Școlile ar putea angaja persoane necalificate să fie profesori, pentru cel mult un an școlar, dacă au studii superioare, în lipsă de personal calificat. Statutul lor va fi de cadru didactic asociat, potrivit proiectului de Lege Deca – surse

40.509 vizualizări
Foto: © Konstantin Chagin | Dreamstime.com
Școlile ar putea angaja persoane cu studii superioare, fără formare inițială, cu avizul Direcţiei Judeţene de Învăţământ Preuniversitar/ Direcţiei Municipiului Bucureşti de Învăţământ Preuniversitar (DJIP/DMBIP), dacă există o lipsă de personal calificat la nivelul unității de învățământ preuniversitar, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Acestea vor avea statutul de personal didactic asociat și pot fi angajate pe o perioadă determinată de cel mult un an școlar, în regim de plata cu ora.
  • Amintim că desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar/a Municipiului București (DJIP/DMBIP), ca deconcentrate ale Ministerului Educației, au fost păstrate în proiectul Legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, conform surselor Edupedu.ro. 

În situaţii justificate de lipsa de personal calificat la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, pot fi angajaţi cu statut de cadru didactic asociat, pe perioadă determinată de cel mult un an şcolar, în regim de plata cu ora, şi absolvenţi ai învăţământului superior care nu au parcurs formarea iniţială conform prevederilor legii învăţământului superior, cu avizul DJIP/DMBIP, în conformitate cu prevederile unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, potrivit art. 165 alin. (3) din documentul citat mai sus.

Concursul pentru ocuparea posturilor de cadru didactic de predare asociat s-ar organiza la nivel unitate de învățământ, așa cum este și în prezent.

Art. 176 – „(5) Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din învăţământul preuniversitar de stat cu personal încadrat în regim de plata cu ora, cu personal didactic de predare asociat sau pensionat se organizează la nivelul unităţilor de învăţământ, conform metodologiei adoptate prin ordin al ministrului educaţiei, până la data de 15 noiembrie a fiecărui an”, conform proiectului.

Ce înseamnă personal didactic asociat

Proiectul de lege Deca a învățământului preuniversitar include în categoria personalului de predare asociat și absolvenții învățământului superior care nu au parcurs formarea inițială.

Concret, din categoria personalului didactic de predare asociat pot face parte: profesorii titulari în altă unitate de învățământ, absolvenții de studii superioare fără module de pregătire, profesorii pensionați în regim de plata cu ora sau specialistul în alt domeniu cu specializare/calificare corespunzătoare postului, după cum apare în proiectul de lege.

Art. 160 – „(2) Personalul didactic de predare asociat este personalul didactic titular în altă unitate de învăţământ, personalul didactic prevăzut la art. 165 alin (3), personalul didactic de predare pensionat plătit în regim de plată cu ora sau specialistul în alt domeniu cu specializare/calificare corespunzătoare postului. Personalul didactic de predare asociat este luat în considerare la îndeplinirea standardelor privind autorizarea sau acreditarea unităţii şcolare.”

În proiectul de lege Cîmpeanu, personalul didactic asociat era reprezentat doar de cadre didactice titulare în alte școli, profesori pensionat plătit în regim de plata cu ora, specialist în alt domeniu de specializare corespunzătoare postului, fără să facă parte și persoane cu studii superioare fără pregătire pedagogică.

Foto: Captură Proiectul Legii învățământului preuniversitar lansat în dezbatere publică pe 13.07.2022
FOTO Cum este Legea educației în vigoare, la secțiunea „Funcțiile didactice și didactice auxiliare. Condiții de ocupare”

Conform Legii Educației Naționale 1/2011, personalul didactic asociat este format din „personalul didactic titular la altă școală, personalul didactic pensionat plătit în regim de plată cu ora sau specialiști consacrați în domeniul de specialitate al curriculei școlare.” -art. 254 alin. (3)

Atât în proiectul lui Cîmpeanu, cât și în proiectul de lege Deca, „specialiștii consacrați în domeniul de specialitate al curriculei școlare” au fost înlocuiți cu „specialistul în alt domeniu cu specializare/calificare corespunzătoare postului”.

