Profesorii care merg marți la școală nu trebuie să depună nicio solicitare de ieșire din grevă, ci doar să se prezinte ca de obicei și să semneze condica – indicațiile sindicatelor pentru procedura de grevă generală suspendată

6.973 de vizualizări
Foto: © Agencyby | Dreamstime.com
Cele două mari sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” transmit într-un comunicat de presă comun, că profesorii care au fost în grevă nu trebuie să depună vreo cerere, ci doar să se prezinte la locul de muncă și să își reia activitatea în mod normal. Alte precizări: “comitetele de grevă nu au obligația de a notifica inspectoratele teritoriale de muncă, iar organizatorii grevei nu au obligația legală de a notifica suspendarea acesteia”, potrivit documentului.

Într-un document semnat de Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Colegiul Liderilor Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, se precizează faptul că s-a decis suspendarea grevei generale. Comunicatul menționează și ce trebuie să facă profesorii pentru a reveni la ore. Nu trebuie să depună cerere la unitatea de învățământ pentru reluarea activității, ci doar să se prezinte marți la clase.

Comunicatul de presă integral al celor două sindicate:

“Colegiul Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Colegiul Liderilor Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, întrunite în ședințe în data de 12.06.2023, cu majoritate de voturi a membrilor prezenți, au hotărât suspendarea grevei generale, sub condiția ca, prin ordonanță de urgență, să fie instituit principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de asigurări sociale de stat, iar prima tranșă de majorare salarială (de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege de salarizare) să fie acordată de la 1 ianuarie 2024.


Menționăm că aceste solicitări se regăsesc în art. III alin. (2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 514/12 iunie 2023.

Fiind o situație de suspendare a grevei, în raport de prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social, cu modificările ulterioare, organizatorii grevei nu au obligația legală de a notifica suspendarea acesteia, iar salariații care au participat la grevă nu depun niciun fel de cerere la instituția/unitatea de învățământ; de asemenea, nici comitetele de grevă nu au obligația de a notifica inspectoratele teritoriale de muncă. Practic, este suficient ca salariații să se prezinte la locul de muncă și să își reia activitatea în mod normal, consemnând ca atare în condica de prezență”.

Amintim că sindicatele FSLI și FSE au spus că suspendă greva generală, de marți începând, cu condiția ca astăzi să se publice în Monitorul Oficial, ordonanța de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024. Textul aprobat de Guvern a fost publicat în Monitorul Oficial

DOCUMENT Comunicatul de presă comun al FSE și FSLI privind revenirea la ore:

Foto: © Agencyby | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vacanța de vară trebuie să fie mai scurtă, susține Ministrul Educației, care anunță că „începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți”, pentru un an școlar cu mai multe săptămâni de cursuri

„Începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți, pentru că noi avem nevoie de…
Vezi articolul

STUDIU: Aproape 23% din copiii participanți spun că au întâlnit situații de cyberbullying în perioada pandemiei. Salvați Copiii va organiza webinarii gratuite pentru părinți despre cum să-și protejeze copiii de aceste riscuri

Utilizarea excesivă a tehnologiei (54,7%), informațiile false (39,5%), cyberbullying-ul (25,8%), publicarea și distribuirea datelor personale (22,6 %) sunt principalele riscuri resimțite de copii pe internet în perioada pandemiei, arată datele…
Vezi articolul

Guvernul a aprobat construirea clădirii ASE de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel din Piaţa Romană. Clădirea va costa 49,9 milioane lei

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată hotărârea pentru reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii “Consolidare, restaurare şi extindere imobil ASE Bucureşti – Spaţii de educaţie şi…
Vezi articolul