Organizația Salvați Copiii atrage atenția că TikTok e rețeaua cu cel mai mare risc în ceea ce privește intrarea în contact cu necunoscuți pe internet

403 vizualizări
Fata cu telefon
Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%), arată un sondaj realizat de organizația Salvați Copiii.

TikTok este rețeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce privește intrarea în contact cu necunoscuți pe internet, risc semnificativ mai ridicat în cazul copiilor de peste 15 ani (17%), însă acesta nu trebuie neglijat nici in cazul copiilor mai mici (12-14 ani, 14% și sub 12 ani, 7%).

Datele au fost culese online, de la copii care au acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 si 17 ani Eșantion neprobabilistic a fost de 1658 de copii.

Riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs. 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”.

Comunicatul integral:


3 comments
  1. normal ca tik tok e oaia neagra, alalelalte gen facebuc, instagram sunt bune doar sunt facute de unchiul sam, astea nu fac rau, chiar deloc.

    1. hmm. depinde despre ce rău vorbim. eu nu am Instagram, Facebook am avut la un moment dat și simțeam că pierd mult timp anapoda așa că l-am închis. de vreun an mi-am făcut Facebook pe numărul de serviciu și sunt doar în interes de serviciu acolo. nu mi-a apărut niciodată ceva sexual în feed, poate și pentru că nu am căutări sau activitate decât de serviciu. Nici Tik tok nu am, însă un nepot are și într-o zi eram in preajma lui și el naviga printre poze /filmulețe/GIF -uri cu femei semidezbracate care dădeau din fund. am rămas șocată și i-am spus mamei lui că nu e in regulă (băiatul are 9 ani acum, atunci avea vreo 7!), ea a spus că pe el nu îl interesează chestiile respective și că nu e nicio problema (chiar nu îl interesau….la momentul ăla).
      eu cred că internetul, smartphones in general creează dependență, și dacă apuci să dai unui copil un telefon, va ajunge, ca noi majoritatea, de altfel, să meargă cu telefonul la baie, să îl butoneze la masă, pe stradă, înainte de culcare, sa aibă gesturi nebunești cum ar fi să încerce să dea zoom cu două
      degete la eticheta cu ingredientele de pe un produs din dulap etc. din acest punct de vedere device-urile sunt toate periculoase în același mod: provoacă dependență. social media (inclusiv Whatsapp) este toată periculoasă în aceleași mod: te ține departe de realitate, te face să crezi că ce vezi la alții este realitate, te face să îți dorești like-uri și atenție. toate astea sunt rele. la capitolul sexualitate, despre care este vorba în articol, se pare că tik tok este mai periculos decât alte platforme, iar experiența mea este aceeași: Facebook nu îmi prezintă conținut sexual. Am fost martoră la un moment în care un băiețel de 7 ani dădea scroll printre funduri de femei care se mișcau lasciv

  2. eu am mai remarcat o chestie la copiii pe care ii am in agenda telefonică (prieteni cu telefon ai copilului meu, care nu are telefon): își pun la stare pe whatsapp diverse cereri, ca să încurajeze reacțiile. nu doar: spune care este culoarea ta preferată/trimite-mi ce faci in acest moment și alte asemenea, ci și: cei care mă iubesc /îmi sunt prieteni/sunt curajoși îmi trimit răspuns, cei care nu mă iubesc/dușmanii/lașii doar se uită. mi se pare fenomenal să vezi la un copil de 7-10 ani așa ceva, acest cerșit de atenție îndreptat către ORICINE. mă gândesc că nu au în agenda toți pedofilii, probabil au alți copii și/sau părinții lor, dar acest stil interactiv de postare, aceasta dorință de a primi un răspuns/ o reacție mi se pare că arată că social media și dispozitivele mobile au un efect devastator asupra utilizatorilor, mai ales a celor mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulile de funcționare a consiliilor de administrație ale școlilor, modificate în timpul anului școlar. Ședințele CA pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp, au loc și online. Pot fi membri și persoane condamnate pentru infracțiuni care nu sunt legate de exercitarea profesiei

Ședințele consiliilor de administrație ale școlilor pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp și pot avea loc și online, potrivit noii Metodologii-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație…
Vezi articolul

„Educația nu se poate adapta suficient de rapid” la schimbările tehnologice, spune Ligia Deca. De ce? Este „cel mai mare sector public” / Ministra face trimitere la simulările examenelor naționale, unde a fost „tărăboi în societate” și „multe îndoieli s-au făcut auzite din partea generației tinere”

Sistemul de educație din România „nu se poate adapta suficient de rapid” schimbărilor tehnologice, a afirmat ministra Educației, Ligia Deca, la un eveniment desfășurat, miercuri, pe teme legate de tehnologie…
Vezi articolul

Comisia de tăiat hârtii a lansat debirocratizare.edu.ro, platforma unde profesorii şi părinţii pot propune reducerea documentelor inutile din şcoli până pe 13 decembrie

Comisa de “tăiat hârtii” a Ministerului Educaţiei a lansat platforma www.debirocratizare.edu.ro, unde pot fi accesate informaţii privind propunerile, acţiunile şi progresele făcute în alcătuirea raportului pentru debirocratizarea activităţii didactice începând…
Vezi articolul

UPDATE EXCLUSIV Acuzațiile de autoplagiat aduse rectorului Academiei SRI, Adrian Ivan, „se confirmă” parțial, a decis Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai / Ivan scapă fără nicio sancțiune pentru că noua Lege a educației Deca-Iohannis a eliminat autoplagiatul dintre abaterile de la etica universitară, anunță UBB

Acuzațiile de autoplagiat formulate de ziarul Libertatea, în septembrie 2023, cu privire la Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, „se confirmă” parțial,…
Vezi articolul

Ligia Deca, după vizita de stat în Estonia: Avem provocări similare în ceea ce privește cariera didactică și nevoia de a atrage mai mulți profesioniști în zona științelor sau în ceea ce privește învățarea lecțiilor bune din pandemie privitoare la digitalizare

Avem provocări similare în ceea ce privește cariera didactică și nevoia de a atrage mai mulți profesioniști în zona științelor sau în ceea ce privește învățarea lecțiilor bune din pandemie…
Vezi articolul