Remus Pricopie, rectorul SNSPA, despre decizia de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: Pacea înseamnă respectul pentru suveranitatea statelor și respectul pentru regulile de drept internațional stabilite cu multă muncă și chiar cu multe costuri / Uneori discutăm în termeni politici prea duri și în România observăm același lucru

363 de vizualizări
Foro: SNSPA
„Donald Trump a spus întotdeauna că obiectivul este pacea, obiectivul este să nu mai avem pierderi de vieți omenești”, susține rectorul SNSPA Remus Pricopie într-o declarație la Antena 3, după ce universitatea pe care o conduce a anunțat că a decis să înceapă procedurile pentru nominalizarea președintelui SUA la Premiul Nobel pentru Pace. 

Rectorul SNSPA a evidențiat rolul administrației Trump în detensionarea situației din Gaza, menționând că intervenția fermă a Statelor Unite a condus la reducerea numărului de victime. De asemenea, a făcut referire la implicarea activă în conflictul din Ucraina, accentuând importanța menținerii păcii în zona Mării Negre, o regiune de interes strategic pentru România.

În declarația sa, Remus Pricopie a afirmat că stilul de negociere dur al președintelui Trump, specific mediului de afaceri, ar fi contribuit la clarificarea situației din Gaza și la o abordare mai serioasă a părților implicate în conflictul ucrainean. El a subliniat că astfel de demersuri „trebuie recunoscute și susținute”, având în vedere că pacea presupune respectul pentru suveranitatea statelor și pentru regulile de drept internațional stabilite în ultimele decenii.

SNSPA intenționează să transmită oficial propunerea către comitetul responsabil cu nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace și să colaboreze cu parteneri academici din țară și străinătate pentru a sprijini această inițiativă, după cum a anunțat instituția de învățământ superior.

Remus Pricopie a atras atenția asupra pericolului reprezentat de tensiunile politice interne și internaționale, care pot duce la apariția partidelor extremiste și la ignorarea subiectelor esențiale, precum pacea. El a făcut un apel la clasa politică să depășească divergențele și să se concentreze pe menținerea stabilității și a valorilor democratice.

„Uneori discutăm în termeni politici prea duri. Și în România observăm același lucru. Au fost ani de zile în care PSD, PNL, USR și așa mai departe nu aveau nicio punte de colaborare, numai tensiune și conflict și în aceste condiții au apărut partidele extremiste: AUR, SOS, POT. Acum observăm și în Statele Unite ale Americii o tensiune destul de ridicată la nivelul celor două partide politice importante. Dar în această tensiune, din păcate, există riscul să nu mai distingem subiectele importante. Iar pacea este un subiect important”, a declarat Pricopie.

Redăm declarația integrală a lui Remus Pricopie:

„Am asistat la și asistăm în continuare la ani de negocieri și, între timp, într-adevăr, oameni mor, fie că vorbeam de Gaza – din fericire, acolo intervenția fermă a Statelor Unite ale Americii, a administrației Trump a dus la o soluționare cel puțin în sensul reducerii numărului de victime pe care le aveam zilnic – dar uitați-vă ce se întâmplă și în Ucraina. Iar pe noi ne interesează, evident, și situația din Orientul Mijlociu, dar ne interesează în special situația din zona Mării Negre.

Donald Trump este un politician atipic, iar lucrul acesta nu-l aflăm acum, de când a preluat cel de-al 2-lea mandat, ci îl știm de la bun început, încă din perioada primei campanii electorale pe care a câștigat-o. Dar Donald Trump a spus întotdeauna că obiectivul este pacea, obiectivul este să nu mai avem pierderi de vieți omenești. 

Uneori nu menajează deloc partenerii de dialog, ba chiar aplică un stil de negociere tip business hard, adică dur. Dar iată cum această combinație de instrumente de negociere a dus, cel puțin pentru moment, la o clarificare a situației din Gaza și la o aplicare mult mai serioasă a părților implicate în subiectul Ucraina. Cred că acest demers trebuie recunoscut și susținut în condițiile în care pacea înseamnă respectul pentru suveranitatea statelor și respectul pentru regulile de drept internațional stabilite cu multă muncă și chiar cu multe costuri în ultimii 70-80 de ani. 

Acesta este motivul pentru care SNSPA, astăzi, în ședință de Senat, a decis să declanșeze acest demers și nu numai că ne vom adresa comitetului care se ocupă de nominalizarea celor care urmează să intre în competiția pentru Premiul Nobel pentru pace, dar ne vom adresa și partenerilor noștri academici din țară și din străinătate pentru a analiza și, sperăm noi, a se alătura acestui demers.

Uneori discutăm în termeni politici prea duri. Și în România observăm același lucru. Au fost ani de zile în care PSD, PNL, USR și așa mai departe nu aveau nicio punte de colaborare, numai tensiune și conflict și în aceste condiții au apărut partidele extremiste: AUR, SOS, POT. Acum observăm și în Statele Unite ale Americii o tensiune destul de ridicată la nivelul celor două partide politice importante. Dar în această tensiune, din păcate, există riscul să nu mai distingem subiectele importante. Iar pacea este un subiect important”. 

Într-un comunicat remis presei de SNSPA, instituția anunță că „joi, 13 martie 2025, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace”.

„Această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial”, scrie rectorul Pricopie în comunicatul SNSPA.

Ce presupune nominalizarea la premiul Nobel, citiți aici.


2 comments
  1. Pacea înseamnă respectul pentru suveranitatea statelor și respectul pentru regulile de drept internațional stabilite cu multă muncă și chiar cu multe costuri

    Ia întrebați-i pe ăia din Canada, Mexic, Panama și Groenlanda cam ce părere au despre asta. Și pe ucrainieni, evident. Și pe restul țărilor din UE. Și mai nou pe japonezi și australieni.

    Pricopie o ia pe arătură cu atâta lejeritate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației schimbă termenul de aprobare a ordinului privind noile criterii pentru bursele elevilor, în ziua în care acesta expira / Noul termen este 8 septembrie, cu 2 zile înainte să înceapă școala – proiect

Ministerul Educației a prelungit până în data de 8 septembrie, termenul până la care poate aproba ordinul de ministru privind criteriile de acordare a burselor de merit, sociale, tehnologice și…
Vezi articolul

Radu Gologan: Un profesor, în ziua de astăzi, nu are timp să își facă teste pentru copii care să se potrivească, pentru că trebuie toată ziua să facă hârtii / „Profesorii foarte buni sunt tot mai puțini”, spune vicepreședintele Academiei Române, Marius Andruh

Profesorul Radu Gologan a declarat, la TVR Info, că un cadru didactic de matematică, în ziua de azi, „nu are timp să pregătească suficient, să discute problemele învățământului matematic, să…
Vezi articolul