Schimbări în curriculum pentru combaterea discriminării, cerută într-o rezoluție PE, care cere și măsuri împotriva segregării ce persistă în școli din unele țări UE

427 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Țările membre ale UE are trebui apeleze la revizuiri la nivelul curriculumului școlar pentru a contribui la eradicarea stereotipurilor ce cauzează discriminare, iar istoria comunităților etnice în Europa ar trebui inclusă în studiile relevante, potrivit unei rezoluții adoptate săptămâna aceasta de Comisia pentru Educație și Cultură din Parlamentul European. Rezoluția vizează combaterea rasismului online și a discriminării în domeniile culturii, educației, media și sportului.

În domeniul educației, rezoluția susținută cu largă majoritate de membrii comisiei menționate mai propune, potrivit informării PE, ca autori, istorici, oameni de știință, artiști și alte personalități provenind din diverse comunități etnice să fie incluse în materiale educaționale-cheie.

Iar documentul face apel la eliminarea elementelor de segregare rasială și etnică ce persistă încă în școlile din unele țări UE. Și cere ca personalul didactic care aparține grupurilor etnice minoritare să aibă acces egal la locuri de muncă.

Aceeași rezoluție face o serie de propuneri și pentru domeniile cultură, media și sport, inclusiv:

  • Finanțare UE pentru inițiative care sprijină diversitatea în sectorul cultural, 
  • Statele membre să introducă programe de învățare pe tot parcursul vieții pentru forțele de ordine și pentru funcționarii publici, pentru a elimina comportamentul rasist și xenofob.
  • Media sunt îndemnate să înceteze abordările prin care membri ai unor grupuri etnice sau de rasă sunt stigmatizați sau prin care crimele comise de emigranți au parte de o acoperire disproporționat de mare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Motivarea absențelor elevilor din București, recomandată de Inspectoratul Școlar al Capitalei și Ministerul Educației, pentru zilele de 20-21 ianuarie, dacă nu au putut ajunge la școală din cauza grevei STB

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar București au transmis într-un comunicat de presă comun că le recomandă școlilor „motivarea absențelor elevilor care, în urma grevei angajaților Societății de Transport București din…
Vezi articolul

Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute

Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect…
Vezi articolul

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, câștigă la Înalta Curte / Instanța obligă Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor obținut în urma unei teze plagiate parțial / În complet, și judecătoarea Alina Ghica, al cărei consilier personal a fost Bogdan Licu

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act…
Vezi articolul