România, pe primul loc în UE la părăsirea timpurie a școlii și în 2024, la fel ca în ultimii 4 ani: aproape 17% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 24 de ani absolviseră cel mult gimnaziul

241 de vizualizări
Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com
16,8% dintre tinerii români care în anul 2024 aveau vârste între 18 și 24 de ani au părăsit timpuriu școala – asta arată datele Eurostat publicate pe 15 aprilie. Cel mai recent raport al Comisiei Europene, axat pe comparația 2019-2023, indică faptul că România a trecut pe primul loc în acest top al statelor europene și că în timp ce țările care au acest fenomen reușesc să scadă acești indicatori, la noi el crește. Astfel, România marchează al patrulea an pe primul loc în UE și în 2024.

Părăsirea timpurie a educației și formării, denumită și abandon școlar timpuriu, se referă la o persoană cu vârsta între 18 și 24 de ani care a absolvit cel mult învățământul secundar inferior (gimnaziu) și care nu este implicată în continuarea studiilor sau într-o formă de formare profesională, potrivit definiției Eurostat. Indicatorul „părăsirea timpurie a educației și formării” este exprimat ca procent din totalul populației cu vârsta între 18 și 24 de ani care îndeplinește aceste criterii.

Dacă în 2019 România avea 15,3% dintre tinerii de 18-24 de ani care abandonaseră școala timpuriu, iar indicatorul părea că a intrat pe scădere, din 2022 acesta a început să crească și a ajuns în 2024 la 16,8%.

România este pe primul loc în UE la părăsirea timpurie a școlii – ce spun datele Eurostat

Pe datele Eurostat se vede cum România, care era sub Germania și Spania la acest capitol, în 2019, cinci ani mai târziu conduce topul statelor UE.

Media UE a ratei de părăsire timpurie a școlii pe grupa de vârstă 18-24 de ani este în scădere de ani buni, iar în 2024 a fost de 9,3%.

Sursa: EU Youth Report 2024 – Comisia Europeană

Datele Eurostat arată că părăsirea timpurie a sistemului de învățământ este mai frecventă atunci când vine vorba de bărbați. La acest capitol, România se află printre țările cu cele mai mici diferențe de gen, însă, în anul 2023, mai multe femei au părăsit formele de învățământ în care s-au înscris – 16,5% bărbați și 16.7% femei.

Cehia este singura țară din UE unde nu există nicio discrepanță între părăsirea timpurie a școlii din rândul femeilor și cel al bărbaților. Rata înregistrată este 6.4% pentru ambele categorii.

Sursa: EU Youth Report – Comisia Europeană
DOCUMENT EU Youth Report 2024

Foto: © Rochu2008 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Senatorul Sorin Cîmpeanu, desemnat președinte al Delegației permanente a Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu 283 de voturi “pentru” și 17 “împotrivă”

Senatorul Sorin Cîmpeanu a fost desemnat, prin votul deputaţilor şi senatorilor, în funcția de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, relatează Agerpres, preluat de…
Vezi articolul

SURSE Sorin Cîmpeanu, demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat, deschide lista PNL București la Senat. Este urmat de ministra Ligia Deca, candidată pentru fotoliul de senator. Monica Anisie, pe listele liberalilor la Camera Deputaților – Variante de lucru la organizația PNL București

Fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu deschide lista de candidaturi a PNL București pentru Senat, urmat de ministra în funcție, Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro. La Camera Deputaților, pe listele…
Vezi articolul