarat la o conferință online organizată…
Vezi articolul

Psihologul Daniel David, soluții pentru deblocarea campaniei de vaccinare: Trebuie crescută accesibilitatea la vaccin în zonele rurale și asociate măsurile de relaxare cu acceptarea vaccinării / Vedem efectele anilor în care am transformat în exemple tot felul de vrăjitori horoscopiști

Aproape 25% din românii eligibili pentru vaccinare împotriva COVID-19 s-au imunizat până acum, Bucureștiul are cea mai mare rată de acoperire vaccinală, aproape 45% din locuitori, apoi vine Clujul cu…
Vezi articolul

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, propune organizarea examenelor de Evaluare Națională și BAC în sistem digitalizat, pe tipul TOEFL, SAT, GRE: Este nerealistă redeschiderea școlilor și universităților pe 16 mai

“Cred că redeschiderea școlilor și universităților, pe 16 mai, și organizarea examenelor de final de an, în sistem clasic, este un scenariu nerealist. Ministerul Educației și Cercetării ar trebui să…
Vezi articolul

Bizarerii în clasamentul indicatorilor prin care universitățile primesc 1,15 miliarde de lei: Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București, pe ultimele locuri la calitatea profesorilor la Matematică și Istorie. Cele mai bune sunt Valahia Târgoviște și Universitatea Oradea / Bogdan Murgescu: Ar trebui verificate. Este și responsabilitatea universităților să nu raporteze bălării

Specializarea Matematică de la Universitatea Valahia din Târgoviște este cea mai bună din țară în anul 2020 la indicatorul calitatea resursei umane, adică a calității profesorilor universitari și a personalului…
Vezi articolul