Saturn devine planeta cu cel mai mare număr de luni din sistemul solar: cercetătorii confirmă 145 de sateliți / Jupiter trece pe locul 2

216 vizualizări
Foto: Observatorul Bârlad
Scurta, dar glorioasă domnie a lui Jupiter, planeta cu cele mai multe luni din sistemul nostru solar, a luat sfârşit după ce oamenii de ştiinţă au confirmat descoperirea a 62 de luni noi care orbitează Saturn. Astfel, numărul total al lunilor acestei planete cu inele a ajuns la 145, conform Live Science, citat de Agerpres.ro.

Acesta este un salt decisiv comparativ cu cele 95 de luni confirmate ale planetei Jupiter – un total care a eclipsat pentru o scurtă perioadă numărul de luni ale lui Saturn după ce 12 luni noi au fost recunoscute oficial în jurul lui Jupiter, la sfârşitul lui decembrie.

Saturn este în prezent prima şi singura planetă din sistemul solar cu peste o sută de luni cunoscute, potrivit cercetătorilor de la Universitatea British Columbia (UBC), care au contribuit la noile descoperiri.

Echipa internaţională de cercetători a realizat aceste observaţii cu ajutorul datelor de la Telescopul Canada-Franţa-Hawaii din vârful vulcanului inactiv Mauna Kea din Hawaii, între 2019 şi 2021, mai scrie Agerpres.

Analizând o serie de imagini secvenţiale prelevate în ferestre de observare de trei ore, echipa a identificat 62 de luni care avuseseră anterior fie o dimensiune prea mică, fie o intensitate prea scăzută pentru a fi detectate.

Unele dintre lunile mai mici măsurau doar 2,5 kilometri.

Toate cele 62 de luni recent detectate sunt “luni neregulate”, ceea ce înseamnă că urmează traiectorii aflate pe orbite îndepărtate, eliptice, în jurul planetei lor gazdă şi deseori se mişcă în sens retrograd – sau în direcţia opusă rotaţiei lui Saturn.

Multe dintre aceste luni mici, neobişnuite, se grupează în orbite retrograde similare, sugerând că ar fi putut proveni dintr-o lună mai mare care s-a destrămat cu milioane de ani în urmă, potrivit cercetătorilor.

“Pe măsură ce limitele telescoapelor moderne cresc, găsim din ce în ce mai multe dovezi că o lună de dimensiuni moderate, care a orbitat Saturn în sens invers, a explodat în urmă cu 100 de milioane de ani”, a spus Brett Gladman, profesor de astronomie şi astrofizică la UBC, citat într-un comunicat, conform Agerpres.

Se aşteaptă ca lunile noi să fie recunoscute la sfârşitul lui mai de către Uniunea Astronomică Internaţională – un grup de peste 12.000 de oameni de ştiinţă responsabil, printre altele, cu numirea corpurilor cereşti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Unul din doi elevi de clasa a VIII-a nu a luat 5 la simularea Evaluării Naționale la Matematică din județul Brăila/ La clasa a XII-a, 54% dintre elevi au promovat proba de matematică

75% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Brăila au promovat proba de limba și literatura romana și 49% proba de matematică, la simularea Evaluării Naționale 2023, organizată de…
Vezi articolul

Premierul Orban către miniștri, în prima ședință de guvern: Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple. Aștept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcții

“Dați drumul la audit și fiți pregătiți pentru structuri suple, păstrați doar oamenii competenți”, le-a transmis premierul Ludovic Orban miniștrilor săi, în declarația susținută la începutul primei ședințe de guvern.…
Vezi articolul