REZIDENȚIAT 2021 Record de absolvenți de medicină înscriși – concurență de doi pe loc la concursul de anul acesta, care are loc duminică. Ministerul Sănătății a anunțat regulile de desfășurare

5.249 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Concursul de intrare în Rezidențiat are un număr record de înscriși în acest an, peste 12.500, a anunțat Ministerul Sănătății vineri dimineață, într-un comunicat de presă. Este un număr „mai mare chiar și față de anul trecut”, a declarat ministrul Sănătății.

Concursul se desfășoară în centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Un număr de 12.564 candidați s-au înscris anul acesta la concurs. Aceștia vor concura pe un număr de 6.311 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire, astfel:

  • 3.942 locuri și posturi pentru domeniul medicină;
  • 1.190 locuri pentru medicină dentară;
  • 1.087 locuri pentru farmacie;
  • 92 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie.

„Este un număr record de participanți, mai mare chiar și față de anul trecut și vom lua, împreună cu universitățile de medicină și farmacie, toate măsurile pentru organizarea eficientă în contextul epidemiologic actual. În luna octombrie a.c. am suplimentat cu 439 cifra de școlarizare pentru Rezidențiat. Urez succes tuturor participanților la concurs și îi asigur de tot suportul meu”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății.

Citește și: Cu 1.000 de locuri mai puțin la Rezidențiat 2021, față de anul trecut. Cea mai mare scădere, la Anestezie-Terapie Intensivă. Ministerul Sănătății explică scăderea și anunță că poate suplimenta numărul de locuri pentru toți candidații pe domeniul medicină care promovează concursul

Pentru domeniul medicină, Ministerul Sănătății are posibilitatea să suplimenteze numărul de locurilor în situația în care numărul candidaților promovați este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată pentru acest domeniu, se arată în comunicat.

Și anul acesta, având în vedere contextul epidemiologic, vor fi prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaților, dar și a personalului implicat în organizare:

  • purtarea obligatorie a măștii medicale pe durata desfășurării examenului;
  • circuite distincte pentru intrare/ieșire din sălile de concurs;
  • măsurarea temperaturii la intrarea în săli, asigurarea dezinfectanților pentru mâini și suprafețe;
  • alocarea unui număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanțării fizice;
  • asigurarea unor săli speciale pentru candidații cu temperatură.
Regulile de concurs:

Accesul candidaților în clădirea de concurs este permis doar candidaților care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaților care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru cetățenii UE se realizează prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID care va fi verificat la intrarea în clădire prin aplicația mobilă de verificare dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, iar în cazul cetățenilor din afara UE, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, al documentului care atestă trecerea prin boală prezentat în limba țării respective și în limba engleză.

Începând cu ora 8:30, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați. La intrare se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiți în sala de concurs. Candidații au obligația de a respecta toate măsurile igienico-sanitare impuse de organizatori.

Candidații sunt așezați în sală în ordine alfabetică, conform listelor finale afișate, cu excepția perechilor soț – soție, frați – surori, care au obligația, sub sancțiunea anulării lucrării și eliminării din concurs, să semnaleze șefului de sală aceste situații, pentru a putea fi așezați separat. Candidații aflați în sală pot declara, sub semnătură, situațiile menționate mai sus. Fiecare candidat se așază la locul indicat prin legitimația de bancă. Candidații ocupă numai locurile indicate de organizatori și nu au voie să le schimbe între ei. În cazul în care locul desemnat inițial nu este corespunzător, candidatul poate fi mutat pe un loc disponibil, dar numai la indicația șefului de sală.

Începând cu ora 9:00, candidaților li se împart grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât și pentru completarea datelor de identitate). Cele 4 tipuri de grile pentru răspuns se împart după algoritmul stabilit prin Metodologia de concurs.

La terminarea concursului, candidații predau șefului de sală, sub semnătură, grila de răspuns. Caietul cu întrebări rămâne în posesia candidaților, cu excepția celor care, din indiferent ce motiv, părăsesc sala în primele 3 ore de concurs. Grilele de răspuns bune de corectat se predau de către candidați, sub semnătură, șefului de sală. Corectura acestor grile se face în mod electronic prin scanare, în sala de concurs, în prezența autorului și a încă 2 candidați din sala respectivă, care vor fi nominalizați în procesul-verbal al sălii și care vor semna pe acesta și pe grilele candidaților. După anunțarea punctajului tuturor candidaților din sala respectivă, șeful de sală, în prezența a 3 candidați, ambalează și sigilează plicul cu grilele corectate și unitățile de memorie externă (memory stick) predat de personalul desemnat pentru operațiunea de scanare. Pe durata corectării lucrărilor, candidații rămân pe locurile stabilite la intrarea în sală.

Eventualele contestații privind răspunsurile corecte sunt depuse de candidați până la ora 16:00 în ziua de 22 noiembrie 2021. Contestațiile se depun la sediul comisiei locale de concurs anunțat pe site-ul universității de medicină și farmacie unde a fost susținut concursul, numai prin poștă electronică sau fax. Nu se pot depune contestații privind corectarea manuală a grilelor de concurs. Comisia centrală de rezidențiat analizează și comunică răspunsurile corecte rămase definitive, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Comunicarea grilei corecte rămase definitivă se face prin publicarea pe site-ul rezidentiat.ms.ro, pe paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie și prin afișarea la sediul comisiei locale de concurs și constituie răspuns la contestațiile primite. În urma analizării contestațiilor și stabilirii grilei corecte rămase definitivă, punctajele comunicate în săli pot suferi modificări.


2 comments
  1. Or fi ajuns si cei 124 ,,studenti” ai popularei condamnate ,,doctorita” Dorobat la ,,examenul de rezidentiat”? Astia sigur, sigur c-ar inteba ,,cat se da?”

  2. ,,număr record de participanți, mai mare chiar și față de anul trecut” … si cum ar fi vrut sa fie, ,,record” mai mic decat numarul de anul trecut? ,,Rauvoitorii” s-ar intreba ,,ca comunicatorul” o fi dintr-ala care a adunat ,,diplomele la kg” dupa cum se exprima? Da’ bine ca-s putini ,,rauvoitori”, ca majoritatea-s ,,intelegatori” si-s mandri cu ,,alesii lor”. Imi zice o doctorita venita ,,la mai bine” din Republica Moldova: ,,In ultimul timp ,colegii’ nu mai au retineri si-si vorbesc intre ei cu ,unchiule’ ,matusa’ ,nepoata’ ”. Da’ sigur ca prin ,,concurs” s-au format ,,clanurile” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like