Foto: © Konstantin Chagin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
SURSE Examenul de definitivat, în forma actuală, se organizează până în 2027 inclusiv, prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar. Acesta va fi înlocuit cu examenul național de licențiere în cariera didactică / Sunt scose inspecțiile la clasă
Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar – surse
Desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în direcții județene de învățământ, păstrate în proiectul Legii Educației – surse / Directorii acestora nu vor mai fi legați de mandatul ministrului
SURSE Excepția prin care orice persoană cu studii superioare poate să predea în școli, fără module de pregătire sau masterat didactic, a fost eliminată din proiectului Legii învățământului superior
SURSE Dubla specializare pentru profesori ar urma să fie introdusă și la licență, împreună cu o bursă cât salariul unui cadru didactic debutant pentru cei care aleg această formare. Prevederile apar în proiectul Deca al Legii învățământului superior

10 comments
  1. Am întâlnit personal elevi analfabeti care aveau invatatoare calificata. Depinde de cadrul didactic, de implicarea acestuia.

  2. Așa este nu trebuie angajat petsonal necalificat.Dar,cu personalul calificat ,titular sau suplinitor,,,posesori “de grade didactice și chiar doctorate care este slab pregătit,superficial,autosuficient.,neimplicat.

  3. Asta este “Romania educata” in care din liceele pedagogice nu mai au voie sa iasă profesori dar se pot angaja unii de pe strada!

  4. Este o mare greșeală, dacă din liceele pedagogice vor ieși doar educatori- puericulturi! Liceele pegagogice aveau marele merit de a pregăti foarte bine invatatori și educatoare, ele dădeau o mare importanta desfasurarii practicii pedagogice. În facultăți, organizarea practicii pedagogice nu se compara nici pe departe cu cea organizata de liceele pedagogice; ma refer la “seriozitatea” cu care este privita ziua de practica pedagogica de catre studente si profesori!

  5. Mi-ați distrus copilul cu 2 suplinitori in 4 ani de școală 👿 plus școala online.
    Acum fac eforturi sa recuperăm ce nu au predat acele suplinitoare dezinteresate.
    Faceți teste pe viitorul țării.
    Ați merge cu o mașină construită de un necalificat?
    Ați locui într-o casă construită de un amator?

  6. Dar soluții concrete pentru tinerii absolvenți de ce nu există?! Sigur că nu trebuie nimeni să le pună “pe tavă de argint”, dar măcar o încercare tangibilă de a veni cu altceva decât cu afirmații copilărești. Dacă tot vă plângeți de lipsă de personal!
    Sunt situații în care singurele posturi titularizabile într-un județ la anumite materii sunt preluate la pretransfer. Nu spun că aceia care apelează la pretransfer sunt de vină, sau că trebuie demonizați, dar ce motivație să mai aibă un absolvent în asemenea situații — când aparent singura sa “vină” e că s-a născut mai târziu?
    Despre unele subiecte anacronice la concursul de Titularizare (vezi Chimie și Fizică) nici nu mai vorbesc.
    Faceți o “radiografie” a subiectelor, a notelor care se obțin și a motivației pe care o au candidații, și luați măsuri ca să îmbunătățiți situația acolo unde contează! Nu vă mai erijați în a deveni Spiru Haret al V-lea după Omul de Zăpadă — că ne-ați convins de ce sunteți în stare!
    Câte generații să mai tolereze?

  7. Da,da abureli,ei nu sunt în stare sa angajeze profesori ce au susținut,cei drept un examen de suplinire și care au luat note de 7!! Un sistem corupt ca toate celelalte!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raluca Turcan, vicepremier: În Educație este pentru prima dată când copiii vor începe anul școlar cu manualele pe bănci și când un program de pregătire a profesorilor nu este doar pe hârtie, ci este pus în practică

Promisiuni pentru elevii care în septembrie vor intra în clasa a VIII-a din partea vicepremierului Raluca Turcan, la Consiliul Național al PNL. Prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, Turcan a declarat…
Vezi articolul