Școlile au termen de 4 luni să își modifice regulamentele, pentru a le permite copiilor să intre în curtea școlilor după program sau în vacanțe – lege adoptată de Parlament

11.507 vizualizări
Foto: © Matimix | Dreamstime.com
Copiii și tinerii vor putea să intre în curtea școlilor, după program sau în vacanțe, dar abia peste 4 luni, după ce școlile își modifică regulamentul și afișează programul de acces, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament pe 7 decembrie 2022, care modifică Legea educației fizice și sportului nr.69 din 9 mai 2000.

Alineatul (9) se modifică și va avea următorul cuprins: “Bazele și instalațiile sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanele fizice sau juridice interesate, cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor școlare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora, potrivit noii legi”.

După alineatul (9′) se introduc două noi alineate cu următorul cuprins: “02) în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) este permis accesul gratuit, la curțile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor, tuturor copiilor, așa cum sunt definiți în Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, precum tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, pană la terminarea acestora. (93) Verificarea Îndeplinirii prevederilor alin. (92) cade în sarcina autorităților publice locale, având în vedere prevederile art.112 alin. (2) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii, toate unitățile de învățământ vor trebui să modifice actualele regulamente de funcționare, pentru a introduce prevederi legate de acces și de modul în care vor putea fi folosite curțile și terenurile de sport deținute.

Unitățile de învățământ vor trebui să stabilească și orarul de acces după încheierea cursurilor, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Perioadele în care va fi permis accesul copiilor și tinerilor pe terenurile de sport din curtea școlii vor trebui afișate la exteriorul acesteia, într-un loc vizibil, și pe pagina de internet.

„România se situează, din păcate, între ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Statisticile publicate de Eurostat în 2019 indică o situație îngrijorătoare, care ne arată că România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește sporturile practicate la toate vârstele. Doar 8% dintre români practică un sport, în timp ce media europeană este de 44%. Conform aceluiași eurobarometru, 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport”, motivează inițiatorii legii.

„În rândul adolescenților, nivelurile activității fizice sunt în scădere față de 2014, în timp ce comportamentele sedentare sunt în creștere accentuată. Această situație a fost agravată de ultimii doi ani de pandemie de COVID-19, în care lipsa activității fizice și a relaționării socio-afective au generat efecte negative asupra dezvoltării și stării de bine a copiilor prin inactivitate și sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului și alimentației, ce conduce la creșterea în greutate, probleme cu vederea, musculatura”, susțin parlamentarii.

Foto: © Matimix | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
 1. Cand eu eram copil ne jucam si in curtea scolii si nu ne trebuia un politist. Teama asta generala de a nu putea sa controlam ceva de unde vine?

  Sunt optiuni destul de faine pentru a putea folosi curtile- DAR scolile, autoritatile nu le pasa de problemele acestea. Daca era altfel curtile erau deschise de mult 🙁

 2. O întrebare am ,dar care nu are legătură cu subiectul de azi. este normal ca un elev de cls a9 a,sa aibe într-o zi 14 ore(discipline) a cate 25 de min ora?
  mulțumesc

 3. Ideea nu este rea (eu personal o susțin în principiu pentru că îmi place să văd că se face mișcare, sport)…
  Dar există niște probleme (impedimente) pentru a putea fi pusă în practică și care trebuie din start clarificate:
  1. Cine îi supraveghează pe durata jocurilor sportive (care se pot întinde pe toată ziua, mai ales în vacanța de vară), ținând cont că foarte multe școli NU au paznici de zi!
  Sau vor fi obligați (ca de obicei) profesorii să “presteze” ore de supraveghere? 😅
  Dacă părinții vor semna, în prealabil, o declarație pe proprie răspundere cum că în caz de accidente școala nu are nici o răspundere, atunci e ok!
  2. Cine răspunde material în cazul unor daune asupra patrimoniului școlii : geamuri sparte, ziduri murdărite, obloane stricate etc.? Că nu cred că vinovații își vor recunoaște și declara vina!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum începe școala în ultimul dintre landurile germane, Baden-Württemberg: părinții trebuie să declare că din câte știu elevii nu au Covid-19 și nu au intrat în contact cu bolnavi / Masca – obligatorie tot timpul pentru profesori, parțial pentru elevi

Elevii din landul german Baden-Württemberg trebuie să vină, de luni, la școală cu o declarație din partea părinților, care certifică faptul că, din câte știu, nu prezintă simptome de Covid-19…
Vezi articolul

UPDATE Calificativele pentru sport, muzică și desen: ministerul va înlocui “Admis/Respins” cu “Foarte Bine, Bine, Suficient și Insuficient”, anunță ministrul Cîmpeanu și profesorii de sport, după discuțiile de luni / Condițiile în care ministerul corelează în continuare notele cu bursele de merit

“Reprezentanții Ministerului Educației au concluzionat că numărul de burse de merit acordate elevilor este mult prea mare (…) și au decis introducerea calificativelor la disciplinele pe care le considerau “răspunzătoare”…
Vezi articolul